Plzeň ovládla i druhé západočeské derby, v prodloužení rozhodl Mertl

foto 18. kolo hokejové extraligy: HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň, 4. listopadu 2022 v Karlových Varech. Tomáš Mertl z Plzně střílí dvě sekundy před koncem prodloužení rozhodující gól. brankář Karlových Varů Štěpán Lukeš, Martin Kohout z Karlových Varů.

Karlovy Vary - Hokejisté Plzně porazili v 18. kole extraligy Karlovy Vary 5:4 v prodloužení a uspěli tak i ve druhém západočeském derby v sezoně. Zápas rozhodl v čase 64:57 při hře bez brankáře Tomáš Mertl. Domácím nepomohly k úspěchu ani dvě branky Víta Jirky, v plzeňském dresu si dva góly a asistenci připsal Petr Zámorský.

Zastupující kapitán domácích Rachůnek dostal před začátkem zápasu dres se symbolickým číslem 500 značícím počet jeho startů v nejvyšší soutěži. V úvodu duelu byli ale aktivnější i střelecky pohotovější hosté. Lukeš v brance domácích musel postupně zlikvidovat nebezpečné akce Blomstranda, Schleisse a bekhendovou střelu Dvořáka z předbrankového prostoru. Na druhé straně pouze Redlich kontroval pohotovou střelou z mezikruží.

Začátek druhé třetiny ale už i brankově patřil Plzni. Ve 21. minutě nejdříve hosté nastřelili tyč a v čase 21:52 po šikovném objetí Lukeše a bekhendové střele do odkryté branky otevřel skóre zápasu Zámorský.

Energie po úvodním gólu zvýšila svou aktivitu, z které rekrutovala nejdříve nebezpečná střela Koblasy z mezikruží a následně stejný hráč ve 25. minutě, po ideální přihrávce Mikysky, srovnal na 1:1. Domácí povzbuzeni vyrovnávací branku se dále tlačili před Pavláta a o 56 sekund později po závaru v brankovišti otočil vývoj zápasu Jiskra. Na druhé straně byl blízko vyrovnání v předbrankovém prostoru zcela osamocený Holešinský a ve 32. minutě Schleiss, který již podruhé střelou z mezikruží nastřelil horní tyč Lukešovy branky.

Atraktivní derby gradovalo ve třetí třetině Po přečíslení dvou na jednoho díky druhé brance Jiskry odskočili ve 46. minutě soupeři již o dvě branky. Plzeň dostal zpět do hry faul Dlapy a přesilová hra, po jejímž skončení snížil na 2:3 Blomstrand. Za necelou minutu po střele Zámorského od modré bylo srovnáno.

A s domácími bylo ještě hůře, v 55. minutě střelou po ledě, při vyloučení Plutnara, opět překlopil zápas na stranu Plzně slovenský reprezentant Holešinský. Energii se ale v power play podařilo vyrovnat, prodloužení si vynutil Koblasa.

V nastavené pětiminutovce se Plzeň stejně jako před týdnem proti Vítkovicím rozhodla riskovat při hře bez brankáře a opět se to týmu vyplatilo. Karlovarští sice dvakrát těsně netrefili prázdnou branku, tři sekundy před koncem prodloužení se ale prosadil Mertl.

Hlasy trenérů po zápase:

Vojtěch Šik (Karlovy Vary): "Pro nás je to strašně krutý. Zápas jsme si asi prohráli za stavu 3:1, kdy jsme udělali tři fauly po sobě. Soupeř má extrémně silné přesilovky, my jsme to věděli, byli jsme na to připraveni, ale ty šikovný hráče tam prostě mají. Potom jsme se dokázali do toho zápasu vrátit, vyrovnali jsme na 4:4. Opakuji je to krutý."

Petr Kořínek (Plzeň): "Řekl bych, že to bylo vyrovnané utkání. Divoké utkání. Jsme šťastni, že jsme to takto zvládli. Po dlouhé době se nám podařilo zápas, kde prohráváme o dvě branky otočit, dostat se zpět do zápasu. Je to pro kluky strašně důležité, zejména pro psychiku. Ověřili jsme si, že se hraje šedesát minut."

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň 4:5 v prodl. (0:0, 2:1, 2:3 - 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Koblasa (Mikyska, O. Beránek), 26. Jiskra (Kohout, Redlich), 46. Jiskra (Redlich, Kohout), 60. Koblasa (Havlín, Gríger) - 22. Zámorský (Hrabík), 49. Blomstrand (Malát, Holešinský), 50. Zámorský (Rekonen, Kodýtek), 55. Holešinský (Zámorský), 65. Mertl (Blomstrand, Holešinský) . Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk - Ondráček, Hynek. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. Diváci: 4563.

Karlovy Vary: Lukeš - Plutnar, Bartejs, Dlapa, Bernad, Mikyska, Havlín, Rulík - Kružík, Gríger, Rachůnek - O. Beránek, Hladonik, Koblasa - Kohout, Jiskra, Redlich - Osmík, Zadražil, Sapoušek. Trenér: Bruk.

Plzeň : Pavlát - Zámorský, Baránek, Kremláček, Kvasnička, Kaňák, Houdek, Vitaloš - Holešinský, Kodýtek, Schleiss - Rekonen, Mertl, Blomstrand - Hrabík, Malát, Suchý - Adamec, Bitten, A. Dvořák. Trenér: Kořínek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 9°C

Celá předpověď