Pieta na městském hřbitově připomněla generála Cháberu
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Ve středu dopoledne se na Městském hřbitově v Litoměřicích uskutečnila tradiční vzpomínka na hrdinu druhé světové války generálmajora Františka Cháberu, čestného občana Litoměřic.

Za město přišli jeho památku uctít starosta Radek Löwy a místostarostové Jiří Adámek a Petr Panaš. Pietního aktu se dále účastnili generální vikář litoměřické diecéze Martin Davídek, příslušníci taktické letky z Čáslavi, která nese Cháberovo jméno, nevlastní syn Františka Chábery Milan Brožek a veřejnost.

Místostarosta Jiří Adámek poukázal, že zejména v dnešní době je velmi důležité připomínat si odvahu a lidskost těch, kteří v těžkých dobách nasazovali svůj život a obětovali své veškeré jistoty pro to, aby budoucí generace mohla vyrůstat v bezpečí. „Jsem velmi rád, že se zde můžeme setkat a uctít vzpomínkou nejen pana generála, ale také všechny další, kteří v minulosti nasadili nebo položili svůj život za naši vlast,“ řekl v proslovu Jiří Adámek.

František Chábera byl letcem jednotek RAF (Royal Air Force). Účastnil se bitev nad Velkou Británií a okupovanou Evropou. Ke konci války bojoval rovněž na ruské frontě. V roce 1948 byl zatčen a obviněn z údajného pokusu o útěk a v politickém procesu následně odsouzen k pěti letům vězení. Zemřel v říjnu 1999 ve svých 87 letech. Závěr svého života prožil v Litoměřicích, kde je i pochován.

Před dvěma lety 28. října u příležitosti výročí Dne vzniku samostatného československého státu udělil prezident republiky Miloš Zeman Františku Cháberovi státní vyznamenání. Řád Bílého lva vojenské skupiny I. třídy získal in memoriam za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru