4. listopadu 2022 • 21:00

SESTŘIHY: Sparta znovu padla, Motor vyhrál. Kladno poslalo Vervu na dno

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Sparty se noří do čím dál většího trápení. V 18. kole Tipsport extraligy prohráli 2:3 ve Vítkovicích a připsali si čtvrtou porážku v řadě. Znovu se tak otřásá pozice kouče Pavla Patery u Pražanů. České Budějovice při návratu útočníka Michala Vondrky zvítězily 2:1 nad Hradcem Králové. Plzeň v bláznivém západočeském derby porazila Karlovy Vary 5:4 v prodloužení. Kladno vyhrálo doma 3:2 v prodloužení nad Litvínovem, který prohrál po třech výhrách za sebou a padl na poslední místo. Liberec výhrou 6:2 nad Mladou Boleslaví ukončil sérii šesti proher v řadě.



Skvělý Lakatoš sestřelil Spartu

Sparta do zápasu vjela v kolejích posledních týdnů. Už po 115 sekundách ztrácela, když Horákovo nedovolené bránění v přesilovce potrestal nejlepší vítkovický střelec Lakatoš, který příklepem od modré čáry prostřelil Kořenáře a zaznamenal svůj jedenáctý gól v sezoně.

Pražané se však z nepovedeného začátku postupně vykřesali a ve 14. minutě dorovnali skóre. V tlačenici na vítkovickém brankovišti prokázal dobrou orientaci Erik Thorell a i zády k brance zvedl puk nad Stezkovu lapačku.

Hosté v nástupu do druhé části mohli stav i otočit, ale Moravčíkovu ránu zlikvidoval Stezka, který pak držel spoluhráče i v hostující přesilovce.

Rovnocenný zápas pak naklonila na vítkovickou stranu spolupráce Lakatoše s Fridrichem, jenž rychlý kontr dva na dva dotáhl vzorným bekhendovým blafákem. Domácí tak od 37. minuty znovu vedli.

Opět bez svého kanonýra Muellera i nejproduktivnějšího obránce Mikuše následně Vítkovice promarnily přesilovku a ve 43. minutě je vytrestal Buchtele, který zblízka pohotovým bekhendem pokořil Stezku a radoval se ze své první trefy v sezoně.

Domácí se přesto opět dokázali nadechnout. Po několika pološancích utkání rozuzlila přesilovka při Poláškově vyloučení v 58. minutě, ve které Lakatoš ze svého typického místa na kruhu skóroval nekompromisní dělovkou. Pražané se už nedokázali vzepřít a počtvrté za sebou nebodovali.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Vítkovice): „Já věřím, že si nikdo nemyslel, že Sparta je v tomto rozpoložení lehký soupeř, ba naopak připravovali jsme se na to zodpovědně. Vyšel nám perfektně start do utkání. Nikdy to není lehké nastavit hlavy hned na přesilovou hru, nám se ji podařilo zužitkovat, tak jako tu poslední a to asi rozhodlo. Dnes byl fantastický brankář Stezka a předvedl neuvěřitelný výkon. Chceme poděkovat divákům, že nás takto podporovali. Šedesát minut byli tím pověstným hráčem navíc. Děkuji hráčům, jak k tomu přistoupili. S takto těžkým soupeřem to doma urvat, toho si velmi ceníme.“

Pavel Patera (Sparta): „Do zápasu jsme vstoupili špatně, protože hned v prvním střídání jsme udělali faul, dostali gól a nastartovali Vítkovice. Potom jsme se dostali do zápasu, tlačili jsme se dneska do brány. Myslím si, že jsme měli více šancí, těch tutových, ale bohužel rozhodly speciální formace a Vítkovice v nich byly lepší. Myslím, že dnešní výkon by mohl být odrazový můstek, hráli jsme dobře. Ale hapruje nám disciplína, udělali jsme zbytečný faul a Vítkovice dvakrát využily přesilovku. Jsem připravený na vše, uvidíme, jak se rozhodne vedení.“

SESTŘIH: Vítkovice - Sparta Praha 3:2. Čtvrtá prohra hostů v řadě, rozhodl tříbodový Lakatoš
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 01:55. Lakatoš, 36:31. Fridrich, 57:05. Lakatoš

Hosté: 13:40. E. Thorell, 42:22. Buchtele

Sestavy

Domácí: Stezka (Klimeš) – Gewiese, Grman, Koch, Raskob, L. Kovář, J. Stehlík, D. Krenželok – Bukarts, Krieger, R. Půček – Fridrich, Chlán, Lakatoš (C) – Dej (A), Lindberg, Kalus – Lednický, Marosz, Krejsa.

Hosté: Kořenář (J. Kovář) – Krejčík, Moravčík, Kempný, Polášek (A), Němeček, Mikliš, Jandus – Horák, Sobotka (A), Řepík (C) – E. Thorell, G. Thorell, Tomášek – Buchtele, D. Vitouch, Konečný – Safin, M. Vitouch, Hauser.

Rozhodčí

Kika, Obadal – Gebauer, Axman

Stadion

Ostravar aréna

Návštěva

9 095 diváků

Vítězný návrat Vondrky i Gulaše

V dresu domácích se poprvé objevil útočník Vondrka, z marodky se vrátil kapitán Gulaš. V úvodu byli aktivnější hosté. Šance měli Lev a Kelly Klíma, za domácí odpověděl Vondrka, jenž později zaměstnal brankáře Kiviaha také tvrdou střelou z pravé strany a krásnou přihrávkou vybídl ke skórování Pecha. Bezbrankový stav se ale nezměnil.

Zajímavou příležitost si vypracovala i budějovická dvojice Hanzl - Valský, z protiútoku pronikl Kelly Klíma až před Strmeně, gólman Motoru však byl pozorný. Jihočechům zatrnulo při akci Filipa Pavlíka, jehož nahození z úhlu proletělo podélně celým brankovištěm.

Brzy po první obrátce vyzkoušel pozornost Strmeně hradecký Blain, stále častěji se však prosazovali hráči Motoru. Gulašovu bombu z mezikruží při početní výhodě zastavil obětavě svým tělem Kalina, ale ve 27. minutě už brankář Kiviaho nedosáhl na chytrou střelu Tomana, kterého našel ukázkově bekhendem Čachotský.

Potom se neujala Šenkeříkova rána při hře čtyři na čtyři. Hosté vyrovnali z bleskového přečíslení tři na dva, u levé tyčky zakončoval kapitán Smoleňák. Následně Strmeň zlikvidoval sólo Lva a další příležitost Smoleňáka. Na protější straně se zkusil prosadit Dzierkals a po Gulašově nápřahu z levé strany se rozvlnila boční síťka. Krátce před druhou sirénou hosté trefili tyčku.

Po Štencelově střele od modré čáry ve 47. minutě nastala skrumáž před hradeckou brankou a z nepřehledné situace „vyplaval“ kotouč k Přikrylovi, který zblízka skóroval. Rozhodčí ale gól po takzvané trenérské výzvě nakonec neuznali, neboť přerušili hru před zakončením domácího hráče.

V 58. minutě se ale Jihočeši dočkali platného gólu, když po buly přihrál Štencel na modré úplně volnému Vráblíkovi, který střelou po ledě překonal Kiviaha. Hosté sáhli k power play, ale vyrovnat se jim nepodařilo. I proto, že byl vyloučený Smoleňák.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Modrý (České Budějovice): „Předvedli jsme výborný výkon, podpořený gólmanem. Soupeř byl chvílemi aktivnější, ale kluci bojovali, dokázali se srovnat i s neuznaným gólem ve třetí třetině a našli cestu k vítězství. Vondrka s Gulašem v důležitých momentech dokázali zklidnit mužstvo, jejich zkušenost byla znát. Jsme rádi, že se Michal Vondrka rozhodl vrátit do týmu.“

Petr Svoboda (Mountfield HK): „Zápas byl vyrovnaný se spoustou šancí na obou stranách. My jsme ale začali pořádně hrát, až když jsme dostali gól. Škoda, že tutovou šanci ze sólového nájezdu neproměnil Lev. Neuznaný gól Motoru? Výbornou práci odvedl nás videokouč, který upozornil na dvojí píchnutí do gólmana. V závěru jsme se možná trochu báli o výsledek. Myslím, že jsme si zasloužili alespoň bod za předvedenou hru.“

SESTŘIH: České Budějovice - Mountfield HK 2:1. O výhře Motoru rozhodl v závěru Vráblík
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 26:07. M. Toman, 57:43. Vráblík

Hosté: 34:56. Smoleňák

Sestavy

Domácí: Strmeň (Kalista) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Marcel, Bindulis, Kachyňa, Šedivý – Vondrka, Pech (A), Gulaš (C) – Dzierkals, Hanzl, Valský – Čachotský, M. Toman, Přikryl – Chlubna, Vopelka, Karabáček.

Hosté: Kiviaho (J. Růžička) – McCormack, Kalina, Blain, Piegl, F. Pavlík (A), Huttula – Zachar, Lev (A), Okuliar – Jergl, Lalancette (C), Smoleňák – Kel. Klíma, Cingel, R. Pavlík – Štohanzl, Pilař.

Rozhodčí

Horák, Pražák – Brejcha, Malý

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Návštěva

6308 diváků

Bláznivé derby rozhodl až Mertl

Zastupující kapitán domácích Rachůnek dostal před začátkem zápasu dres se symbolickým číslem 500 značícím počet jeho startů v nejvyšší soutěži. V úvodu duelu byli ale aktivnější i střelecky pohotovější hosté. Lukeš v brance domácích musel postupně zlikvidovat nebezpečné akce Blomstranda, Schleisse a bekhendovou střelu Dvořáka z předbrankového prostoru. Na druhé straně pouze Redlich kontroval pohotovou střelou z mezikruží.

Začátek druhé třetiny ale už i brankově patřil Plzni. Ve 21. minutě nejdříve hosté nastřelili tyč a v čase 21:52 po šikovném objetí Lukeše a bekhendové střele do odkryté branky otevřel skóre zápasu Zámorský.

Energie po úvodním gólu zvýšila svou aktivitu, z které rekrutovala nejdříve nebezpečná střela Koblasy z mezikruží a následně stejný hráč ve 25. minutě, po ideální přihrávce Mikysky, srovnal na 1:1. Domácí povzbuzeni vyrovnávací branku se dále tlačili před Pavláta a o 56 sekund později po závaru v brankovišti otočil vývoj zápasu Jiskra. Na druhé straně byl blízko vyrovnání v předbrankovém prostoru zcela osamocený Holešinský a ve 32. minutě Schleiss, který již podruhé střelou z mezikruží nastřelil horní tyč Lukešovy branky.

Atraktivní derby gradovalo ve třetí třetině Po přečíslení dvou na jednoho díky druhé brance Jiskry odskočili ve 46. minutě soupeři již o dvě branky. Plzeň dostal zpět do hry faul Dlapy a přesilová hra, po jejímž skončení snížil na 2:3 Blomstrand. Za necelou minutu po střele Zámorského od modré bylo srovnáno.

A s domácími bylo ještě hůře, v 55. minutě střelou po ledě, při vyloučení Plutnara, opět překlopil zápas na stranu Plzně slovenský reprezentant Holešinský. Energii se ale v power play podařilo vyrovnat, prodloužení si vynutil Koblasa.

V nastavené pětiminutovce se Plzeň stejně jako před týdnem proti Vítkovicím rozhodla riskovat při hře bez brankáře a opět se to týmu vyplatilo. Karlovarští sice dvakrát těsně netrefili prázdnou branku, tři sekundy před koncem prodloužení se ale prosadil Mertl.

Ohlasy trenérů

Vojtěch Šik (Karlovy Vary): „Pro nás je to strašně krutý. Zápas jsme si asi prohráli za stavu 3:1, kdy jsme udělali tři fauly po sobě. Soupeř má extrémně silné přesilovky, my jsme to věděli, byli jsme na to připraveni, ale ty šikovný hráče tam prostě mají. Potom jsme se dokázali do toho zápasu vrátit, vyrovnali jsme na 4:4. Opakuji je to krutý.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Řekl bych, že to bylo vyrovnané utkání. Divoké utkání. Jsme šťastni, že jsme to takto zvládli. Po dlouhé době se nám podařilo zápas, kde prohráváme o dvě branky otočit, dostat se zpět do zápasu. Je to pro kluky strašně důležité, zejména pro psychiku. Ověřili jsme si, že se hraje šedesát minut.“

SESTŘIH: Karlovy Vary - Plzeň 4:5p. Západočeské derby vyhráli po strhujícím závěru hosté
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 24:16. Koblasa, 25:32. Jiskra, 45:03. Jiskra, 59:02. Koblasa

Hosté: 21:52. Zámorský, 48:36. Blomstrand, 49:27. Zámorský, 54:34. Holešinský, 64:57. Mertl

Sestavy

Domácí: Lukeš (Habal) – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa (A), Havlín, Mikyska, Rulík – Rachůnek (C), Gríger, Kružík – Koblasa, Hladonik, O. Beránek (A) – Redlich, Jiskra, Kohout – Sapoušek, Zadražil, Osmík.

Hosté: Pavlát (Mi. Svoboda) – Baránek, Zámorský, Kvasnička, Kremláček, Houdek, Kaňák, Vitaloš – Schleiss (C), Kodýtek (A), Holešinský – Blomstrand, Mertl (A), Rekonen – Suchý, Malát, Hrabík – A. Dvořák, Bitten, Adamec.

Rozhodčí

Jeřábek, Hejduk – Ondráček, Hynek

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Kladenskou loupež dokonal Plekanec

Souboj Rytířů s mužstvem Vervy nabídl podle očekávání především urputný boj s minimem hokejové krásy. Šance přineslo až vyloučení hostujícího beka Strejčka v páté minutě. V následné početní výhodě zakončoval ranou bez přípravy Kubík, strážce hostující branky Godla ho však vychytal. Ze stejné parkety dopadl po chvilce úplně stejně i Plekanec.

Krátce poté, co se síly na ledě vyrovnaly, zazvonil na tyčku za Bowovými zády Šalda. V 11. minutě slavili Severočeši vedoucí gól, když se odražený puk dostal k Havelkovi, jenž neváhal, zkusil štěstí bekhendem a zaznamenal svůj první gól v probíhající extraligové sezoně. Přesilovku po Plekancově provinění však už Litvínovští nevyužili.

První velkou příležitost ve druhé části měl Procházka, když zakončoval z kruhu pro vhazování, ale Godla schoval kotouč v lapačce. Na druhé straně neuspěl při snaze o navýšení náskoku Straka. Pak se hrálo dlouho bez šancí a zajímavých momentů, pouhých 19 sekund před koncem třetiny však přidal druhý gól hostů Kudrna, když mu nabil Sukeľ, jenž v rohu kluziště zablokoval Dotchinovu rozehrávku.

Kladenští s přeskupenými formacemi sice ani náznakem nerezignovali, ale na dostřel se jim dostat dlouho nedařilo. Ve 45. minutě neposlechl kotouč při zpracování před Godlovou brankou Klepiše. Litvínovští pečlivě hlídali svůj náskok až do finiše, ale nakonec ho neuhlídali.

Dvě a půl minuty před vypršením základní hrací doby vystartoval Bow na střídačku a domácí to zkusili se šesti hráči v poli. A byli úspěšní. V čase 57:56 snížil po teči Slováčkovy rány od modré čáry Kubík. Hosté pak nevyužili pár šancí na třetí gól do prázdné branky, a to se jim vymstilo, když 48 sekund před sirénou vyrovnal úspěšnou dorážkou Zikmund. V prodloužení pak rozjásal domácí po krásné nabídce Cibulskise Plekanec.

Ohlasy trenérů

Miroslav Mach (Kladno): „My jsme dneska dvě třetiny totálně propadali a tahali za kratší konec, ale za výrazně kratší konec. Litvínov byl jasně lepší, a kdyby to bylo po dvou třetinách 4:0 nebo 5:0, nemohl se nikdo moc divit. Ve třetí třetině jsme začali více bruslit a být v pohybu, vytvářeli jsme si i nějaké šance. Štěstí stálo při nás a vrátilo se nám to z Hradce Králové (7:8 v prodloužení). Dnes stál ten nahoře při nás, jsme šťastnější a máme dva body.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Myslím, že jsme po dvě třetiny odehráli velice kvalitní utkání. Nepouštěli jsme soupeře do nějakých vyložených příležitostí, soupeř pak samozřejmě změnil hru a byl ve třetí třetině trošku aktivnější, ale že by tam měl nějaké super gólovky, to také ne. Zkrátka jsme nafasovali dva góly, když hráli domácí v šesti, to se někdy stane. Spíš mě mrzí jedna situace v závěru, kterou radši nebudu komentovat, protože tam dle mého názoru došlo k něčemu, co nebylo dobře. Když odjede gólman z brankoviště a je pískané zakázané uvolnění, tak za nás není buly v našem pásmu.“

SESTŘIH: Kladno - Litvínov 3:2p. Velký obrat Rytířů završil v prodloužení Plekanec
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 57:56. Kubík, 59:12. Zikmund, 60:37. Plekanec

Hosté: 10:29. Havelka, 39:41. Kudrna

Sestavy

Domácí: Bow (Brízgala) – Dotchin (A), Slováček, Ticháček, Sotnieks, Babka, Cibulskis, Kehar – Kubík, Plekanec (C), M. Procházka – Michnáč, Klepiš, Zikmund (A) – Melka, Indrák, Bláha – Beran, Filip, Brodecki.

Hosté: Godla (Zajíček) – Zile, Zeman, Strejček, Jaks, Demel (A), Wesley, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Abdul – Š. Stránský, Estephan, Zdráhal (A) – Straka, Gut, Hlava – Zygmunt, Helt, Havelka.

Rozhodčí

Pilný, Šindel – Lhotský, Hnát

Stadion

ČEZ stadion, Kladno

Návštěva

4379 diváků

Bílí Tygři ukončili své trápení, ale zavařili rivalovi

Liberec do utkání vlétnul a již po 79 sekundách hry šel do vedení. Po Vlachově přihrávce otevřel skóre zápasu povedeným bekhendovým blafákem Najman. Na rozdíl dvou branek mohl vzápětí zvýšit Faško-Rudáš, Novotný ale skvěle zasáhnul.

Mladá Boleslav dostala šanci vyrovnat přesilovce pět na tři, Bílí Tygři se ale skvěle ubránili. Po návratu z trestné lavice měl navíc velkou šanci domácí Melancon, tváří v tvář Novotnému ale neuspěl. Hosté následně přebrali aktivitu, častěji se tak hrálo před Kváčou. V 18. minutě se Středočechům podařilo vyrovnat, střelou z mezikruží se prosadil Beránek.

Také úvod druhé části patřil Bruslařům, kteří dokázali otočit skóre utkání ve svůj prospěch. Po zmatcích v liberecké defenzivě si odražený kotouč našel Eberle a propálil Kváču mezi betony.

Poté diváky ze sedadel zvedla tvrdá bitka mezi domácím Vlachem a hostujícím Jeřábkem, kterou ovládl liberecký útočník. Tento moment Severočechy nastartoval a poté, co se ubránili v oslabení, v přesilovce vyrovnali. Novotného podruhé pokořil Najman. Liberečtí poté mohli v další početní výhodě jít dokonce do vedení, Šír s Birnerem ale po velkém závaru nedokázali dotlačit puk za záda mladoboleslavského brankáře.

Třetí část začala náporem Středočechů, kteří si svou aktivitou vybojovali přesilovku. Místo, aby vstřelili třetí gól, ale inkasovali. Šír vystihl chybnou rozehrávku hostů a svůj únik zakončil nekompromisní ranou nad Novotného rameno.

Další ránu do sebevědomí hostů zasadil o 77 sekund později po hezké Ordošově přihrávce Flynn, který se postaral o čtvrtou branku Liberce. Mladá Boleslav se poté musela tlačit dopředu, domácí Liberec ale pozorně bránil. Snížit mohl po individuální akci Aberg, bekhendovým zakončením však orazítkoval pouze horní tyč.

Bílí Tygři si v závěru své vítězství pojistili hned dvěma zásahy v přesilové hře, při hře pět na tři se trefil Balinskis a svůj první hattrick v kariéře následně zkompletoval Najman.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (Liberec): „Od první minuty jsme šli válčit. Nepříznivá série se s námi táhla už dlouho a byli jsme křehcí. V polovině zápasu to opět nešlo naším směrem, ale musím dát respekt Jardovi Vlachovi, který vyhranou bitkou naklonil zápas na naši stranu. Poté už jsem ze střídačky cítil, že si zápas nenecháme utéct. Hráči dřeli a ve třetí třetině za to byli odměněni góly a vítězstvím.“

Ladislav Čihák (Mladá Boleslav): „Neodehráli jsme úplně špatné utkání. Bohužel nás ale srazily momenty ve třetí třetině, kdy jsme Liberci dva góly úplně darovali. Byly to hrubé chyby, které se opravdu nesmí stávat. Domácí poté byli na koni a my jsme navíc byli velmi nedisciplinovaní.“

SESTŘIH: Liberec - Mladá Boleslav 6:2. Tygři zdolali Bruslaře. Hattrickem se blýskl Najman
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 01:19. A. Najman, 31:05. A. Najman, 43:22. Šír, 44:39. Flynn, 56:21. Balinskis, 59:00. A. Najman

Hosté: 17:22. M. Beránek, 23:08. Eberle

Sestavy

Domácí: Kváča (Neužil) – Balinskis, Štibingr, Rosandić, Melancon, Derner, J. Dvořák, Kolmann – Birner (A), Filippi, Faško-Rudáš – Vlach, A. Najman, Frolík – Ordoš, Jelínek (C), Flynn – Dlouhý, Šír (A), Rychlovský.

Hosté: Novotný (Krošelj) – Pýcha, Pláněk (A), R. Jeřábek, Stříteský, Štich, Lintuniemi, Hanousek – Åberg, J. Stránský (C), Šťastný (A) – M. Beránek, Závora, P. Kousal – Šmerha, Kotala, Kantner – Lunter, Bičevskis, Eberle.

Rozhodčí

Šír, Úlehla – Komárek, Zíka

Stadion

Home Credit Arena, Liberec

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 29 8 5 10 159:110 108
2. Vítkovice 52 28 4 10 10 159:122 102
3. Sparta 52 28 6 3 15 155:122 99
4. Mountfield 52 23 7 5 17 141:124 88
5. Liberec 52 19 10 10 13 156:129 87
6. Třinec 52 21 5 7 19 149:121 80
7. Brno 52 19 6 3 24 134:150 72
8. Olomouc 52 19 6 2 25 121:141 71
9. K. Vary 52 19 4 3 26 129:163 68
10. M. Boleslav 52 15 7 8 22 116:128 67
11. Litvínov 52 15 7 8 22 137:144 67
12. Plzeň 52 15 6 8 23 127:146 65
13. Č. Budějovice 52 15 5 6 26 132:158 61
14. Kladno 52 15 3 6 28 122:179 57
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud