Zdá se, že ani hřbitov není imunní vůči inflaci. Třináct umělců, sportovců a bavičů na letošním seznamu nejlépe vydělávajících zesnulých celebrit vydělalo rekordní 1,6 miliardy dolarů, což je nárůst o 72 procent oproti loňskému roku. Je to zdaleka největší dvanáctiměsíční výsledek od doby, kdy jsme v roce 2001 začali výdělky ze záhrobí sledovat. A vůbec poprvé prvních pět zesnulých vydělalo přes sto milionů dolarů.

Na vrcholu máme letos J. R. R. Tolkiena, autora legendárních knih jako Pán prstenů nebo Hobit. Bývalý oxfordský profesor, který zemřel na zápal plic v roce 1973, vydělal letos v srpnu 500 milionů dolarů prodejem společnosti Middle-Earth Enterprises, která spravuje práva na jeho duševní vlastnictví pro filmy, videohry, zboží a další, do rukou švédské herní společnosti Embracer.

V těsném závěsu za ním je basketbalová legenda Kobe Bryant, který před dvěma lety zemřel po pádu své helikoptéry v kalifornském Calabasasu společně se svou dcerou a dalšími sedmi lidmi na palubě. Druhou příčku v tomto žebříčku obsadil se 400 miliony dolarů, které nabyl prodejem svého podílu ve společnosti na sportovní nápoje BodyArmor Coca-Cole, pro níž jde o největší akvizici v historii firmy.

Elvis Presley nás na rozdíl od Bryanta sice navždy opustil už poměrně dávno, ale i tak je král rokenrolu stále ekonomickou velmocí. V loňském roce, čtyřicet pět let po jeho smrti, měl Elvis příjem ve výši 110 milionů dolarů. Lví podíl pochází ze vstupného a prodeje zboží v Elvisově muzeu na jeho panství Graceland v Memphisu. Pět milionů dolarů získal za práva na životopisný film Elvis, režírovaný Bazem Luhrmannem.

Celkově se dá říci, že investoři považují za spolehlivý zdroj příjmů zejména hudbu minulých let. Téměř 700 milionů dolarů ze zmíněných 1,6 miliardy pochází z majetku devíti hudebníků na seznamu, včetně Davida Bowieho (250 milionů dolarů), Michaela Jacksona (75 milionů dolarů) a skladatele songu „Hallelujah“ Leonarda Cohena (55 milionů dolarů).

Část těchto příjmů je z jednorázových prodejů. V listopadu 2021 byla například prodána práva na autorské honoráře bubeníka Jeffa Porcara ze skupiny Toto za 25 milionů dolarů. Jiní, jako John Lennon a George Harrison z Beatles, zůstávají naopak na seznamu právě díky svým každoročním příjmům z autorských honorářů.

„V počátcích rokenrolu vlastnily všechno společnosti a bojovaly s manažery umělců, aby získaly kontrolu nad jejich duševním vlastnictvím,“ říká právník se specializací na showbyznys John Branca, který spravuje pozůstalost Michaela Jacksona. „V současné době se to obrátilo opačným směrem, protože umělci stárnou a musí řešit své nemovitosti a daně, a naopak prodávají své duševní vlastnictví společnostem.“

#1

J. R. R. Tolkien

500 milionů dolarů

2. září 1973 ve věku 81 let
zápal plic

Když letos v srpnu švédská videoherní společnost Embracer oznámila akvizici Middle Earth Enterprises, cenu transakce nezveřejnila a místo toho prohlásila, že utratila 788 milionů dolarů za šest akvizic včetně Tolkiena. Ale jeden chytrý hobit Forbesu prozradil, že Embracer za Middle Earth Enterprises utratil minimálně 500 milionů dolarů a ten to nevyvrátil.

Jakmile bude dohoda naplněna, bude Embracer sdílet Kraj spolu s mnoha dalšími společnostmi, které vlastní další části Tolkienova duševního vlastnictví, včetně HarperCollins, Amazon, Warner Brothers/New Line a Tolkien Estate. Rozštěpení práv na podíl z Tolkienovi pozůstalosti je popisováno jako jedno z nejsložitějších v historii.

#2
Kobe Bryant

400 milionů dolarů

† 26. ledna 2020 ve věku 41 let 
pád vrtulníku

Zesnulá legenda L.A. Lakers Kobe Bryant měla sedmiprocentní podíl ve společnosti BodyArmor, která vyrábí energetické nápoje, a před svou smrtí v roce 2020 Bryant zasedal v jejím představenstvu. V listopadu 2021 se Coca-Cola dohodla, že za 5,6 miliardy dolarů odkoupí sedmdesát procent BodyArmoru, které dosud nevlastnila. Bryantovi pozůstalí získali z transakce 400 milionů dolarů.

#3
David Bowie

250 milionů dolarů

† 10. ledna 2016 ve věku 69 let 
rakovina

„Je na Marsu život?“ ptal se Thin White Duke v roce 1971 na desce Hunky Dory. Odpověď na tuhle otázku stále s jistotou nevíme, byť Elon Musk pracuje na tom, aby se to změnilo. Odpusťte nám to množství odkazů na Bowieho písně, ale lednový prodej kompletního katalogu Davida Bowieho společnosti Warner Chappell vygeneroval příjem ve výši 250 milionů dolarů, a to je víc než dost na to, aby major Tom žárlil. David Bowie je skutečně Muž, který prodal svět.

#4
Elvis Presley

110 milionů dolarů

† 16. srpna 1977 ve věku 42 let 
infarkt

Král letos bohatě těžil z turistů, kteří byli po pandemii natěšení dopřát si dovolenou v jeho sídle Graceland. Podle zdrojů blízkých panství pochází nejméně osmdesát milionů dolarů z Presleyho výdělků z lístků na prohlídky, představení a reklamních předmětů.

Na samotném Elvisově životopisném filmu pozůstalí nevydělali až tak moc, ale očekává se, že úspěch filmu zvedne Presleyho výdělky minimálně na dalších osmnáct měsíců, protože noví i staří fanoušci budou zase chtít mít svůj vlastní kousek krále. Dokonce i prodeje plyšového disneyovského Stitche, oblečeného v Elvisových kombinézách, se oproti loňskému roku zvýšily.

#5 
James Brown

100 milionů dolarů

† 25. prosince 2006 ve věku 73 let 
selhání srdce

„Nejtvrději pracující muž v šoubyznysu“ neúnavně pokračuje i po smrti. Nezávislé newyorské hudební vydavatelství Primary Wave získalo hudební práva, nemovitosti i jméno a podobiznu otce soulu. Součástí obchodu byl údajně i fakt, že Brownovo dědictví bude navždy část každoročních příjmů posílat na financování akademických stipendií pro potřebné děti.

#6
Michael Jackson

75 milionů dolarů

† 25. června 2009 ve věku 50 let 
předávkování/vražda

Po zrušení pandemických opatření je show známého souboru Cirque de Soleil v Las Vegas na téma Jackson opět v akci a peníze se jen hrnou. Vydělává i katalog King of Pop vydavatelství Mijac Music. A pro letošek máme novou dojnou krávu: MJ: The Musical na Broadwayi, jakýsi jukebox, který převypráví celý Jacksonův příběh. Podle zdroje z okolí Jacksonových pozůstalých muzikál do listopadu vydělá osmdesát milionů dolarů, což je působivý výkon vzhledem k tomu, že představení mělo premiéru teprve před devíti měsíci.

#7 
Leonard Cohen

55 milionů dolarů

† 7. listopadu 2016 ve věku 82 let 
pád

Veškeré tituly zpěváka světoznámé písně „Hallelujah“ převzala Hipgnosis, společnost pro správu hudby a duševního bohatství, kterou vedl Merck Mercuriadis. Ten se stará také o Beyoncé, Eltona Johna, Guns N’ Roses nebo Morrissey.

Cohena problémy s penězi nikdy příliš netrápily: poté, co jeho manažer v polovině roku 2000 zpronevěřil asi pět milionů dolarů, obědval Cohen ve Four Seasons v Los Angeles s přítelem právníkem. „Sám jsem byl z jeho situace rozhozený a zeptal jsem se, jestli je hodně naštvaný,“ vzpomíná právník. „A on říká: ‚Ne, k čemu by to bylo dobré?‘ Ten chlap byl tak v klidu, že to bylo až neuvěřitelné.“

#8
Dr. Seuss

32 milionů dolarů

† 24. září 1991 ve věku 87 let 
rakovina

Jak napsal jednou doktor Seuss, lidé z Kdovíkova žili ve světě velikosti smítka prachu a slon Horton jejich smítko milostivě nosil na nadýchané pampelišce. Tito malincí Kdovíci a s nimi i nadčasové postavy, jako jsou Kocour, Grinch a Lorax, vydělali od loňského listopadu přes šestnáct milionů dolarů prodejem knih a reklamních předmětů a v neposlední řadě i smlouvou s Netflixem.

#9 
Jeff Porcaro

25 milionů dolarů

† 5. srpna 1992 ve věku 38 let
infarkt

Bubeník z rockové skupiny Toto z osmdesátých let není ani zdaleka stejně proslulým jménem jako zbytek tohoto žebříčku, ale za svého života byl ve svém oboru legendou. Nejen, že byl spoluautorem platinového songu „Africa“, ale Porcaro byl i hojně využívaným studiovým bubeníkem pro nahrávání hitů hvězd, jako byl třeba Quincy Jones.

Jeho bubny ostatně můžeme slyšet i na nejprodávanějším albu všech dob, Thrilleru Michaela Jacksona. Porcaro také spolupracoval s lidmi jako Steely Dan, Eric Clapton, Paul McCartney a Bruce Springsteen. Jeho vydavatelské a nahrávací tantiémy dnes patří společnosti Primary Wave.

#10
Charles Schulz

24 milionů dolarů

† 12. února 2000 ve věku 77 let 
rakovina

Snoopy a zbytek jeho party z komiksu Peanuts jsou v generování příjmů stejně spolehliví jako v mučení chudáka Charlieho Browna. Ale povaha hry se mění. Poprvé od roku 1965 se klasické sváteční speciály „Charlie Brown a halloweenská dýně“, „Díkuvzdání Charlieho Browna“ a „Vánoce Charlieho Browna“ nebudou vysílat na bezplatném televizním kanále.

A to poté, co na ně Apple TV získala práva pro svou placenou streamovací službu Ale nebojte se, nepředplatitelé budou moci filmy sledovat zdarma v určité dny a některá z veřejnoprávních stanic bude streamovat speciály.

#11 
Juan Gabriel

23 milionů dolarů

† 28. srpna 2016 ve věku 66 let 
infarkt

Juan Gabriel byl jeden z nejplodnějších mexických skladatelů a zpěváků v historii. Napsal za svůj život asi 1800 písní, prodal odhadem šedesát milionů alb a vyneslo mu to dvě latinské Grammy. Byl známý pro svůj okázalý styl jak ve vystupování, tak v módě – představte si hromadu flitrů – a jeho přezdívka zněla „divo of Juarez“, což je odkaz na Gabrielovo rodné město.

V dubnu Gabrielovi dědici uzavřeli smlouvu s Universal Music Group, ve které společnost svěří zpěvákův katalog po roce 2008 dceřiné společnosti Virgin Music US Latin, zatímco vydavatelská část Universal bude dohlížet na kompletní katalog.

#12 
John Lennon

16 milionů dolarů

† 8. prosince 1980 ve věku 40 let 
vražda

V roce 2022 zpěvák „Imagine“ letos dostal obvyklé tantiémy jak z doby, kdy byl součástí kapely Beatles, tak ze své sólové kariéry. Do Lennonovy pokladny bylo navíc přidáno zhruba 3,5 milionu dolarů z hudebních práv Beatles, které společnost Disney zajistila pro svůj film Get Back režírovaný Peterem Jacksonem. Jde o výpravný dokumentární seriál, který se věnuje především nechvalně proslulým posledním nahrávkám britské skupiny.

#13 
George Harrison

12 milionů dolarů

† 29. listopadu 2001 ve věku 58 let 
rakovina

Také „Tichý Beatle“ profitoval z dokumentu Get Back a k tomu přidal dalších 2,5 milionu dolarů tantiémů z jeho ročního sóla i ze songů celé skupiny. Stejně jako Lennonovi dědici, i Harrisonovi pozůstalí získávají letos dalších 2,6 milionu dolarů z představení Beatles Cirque de Soleil.

METODOLOGIE

Letošní žebříček zesnulých celebrit zahrnuje příjmy před zdaněním z prodejů, streamů, licenčních obchodů a dalších zdrojů mezi 1. listopadem 2021 a 30. říjnem 2022, stejně tak i akvizice nemovitostí uskutečněných nebo oznámených ve stejném období. Čísla sestavujeme na základě dat z Luminate, IMDbPro, NPD BookScan a rozhovorů s odborníky z oboru. Poplatky za agenty, manažery a právníky nejsou odečteny.