Plánované úpravy parku odkryjí velkomeziříčské hradby a vyženou bezdomovce

  16:42
Zachované opevnění Velkého Meziříčí zakrývá bujná zeleň. Místy až neprostupné keře poskytly u výjezdu z Náměstí úkryt bezdomovcům a lidem holdujícím alkoholu a drogám. Prostor v centru města označovaný jako náměstí svatého Šebestiána proto brzy čekají změny.

Pobyt v parku chce město lidem zpříjemnit. Zmizí zákoutí v přebujelé zeleni a odhalí se více i opevnění. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Prostory v centru města chceme lidem obecně zpříjemňovat. A jelikož tato plocha není součástí plánované rekonstrukce Náměstí, prostřednictvím malých krůčků bychom rádi nabídli obyvatelům příjemnější trávení času i v této lokalitě,“ vyjádřil se Martin Kaman, místostarosta Velkého Meziříčí.

K úpravám vegetace chce město přistoupit již teď na podzim. Přebujelé túje a další jehličnany zredukuje, čímž se více odkryje i zachovalá část městských hradeb s baštou.

„V tuto chvíli je naším hlavním cílem upravit výskyt dřevin tak, aby se lokalita prosvětlila, byla složená ze zdravé zeleně a vyskytovaly se tam dřeviny, které sem i z hlediska původu a vhodnosti pro danou lokalitu i nadmořskou výšku patří,“ konstatoval Kaman.

Ještě tento rok mají zmizet i staré lavičky a další původní mobiliář. Zkraje příštího roku pak bude nahrazen jinými kousky podle sjednoceného manuálu. Počítá se také s vytvořením nové pěšiny. Na řadu přijde rovněž výsadba náhradních rostlin - půjde převážně o květiny, ale přibudou i dva platany javorolisté.

„V budoucnu se nabízí i možnost umístit do prostoru sochu svatého Šebestiána, a tím navrátit místu opodstatnění jeho názvu,“ uvedla Zuzana Najtová z tiskového úseku velkomeziříčské radnice.

Název náměstí svatého Šebestiána totiž není oficiální, byť je ve městě zažitý. „Aktuálně se naši kolegové zabývají tím, zda je vůbec toto pojmenování správné a jestli lze v tomto případě vlastně hovořit o náměstí,“ dodal místostarosta.

Úpravy prostoru u hradeb vyjdou podle vedení radnice řádově na nižší statisíce korun. Další součástí širšího centra města, jež prochází aktuálně úpravami, je také lokalita u Ostrůvku, kde vzniká první městská náplavka. Jde o projekt, který uspěl v participativním rozpočtu.