Korzo Národní letos nabídne ulici plnou živého umění. Národní třída si připomene skrze 17. listopad i výzvy současnosti

Korzo Národní letos nabídne ulici plnou živého umění. Národní třída si připomene skrze 17. listopad i výzvy současnosti 

Korzo Národní zve na oslavy revoluce rozmanitým programem na Národní třídě. Letos se vrací především živé umění, na které byli návštěvníci zvyklí během necovidových ročníků. Organizátoři ze spolku Díky, že můžem slibují pestrý kulturní zážitek v podobě autorských instalací, divadelních představení nebo koncertů. Kromě připomínky sametové revoluce se akce zaměří na aktuální témata a společenské výzvy. Nebudou chybět debaty věnované nadcházejícím prezidentským volbám, evropským tématům nebo ruské válečné agresi na Ukrajině.

S devátým ročníkem oslav svobody známých jako Korzo Národní se pojí motto O svobodu se musíme starat. Organizátoři ze spolku Díky, že mužem chtějí skrze něj důstojně připomenout výročí sametové revoluce, zároveň však v programu přihlédnout k současným společenským výzvám. Národní třída bude tradičně zářit národními barvami a po třech letech uvítá živé umění a pestrý kulturní program. Během celého dne atmosféru umocní satirické pouliční divadlo s obrazy minulého režimu.

Středobodem oslav se každoročně stává pamětní deska 17. listopadu, kam veřejnost přichází položit svíčky a květiny. Uctít listopadové události bude možné také na dálku, a to položením svíčky se vzkazem k pietnímu místu prostřednictvím dobrovolníků. Dění v okolí piety bude možné sledovat na sociálních sítích spolku Díky, že můžem nebo na stránkách Korzo Národní.

V dopoledních hodinách se uskuteční Sametový brunch za doprovodu Akademického orchestru ČVUT. Výtěžek z něj zajistí vybavení do domácnosti matkám samoživitelkám.

Po poledni zazní státní hymna v podání operní pěvkyně Marty Kloučkové. Z balkonu Paláce Metro již tradičně zazní hymna sametové revoluce Modlitba pro Martu. Zpěvu bude v letošním roce předcházet procesí Sboru DAMU odkazující na studentský průvod ve zlomovém roce 1989. Cestou studenti zazpívají ikonické revoluční skladby a také ukrajinské lidové písně jako vyjádření solidarity vojensky okupovanému státu.

Atmosféru oslav podpoří několik audiovizuálních instalací. Pod názvem Anton VB se skrývá bezpečná exkurze do revolučních dní roku 1989. Dále mohou zájemci například nasednout do historického zásahové vozu zaparkovaného poblíž střetu policejních složek s demonstranty. Letošní novinkou je instalace Voláme o pomoc umístěná do telefonní budky u Národního divadla. Návštěvníkům pomocí telefonátů a reálných výpovědí ukáže každodenní realitu lidí žijících v sociální nouzi či na okraji společnosti.

V programu kromě historické sondy nemůže chybět ani kulturně-umělecká složka. Vystoupí písničkářky Amelie Siba, Karolína Beranová nebo hudebník Miroslav Kemel. Literární složky se ujme Obyvák Václava Havla. Úryvek ze zatím nevydané knihy Peklo existuje v něm přečte Jáchym Topol. Novinku Ivana Pospíšila Příliš pozdě zemřít mladý se vzpomínkami na prostředí undergroundu přečte herečka Kateřina Císařová, dále se rolích předčítačů představí například František a Klára Trojanovi nebo Jana Plodková. Nejmladší návštěvníky potěší ukázka Pižďuchů, jediné dětské knihy z pera Václava Havla.

V divadelním sále Národního divadla proběhne debatní blok zaměřený na aktuální společenské výzvy. Diskutovat se bude o nadcházejících prezidentských volbách, klimatické krizi, válečné agresi na Ukrajině nebo o výročí rozdělení Československa a jeho dopadech.

Více informací a detailní program naleznete zde.

Díky, že můžem je spolek tvořený třemi desítkami studentů a mladých lidí. Devátým rokem organizují největší listopadové oslavy svobody. Spolku se podařilo utvořit tradici občanských a kulturních oslav sametové revoluce přímo na Národní třídě. Společně s ostatními chtějí říct „Díky, že můžem” všem těm, kteří se zasloužili o to, že dnes žijeme svobodně.  Usilují o kultivaci angažované občanské společnosti ctící humanistické a demokratické ideály. Takové, která bere svobodu jako zodpovědnost, nikoliv však samozřejmost. Mezi jejich další aktivity se mimo jiné řadí vzdělávací projekt Samet na školách. 

Foto: Vojtěch Straškraba

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!