Křetínského EPH se kvůli windfall tax stahuje z Česka

1089
Ceska
Daniel Křetínský / Foto: EPH

Poslanci dnes [4.11.] schválili jako pozměňovací návrh u daňového balíčku daň z neočekávaných příjmů. Banky se už v minulosti ohradily, nyní vystupují proti i energetické firmy. Skupina EPH kvůli dani převádí své aktivity z Česka. 

Energetický a průmyslový holding [EPH] miliardáře Daniela Křetínského ještě v den, kdy byla daň schválena, oznámil, že přesune svůj evropský trading z Česka do zahraničí. To značí převedení jeho aktiv pod akciovou společnost EP Commodities [EPC] v zahraniční.

„Skupina EPH si je plně vědoma, že současná situace v ekonomice a energetice je zvlášť mimořádná. Souhlasí s principem, že část zisků plynoucích z vysokých cen energií, které jsou generovány v českých energetických firmách, má být použita na částečnou eliminaci negativních jevů spojených právě s fenoménem vysokých cen,“ uvedli zástupci skupiny.

Analýza: Fialova vláda se vydala šlépějemi bolševiků

Schválená legislativní úprava jde však v oblasti tradingu energetických komodit výrazně dál a nedává tak podle nich smysl.

EPH argumentuje svým příkladem

Zástupci EPH dále uvedli, že v rámci společnosti EP Commodities vybudovali v několika předešlých letech v Praze centrum svého evropského obchodování s komoditami. A to přesto, že elektřina vyrobená v Česku má v objemech skupiny obchodů podíl jen asi jedno procento.

„Na základě tohoto strategického a do značné míry patriotistického rozhodnutí jsme v ČR dobrovolně platili daně. Dávali mimořádně kvalifikované pracovní příležitosti a využívali různé služby českých firem,“ uvádějí zástupci firmy.

Masivní odliv dividend zválcoval český běžný účet

Tvrdí, že jejich činnost má silnou dynamiku rozvoje. Loni firma dosáhla tržby ve výši 357 miliard korun. Letos předpokládá překročení hranice 500 miliard korun.

„Očekávaná daň z příjmů právnických osob za rok 2022 by mohla vysoce přesáhnout miliardu korun,“ vyčíslují dopady aktuálně schválené windfall tax na jejich podnikání.

Jak funguje EPC a proč odchází z Česka

Ředitel komunikace EPH Daniel Častvaj uvedl, že EPC zaměstnává zhruba stovku kvalifikovaných zaměstnanců. A v roce 2015 začínala se čtyřmi zaměstnanci. EPC se zaměřuje především na země, kde má skupina EPH vlastní aktiva nebo které svojí likviditou umožňují efektivní obchodování. Pro skupinu EPH realizuje kromě fyzických i finanční zajišťování aktiv také sourcing portfolia koncových zákazníků ve vybraných zemích.

„Zdanění těchto zahraničních příjmů českou windfall daní je naprosto nesmyslné. Vládu jsme o situaci informovali, přesto rozhodla zahraniční příjmy z windfall daně nevyjmout,“ říká Daniel Častvaj.

Skupina EPH Daniela Křetínského zdvojnásobila tržby

Vláda se zřejmě rozhodla podle hesla, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán. Náš evropský trading se bude proto rozvíjet v jiné jurisdikci, státní rozpočet přijde o miliardové příjmy a Česká republika o ekonomickou aktivitu s mimořádně vysokou přidanou hodnotou, o kterou musí u zahraničních investorů jinak složitě bojovat,” uzavírá ředitel komunikace EPH Daniel Častvaj.

–DNA–

Aktualizace: EPH 7.11. dále potvrdilo, že přes několikaměsíční jednání se zástupci MF ČR a MPO nedošlo k dohodě o podmínkách čerpání úvěru. Úvěru, kterým se měly částečně pokrýt zálohy, jež musí výrobci elektřiny skládat při obchodování na energetické burze. Půjčku až do výše tří miliard eur stát poskytl společnosti ČEZ. A to podle EHP na základě jednání, která proběhla během několika málo dní.

Křetínský i Tykač si půjčí od státu na zálohy na elektřinu

Stát půjčku ale EHP nikdy neposkytl. EPH ani nepočítá s jejím čerpáním v budoucnu. Skupina EHP dále uvedla, že i když přístup státu k ČEZ a k soukromým subjektům byl výrazně jiný, nechce situaci ani napadat ani dále kritizovat. Považuje ale za nutné jasně vyvrátit, že Česko poskytlo v době energetické krize EPH jakoukoliv pomoc.

2 KOMENTÁŘE

  1. Do jisté míry se musím vlády zastat. Jelikož voliči, místo toho, aby sledovali politické debaty, jako třeba Otázky Válclava Moravce, pak pravidelně zprávy na všech možných kanálech, nelépe půl hodiny denně, aby byli dobře informováni a měli přesnou představu,jak jim jejich správci státu, které královsky platí, pracují, tak se místo toho vyžívají ve sledování seriálů, kde se několik stovek dílů to nic opakuje stále dokola. Takže když cílenou činností evropských vlád, i tou naší, přece Fiala v předvolebním proslovu dokonce vyzval ještě k většímu úsilí v Green dealu, pak nastane to, co nastalo, tak koukají doslova jako vyorané myši a mají dojem, že nastal konec světa. Proto musí vlády velké zisky sebrat, čím se však daňoví plátci odstěhují, nebudou investovat, ale krach přijde později. Jako u komunistů za kterých přišel po čtyřiceti letech. V Rusku po sedmdesáti. Krach, jako výrazné zvýšení daní, protože velcí plátci daní se odstěhují, omezení různých dávek třeba v nezaměstnanosti, pak zhoršení lékařské péče pro ty, kteří mají hluboko do kapsy, protože i ta něco stojí a bohatý je ochoten si ji zaplatit. Prostě stejný výsledek, jako za řízení hospodářství komunisty, kteří tenkrát zařízli kapitalisty. Když však vláda na druhé straně neudělá nic, tak se voliči, doslova jak vyděšené myši, začnou chovat nepředvídatelně, protože zjistí, že jim peníze, kromě na koupi energií, na to ostatní už nezbývají. Ovšem za současného sledování, jak dodavatelé energií bohatnou více než dříve. Tak vládu spláchnou z politického povrchu velmi rychle. Jak to bylo za demonstrací v roce 1989. Pak následně přijde vláda rozhazovačů a výsledek bude stejný, jako v případě prvním. Tak vždy končí do očí bijící porušování fyzikálních a ekonomických zákonů. Ty se s nikým nemazlí. To u těch fyzikálních zákonů dobře vidíte ve videích s názvem Darwinovy ceny. V současném stavu hospodářství zase vidíte důsledek nerespektování těch ekonomických.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here