U maringotky v Chýnově dál živoří desítky koček. Musí se co nejdřív dostat pryč, zuří hejtman

Seniora žije s desítkami koček v maringotce

Do případu týraných koček na Táborsku se vložil hejtman

Před nedávnem CNN Prima NEWS odvysílala reportáž o ženě, která žije v rozpadlé maringotce na okraji Chýnova na Táborsku a chová desítky koček. Ty jsou v zuboženém stavu, ale majitelka se jich nechce za žádnou cenu vzdát. Situaci už několik týdnů řeší úřady, a teď se do celé věci vložil i jihočeský hejtman Martin Kuba.

Maringotka obklopená desítkami nemocných a zraněných koček. V takových podmínkách žije Jana Kaprálová už 14 let. Tvrdí, že své kočky miluje a že se o ně stará nejlíp, jak může. Podle svědků se ale nejedná o seniorku, která pečuje o zvířata s láskou, ale o psychicky narušenou osobu, která kočky roky týrá a mučí.

„Ty kočky jsou týrané, psychicky zlomené, nemocné, teče jim z očí. Nepřipadá jí divné, že je kočka v popelnici,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Lucie Černíková. „Paní Kaprálová není zdravá. Tvrdí, že ty kočky jí chce někdo zabít, zdrogovat, že do nich dávají ostatní čipy. Stejně tak chtějí zabít ji,“ doplnila Eva Hulcová.

Jedna z žen štábu Krimi zpráv poskytla i video, na kterém je vidět, jak seniorka tahá z popelnici kočku s otevřenou ránou na krku. Navíc víko bylo zatížené kamenem. Prý aby zraněné zvíře neuteklo. „Já je nikomu nedám, to bych je radši zabila,“ uvedla seniorka už před časem.

Týrání zvířat potvrdila i Státní veterinární správa. „My jsme se s odborem životního prostředí domluvili, že po dobu nezbytně nutnou budeme zajišťovat krmení, které tam těm kočkám vozíme,“ řekl starosta města Chýnov Ondřej Jaroš.

Jenže to nestačí, kočky prý potřebují veterinární péči i změnit prostředí. A to hned. „Bombardovali jsme všechny možné i nemožné úřady. Musím říct, že všechny úřady si nás mezi sebou přepinkávala s tím, že jeden si stěžoval na druhý. Odbor životního prostředí nám tvrdil, že vůbec o tak špatné situaci neví,“ popsala Černíková.

Do celé situace se vložil i jihočeský hejtman Martin Kuba. Přístup úřadů označil za strašný. „Svolám jednání k nám na krajský úřad a buď se v Táboře okamžitě rozhoupají, kočky odeberou a dají je někam do útulku, nebo musíme najít nějaký jiný způsob, jak je co nejrychleji dostaneme pryč,“ uzavřel hejtman.

Kontaktovali jsme odbor životního prostředí v Táboře. Tam se prý snaží o nápravu celé situace. Jaký bude postup, jestli a kdy budou kočky Kaprálové odebrány, se má rozhodovat v těchto dnech.

Tagy:
kočka životní prostředí CNN Prima NEWS Martin Kuba maringotka Chýnov Tábor Státní veterinární správa České republiky okres Tábor Lucie Černíková