Do Varů zamíří mladí pěvci z celého světa, ohodnotí je Peter Dvorský

  12:40
Téměř devadesát mladých pěvců ze sedmnácti zemí celého světa se chystá do Karlových Varů na 56. ročník Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. Začíná v pátek v Alžbětiných lázních.

Věhlasný operní pěvec Peter Dvorský bude předsedou mezinárodní odborné poroty už popatnácté. | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Obávali jsme se, že vzhledem k mezinárodní situaci nebude dost zájemců,“ konstatoval ředitel soutěže Alois Ježek. Avizovanou účast ale nakonec vyhodnotil jako slušnou, i když zdaleka ne takovou, jakou měl jubilejní 50. ročník soutěže, na které své umění předvedlo 110 soutěžících.

I letos se soutěž odehraje v celkem čtyřech kategoriích. Je otevřená pro pěvce do 35 let. „Ke dvěma kategoriím Junior a Opera přibyla v roce 1996 kategorie Píseň a v roce 2014 pak i část určená pro Operní naděje, tedy pro pěvce ve věku mezi 16 a 20 lety,“ popsal Ježek genezi vzniku čtyř soutěžních kategorií.

V nich se letos utká celkem 87 soutěžících. Tradičně největší zastoupení mají tuzemští pěvci. Druhou nejpočetnější skupinu tvoří mladí umělci z Polska. „Ti jsou vždy dobře připraveni a mají krásné hlasy,“ řekl na adresu polských účastníků ředitel soutěže.

Vedle Čechů a Poláků se ale letos na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka budou prezentovat i umělci z Číny, Japonska, USA či Arménie. A dokonce i dva zástupci Ruské federace. „Ti ale mají trvalý pobyt u nás,“ upřesnil Ježek.

Přibližně polovina soutěžících, kteří se představí v prvních kolech jednotlivých kategorií, pak postupuje do dalších klání o vítěze. Ti nejlepší mohou získat až 25 tisíc korun. Tyto ceny se týkají operní kategorie.

Mladé láká atmosféra

„Co se cen týká, nemůžeme se srovnávat s jinými významnými evropskými soutěžemi,“ připustil Alois Ježek.

Co účastníky té karlovarské láká, je ovšem její atmosféra. A pak také spolupráce s významnými českými i evropskými scénami, jako jsou například Národní divadlo v Praze, ND v Brně a Bratislavě, Divadlo J. K. Tyla v Plzni či opera Národního divadla v Bělehradě.

„Tyto scény si vítěze zvláštních cen zvou k nastudování role. A to je pro mladé umělce velká šance. I proto si karlovarskou soutěž oblíbili,“ doplnil ředitel soutěže.

Výkony soutěžících budou hodnotit dvě poroty. První bude předsedat Daniela Šimůnková a ohodnotí výkony operních nadějí. Druhá, jedenáctičlenná, v níž zasednou mimo jiných i Peter Dvorský, Magdalena Hajóssyová, Antonio Carangelo, Nikola Mijailovič a další osobnosti pěveckého světa, posoudí výkony mladých umělců ve zbylých třech kategoriích.

Uznávaný pěvec Peter Dvorský bude předsedou mezinárodní odborné poroty už popatnácté. První ročník pěvecké soutěže se uskutečnil v rámci festivalu Dvořákův karlovarský podzim v září roku 1966. Až do roku 1989 byla určená posluchačům uměleckých škol.

„Absolutní vítězství Gabriely Beňačkové v roce 1969 pomohlo v rámci činnosti Městského kulturního střediska v Karlových Varech k osamostatnění soutěže,“ nahlédl do historie pěvecké soutěže Alois Ježek.

Pořadatelé jsou pyšní na všechny vítěze a laureáty, mezi které patří i pozdější hvězdy českých i světových operních scén. Vedle zmiňované Gabriely Beňačkové to byli například Magdalena Hajóssyová, Petr Mikuláš či Dagmar Pecková, v posledních letech pak třeba Roman Janál, Slávka Zámečníková či Adam Plachetka.