Dnes Středa - skorojasno 23°C
Zítra Čtvrtek - polojasno 24°C
Středa 1. 5. 2024
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Motol zažil ojedinělý transplantační den, čtrnáctiletá dívka prodělala již sedmou operaci
Motolská operace. Zdroj foto: FN Motol

Motol zažil ojedinělý transplantační den, čtrnáctiletá dívka prodělala již sedmou operaci

V motolské fakultní nemocni došlo před necelými dvěma týdny k mimořádné události, kdy byly v pohotovosti všechny transplantační týmy, které zde fungují (program transplantací srdce u dětí, Národní program transplantací ledvin u dětí a Národní program transplantací plic pro děti a dospělé). V jednom dni zde totiž probíhaly tři transplantace současně. Informovala o tom mluvčí nemocnice Ludmila Šimáčková.

Většina transplantací probíhá ve FN Motol izolovaně, a to především proto, že dva výlučně dětské programy realizují jen několik transplantací ročně a při výběru vhodného příjemce je kladen důraz na co nejvhodnější a nejkvalitnější orgán zemřelého dárce.

Situace, která nastala ve FN Motol na konci října, byla podle Šimáčkové zcela ojedinělá. Důkladně prověřila funkčnost Koordinačního střediska transplantací, Národního programu odběru orgánů a tkání i motolského Oddělení transplantací a tkáňové banky.

„Nikdy se doposud v naší nemocnici nestalo, že by došlo k souběhu všech tří našich programů a v jednu chvíli byly zapojeny všechny odběrové a transplantační týmy,“ řekl Jan Burkert, primář Oddělení transplantací a tkáňové banky FN Motol, transplantační chirurg Národního programu transplantace ledvin u dětí a Národního programu transplantace plic.

„Celkem bylo do všech tří transplantací zapojeno více jak 80 osob a jednalo se tedy o zatím největší akci tohoto druhu v naší nemocnici. Možnost provézt tyto transplantace je samozřejmě také dalším úspěchem všech transplantačních center v zemi a Národního programu odběru orgánů a tkání jako takového,“ dodal Burkert.

Podle něj dalším unikátem bylo, že se jednalo o tři skutečně extrémně komplikované nemocné. Transplantace plic proběhla u téměř třicetileté pacientky dlouhodobě napojené na mimotělní oběh, což samo o sobě přináší spoustu technických úprav a úspěšný výsledek významně negativně ovlivňuje.

Transplantace ledviny, u desetiletého chlapce, byla již druhou reoperací v terénu předchozích urologických operací pro vrozenou vadu vývodných cest močových. V průběhu transplantace musela být odstraněna vlastní ledvina chlapce, což se standardně při tomto výkonu neprovádí.

Transplantace srdce pak byla v pořadí již sedmou operací u čtrnáctileté dívky s jednou z nejzávažnějších vrozených srdečních vad, takzvaným syndromem hypoplastického levého srdce. Není vyvinuta levá komora a veškerý oběh musí zajišťovat jen jedna komora.

Všichni transplantovaní pacienti jsou podle Šimáčkové nyní ve velmi dobrém stavu, všechny orgány fungují, jak mají.

Operovaní pacienti

Pacientka, 14 let

Pacientka se základní diagnózou syndromu hypoplastického levého srdce, tzn., s vrozenou srdeční vadou, při které se levé srdce nevyvine a celý oběh pacienta zajišťuje pouze jedna srdeční komora. Pacientka byla po opakovaných srdečních operacích a samotná transplantace srdce byla její sedmou operací. Kromě toho absolvovala v průběhu života také celou řadu katetrizačních a endovaskulárních výkonů. Potransplantační průběh je u ní zatím bez komplikací, je odpojena od ventilátoru a nové srdce pracuje tak jak má.

Pacientka, 29 let

Pacientka s CHOPN – chronická obstrukční bronchopulmonální nemoc a plicním emfyzémem. Pacientka, napojená již před transplantací dlouhodobě na periferním veno-venózním ECMO, absolvovala oboustrannou transplantaci plic za použití konvenčního mimotělního oběhu, který byl již zrušen, a nyní jsou nové plíce dobře funkční.

Pacient, 10 let

Pacient s vrozenou vadou vývodných cest močových a vrozenou vadou v oblasti konečníku, který už před transplantací podstoupil dvě urologické operace, operace konečníku a několik zánětů ledvin. Potransplantační průběh je doposud nekomplikovaný a nová ledvina výborně funguje. 

Zdroj informací: FN Motol


Autor: Karel Netolický

Májová výstava skalniček

Dnes v 11:05

Výstava skalniček, hájních rostlin, azalek a rododendronů, dřevin a jiných, často velmi vzácných a málo pěstovaných rostlin v zahradě kostela sv. Jana na Skalce na Karlově náměstí.

Malostranský hřbitov: Májové slavnosti

Dnes v 10:38

Spolek Malostranský hřbitov zve na již 15. ročník obnovených Májových slavností, který se uskuteční v neděli 19. května od 14 hodin na Malostranském hřbitově. Na akci proběhne křest nejnovější publikace o hřbitově, tentokrát zaměřené na téma železnice.

Prohlédněte si vilu Karla Kramáře na Letné

Dnes v 09:35

Na státní svátek 1. května připravil Úřad vlády první z letošních dnů otevřených dveří. Prohlédnout si budete moci vilu prvního československého premiéra Karla Kramáře na Letné.

United Islands of Prague 2024

Dnes v 09:25

Festival United Islands of Prague se letos koná po jednadvacáté. Opět se můžete těšit na hudební objevy z České republiky, i ze zahraničí od 1. do 4. května nejen na pražských ostrovech.

Praha 6: ZŠ Věry Čáslavské má nového ředitele

Dnes v 08:58

Ředitelem ZŠ Věry Čáslavské na Petřinách je od 1. května Vojtěch Novák. Jmenování potvrdila rada městské části Prahy 6 na základě rozhodnutí konkurzní komise. 

Běh pro Paměť národa 2024 v Praze

Dnes v 08:18

Devátý ročník Běhu pro Paměť národa v sobotu 11. května v 8:30. Trasy povedou oborou Hvězda. A na výběr bude několik možností – měřené běhy s hromadným startem na 5 nebo 10 km a štafeta 4× 2,5 km, neměřený běh na 1 km, do kterého se můžou zapojit třeba i rodiče s kočárky i závody pro děti na 200 a...

Květinový jarmark v H55

Dnes v 07:57

Jarmark lokálních pěstitelů a tvůrců se koná ve středu 8. května od 12 hodin. K dostání budou sazeničky, pokojovky, luční kvítí, ale i šperky, svíčky a jiné dekorace. O občerstvení se postará gril a kavárna Háčko.

Sobota: Street food na Smíchově

Včera ve 14:21

Street food na náplavce se koná v sobotu 4. května od 10 hodin.

První Pivní Máj u Břevnovského kláštera

Včera ve 14:13

Ve středu 1. května se koná u Břevnovského kláštera v Praze 6 devátý ročník akce První Pivní Máj, který představí produkci českých a moravských minipivovarů. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost ochutnat výrobky od dvaceti vybraných minipivovarů.

Výhledy z pražských věží. Série vycházek odstartuje na Petříně

Včera v 11:40

Návštěvníci Prahy se mohou první květnový večer těšit na jedinečný zážitek sledování západu slunce z Petřínské rozhledny. Romantická prohlídka z dílny Pragensia viva zahájí sérii komentovaných vycházek „Výhledy z pražských věží,“ která zájemcům představí hlavní město...

Trhy na Budějovickém náměstí nově každé úterý a čtvrtek

29. dubna 2024 ve 12:57

Od 30. dubna se rozšiřuje možnost nákupu na Farmářských a potravinových trzích na Budějovickém náměstí. Nově zde najdete prodejce každé úterý a čtvrtek.

Dermacol love day

29. dubna 2024 v 11:13

Hudba, krása, móda a zábava v parku Grébovka ve středu 1. května.

Další články
Nahoru