Tomáš Brožek: Snížit riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci o 70 procent a bez léků? Jde to!

153
Foto: z archivu Tomáše Brožka

Podle Eurostatu (Evropský statistický úřad ) tvoří srdeční, cévní a ischemické choroby v České republice více než 60 procent všech nemocí. Mužů umírá podle ČSÚ (Český statistický úřad) na tyto nemoci 38 procent, a u žen je to 44 procent. Uvedené nemoci jsou často spojovány i s dalšími problémy, jako je vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, cukrovka a řada dalších. Lidé jsou pak nuceni užívat léky, které bohužel často jen potlačují symptomy, ale neřeší příčiny. Navíc se stačí podívat do příbalového letáku na výčet všech vedlejších účinků…

Před pár lety se zjistilo, že skutečnou příčinou kardiovaskulárních chorob je zánět tepenné stěny. Bývá chronický a často o něm lidé neví, protože je nic nebolí a běžná diagnostika tento zánět neodhalí. Lékaři mu proto říkají tichý zabiják.

Zánět tepenné stěny vzniká vinou dlouhodobého nadbytku prozánětlivých omega6 kyselin, které přijímáme ve stravě. Naopak omega3, které ho eliminují, téměř nepříjímáme, anebo jen velmi málo. Je to proto, že většina lidí takřka nejí ryby, jejichž maso omega 3 kyseliny obsahuje v dostatečném množství. Optimálně by totiž člověk potřeboval sníst týdně asi 2 až 3 kilogramy čerstvých tučných ryb, což není reálné.

Nabízí se tedy možnost koupit si doplňky s omega3 a doplnit chybějící množství. Špatná zpráva je, že tyto doplňky nepomáhají tak, jak by naše tělo potřebovalo. Studie z roku 2018, která byla uskutečněna v Anglii na vzorku 112 tisíc lidí, potvrdila nejen všechna podezření, ale zároveň i závěry předešlých studií, že tyto doplňky měly pozitivní efekt jen u jednoho člověka z tisíce. Stejně tak řada lékařů tvrdí, že je to jen vyhazování peněz z okna.

Jaké jsou důvody? Především je to kvalita omega3 výrobků a jejich velmi nízká konzumace. Minimální množství je 3000 mg pro člověka vážícího 75 kg – tj. 40 mg na kilo váhy, protože je nutné užívat vždy množství podle hmotnosti člověka. Především ale většina výrobků začne v těle předčasně oxidovat, což prokázala další studie z roku 2010, provedená nezávislou laboratoří Sintef. Jediné výrobky, které ve studii uspěly, byly ty, které měly omega 3 spojené s polyfenoly, jež zabraňují oxidaci a jsou silně protizánětlivé. Jsou obsažené v určitých odrůdách oliv a přidávají se formou olivového oleje, jenž se speciálně pro tento účel vyrábí.

Pojďme se teď podívat na příběh 75letého muže, který užíval léky na vysoký krevní tlak a kromě jiného i na cholesterol, cukrovku a ředění krve. Když se otestoval na hladinu omega3 v krvi, měl pouze 2,9 procenta, přičemž optimální hodnota je 10 procent. Po půl roce se mu poměr zlepšil na 7,9 procenta a nyní se drží již kolem 10 procent a žádný z uvedených léků už nemusí užívat. Cukry má už také v normě a jeho každoroční výsledky u lékaře jsou ukázkové. Je prokázané, že hladina omega3 indexu má velký vliv na řadu chronických onemocnění, a již hladina kolem 8 procent snižuje možné úmrtí na civilizační nemoci až o 70 procent! Řadu materiálů a studií o tom najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu České republiky (SZÚ).

A jakou hladinu máte vy? Nevíte? Proč vám ji u lékaře nezměří, když má takový vliv na naše zdraví? Diagnostiku zatím totiž nehradí zdravotní pojišťovny a je pouze komerční. Běžná cena je mnoho tisíc korun a můžete si ji udělat sami v pohodlí domova nebo na některé ze soukromých klinik či u lékařů specializujících se na prevenci zdraví. Jde o jednoduchý odběr kapilární krve, která se následně pošle do laboratoře a výsledky máte během dvou týdnů doma. V našem eshopu si po uplatnění slevového kódu můžete takový test zakoupit už za pouhých 1690 Kč, přičemž běžná cena je kolem 4000 korun. Stejně tak si můžete za zvýhodněných podmínek koupit omega3 s plyfenoly a řadu další přírodních doplňků vhodných pro vaše zdraví. Výhodné ceny ovšem dostanete jen při uplatnění kupónu sleva40. na e-shopu Ve hvezdach.cz na adrese https://eshop.vehvezdach.cz/.

Ing. Tomáš Brožek, MBA, farmakonutriční specialista
Publikováno v časopisu Ve hvězdách

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 300 Kč, na 2 roky 600 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk