Ji.hlava 2022. Další cesta, další session / Další ročník, další mission

Nobodylisten, Jihlava Nobodylisten, Jihlava foto: Libor Galia

MFDF Ji.hlava 2022: galerie ☙ reportáž
Dalo by se parafrázovat místní rapovou crew 58G. V pořadí již šestadvacátý ročník jihlavského festivalu přinesl extrémně nabitý program (přes 400 filmů) a dost možná největší návštěvnost ve své historii. Internetem se tak šířily zkazky o dlouhých a chaotických frontách, zatímco na místě jsem vnímal spíš pohodu a všudypřítomné slunce. Útulnost DIODu, pohodlí kina Dukla a energii Domu kultury (DKO). Jen tedy umístění projekce devítihodinového behemota Smrt v zemi duchů do konferenční místnosti finančního úřadu plného strohých kancelářských židlí bylo pořadatelským úletem z říše nepochopitelných. Upřímně doufám, že ten, kdo to vymyslel, si tu projekci alespoň odseděl s námi. Kdo se na ní bohužel neukázal, byl sám režisér. Lav Diaz předcházející noc opanoval pódium hudebního stanu s projektem The Brockas, kde po boku dalších filipínských umělců (Khavn, Roxlee) a za doprovodu černobílého porno filmu PINK BOMBASTIK 3001 odpaloval ušní bubínky svou kytarou. Kromě výše zmíněných osobností se v programu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava objevili také obvyklí podezřelí všech letošních festivalů, tedy Arleta, Linda Bartošová a Pavel Klusák. Mezinárodní filmový festival v Jihlavě částečně sází na progresivní dramaturgii pro cinefily, kterou však druhou rukou odsouvá na vedlejší kolej – i kvůli kapacitě samotného města ho však čeká rozhodnutí, jakou cestou se dále vydá. 

Vybrané filmy lze zhlédnout i po festivalu online. Doporučuju třeba 07:15 – Kos (vítěz hlavní ceny), Gigiho dobrodružství, Obyčejné dějiny ničení, Oheň uvnitř: Requiem za Katiu a Maurice či Krafftovy. (fh)

26. MFDF Ji.hlava, 26. 10.–29. 10. 22 
26. MFDF Ji.hlava Online, 30. 10.–13. 11. 22 

 

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.