Největší soutěž v historii polských drah. PKP Intercity shání až 450 nových vozů

Nová podoba vozů PKP Intercity. Foto: PKP IntecityNová podoba vozů PKP Intercity. Foto: PKP Intecity

Nové vozy plánuje polský dopravce nasazovat i na trasy do Česka.

Společnost PKP Intercity dnes oznámila vypsání největší soutěže na kolejová vozidla v historii Polska. Shání dodavatele 300 osobních vozů s opcí na pořízení dalších 150 vozů. Nové vagony mají zlepšit kvalitu cestování.

„Nákup několika stovek moderních, bezpečných a pohodlných vagonů naším národním dopravcem bude velmi velkým krokem k tomu, aby se železnice stala hlavním způsobem dopravy,“ říká Andrzej Adamczyk, ministr infrastruktury.

Státní dopravce shání sedm různých typů vozů. Půjde o 38 vozů 1. třídy (kombinace kupé + velkoprostorový oddíl), 40 vozů druhé třídy s kupé, 80 velkoprostorových vozů 2. třídy, 38 oddílových vozů 2. třídy s místy pro osoby se zdravotním postižením. Soutěží také dodávku 40 velkoprostorových vozů 2. třídy s prostorem pro přepravu jízdních kol, 38 jídelních vozů a 26 ubytovacích vozů.

Vozy mají zvládnout rychlost 200 km/h. PKP Intercity očekává zahájení dodávek v roce 2025. Nová vozidla nasadí na vnitrostátní i mezinárodní spoje. Vozy budou homologovány pro železniční sítě České republiky, Německa, Rakouska, Slovenska, Maďarska a Litvy (přehled linek níže).

PKP Intercity s vypsáním soutěže ukázal i nový design interiérů, který se má stát postupně standardem v dálkové dopravě. Vozy budou klimatizované, vybavené WiFi, zásuvkami a individuálním systémem osvětlení, elektrickými zásuvkami a USB. Pro bezpečnost cestujících bude použit systém detekce požáru pokrývající celé vagony a kamerový systém. Nový bude prostor pro rodiče cestující s dětmi, který propojí prostor pro cestující s bezpečnou hrací plochou.

Plánované trasy, kam budou nové vozy nasazeny

• Varšava – Poznaň – Berlín;

• Varšava – Poznaň – Štětín;

• Gdyně – Varšava – Katovice – Bohumín – Vídeň;

• Přemyšl – Kraków – Katovice – Wrocław – Berlín;

• Přemyšl – Kraków – Katovice – Wrocław – Poznaň – Štětín;

• Gdyně – Poznaň – Wrocław – Praha;

• Krakov / Wrocław – Bohumín – Vídeň.

Nová podoba vozů PKP Intercity. Foto: PKP IntecityNová podoba vozů PKP Intercity. Foto: PKP IntecityNová podoba vozů PKP Intercity. Foto: PKP IntecityNová podoba vozů PKP Intercity. Foto: PKP IntecityNová podoba vozů PKP Intercity. Foto: PKP IntecityNová podoba vozů PKP Intercity. Foto: PKP IntecityNová podoba vozů PKP Intercity. Foto: PKP IntecityNová podoba vozů PKP Intercity. Foto: PKP Intecity
Tagy pkp intercity
75 komentářů