Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima Foto: Kancelář Tomáše Zimy

Tomáš Zima ke kandidatuře na prezidenta: Chci Česko bez extrémů. Používejme zdravý selský rozum

Prezidentská kampaň má být kultivovaná. Je třeba ukazovat pozitivní příklady a chovat se slušně. „Vždy se mi to vyplatilo. Chci předávat své znalosti a dovednosti,“ řekl dnes na setkání s novináři kandidát na hlavu státu Tomáš Zima. Podle něj by se v rozpočtu dalo ušetřit například větším využíváním alternativních trestů. „Není mi jasné, proč se například více nevyužívají elektronické náramky nebo domácí vězení,“ uvedl.

Zima se chce při kampani co nejvíce setkávat s lidmi po celé republice. Zúčastnit se chce debat v médiích a co nejvíce diskutovat o klíčových tématech. „Chci řešit zejména nekonfliktní témata. Lidé mají trablů dost,“ řekl.

Zima má pod ní podepsáno 13 senátorů z řad například ODS, ANO, ČSSD nebo nezávislých. Novinářům řekl, že většinou jde o senátory, kteří jsou stále členy horní komory, podobný poměr je ale i těch, kteří ve funkci po nedávných volbách skončili. Jedna senátorka byla nově zvolena. Zima poznamenal, že u jednoho nebo dvou ví, že podpořili i jiného prezidentského kandidáta.

Řekl, že přihlášku do voleb podal 14. října, v té době podle něj všichni podepsaní senátoři byli právoplatnými členy Senátu. Poznamenal, že má k dispozici i asi 40.000 podpisů občanů. K přihlášce by jich ale potřeboval 50.000. V obměněném složení po letošních podzimních volbách se senátoři poprvé sešli tuto středu 2. listopadu.

Do letošního ledna byl Zima osm let rektorem Univerzity Karlovy, předtím mezi lety 2005 a 2012 působil jako děkan 1. lékařské fakulty UK. Od loňského podzimu stojí v čele konzilia, které dohlíží na péči o prezidenta Miloše Zemana.

Zima při představení své kampaně v pražském Café Imperial také uvedl, že je proti zavedení školného. „Dlouhodobě s tím zásadně nesouhlasím. Rovný přístup ke vzdělání je nezbytností proto, aby Česká republika uspěla v tvrdém mezinárodním prostředí. Jen vzdělaná společnost je úspěšná,“ říká. Zdroje by se podle něj daly najít na mnoha jiných místech, než je získávat zavedením plateb za vzdělání.

Zima vystudoval tehdejší Fakultu všeobecného lékařství UK (předchůdkyně 1. LF), později získal titul MBA na Vysoké škole ekonomické, je profesorem lékařské chemie a biochemie. Původně uvažoval o dráze chirurga, nakonec dal přednost biochemii.

Jako rektor UK mimo jiné kritizoval Zemanovo rozhodnutí, který v květnu 2015 odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů z UK a VŠE. Prezidentův postoj označil tehdy za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod. Zima patřil i mezi rektory, kteří v letech 2014 až 2016 na protest nepřišli 28. října na předávání státních vyznamenání na Pražský hrad.

Před rokem 1990 byl členem KSČ. Poznamenal, že o jeho členství vždy věděli například při tajné volbě děkana nebo rektora a že je od roku 2005 držitelem prověrky Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné. U kandidátů se podle něj má prověřovat, co dokázali, co umí a jak se chovají, případně zda něco nezatajují.

První kolo přímé volby hlavy státu se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku, případné rozhodující kolo dvou finalistů o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března.

Eva Paseková