Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jde-li o kybernetiku, nikdy nejsme v bezpečí

  8:00
Závislost společnosti na počítačích a jejich systémech přinesla i hrozby. Den co den čelí organizace v České republice nějakému druhu kybernetického útoku. Momentálně i v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Snadný terč? Kybernetické útoky v uplynulých měsících postihly úřady, nemocnice i soukromé společnosti. | foto: Shutterstock

Válka na Ukrajině se dotkla i kybernetické bezpečnosti v České republice. „Stalo se tak ale naštěstí v pozitivním smyslu. Došlo ke zvýšení pozornosti v této oblasti a celkově se Česká republika zaměřila na lepší připravenost pro budoucí útoky,“ vysvětluje Tomáš Luňák, odborník na kybernetickou bezpečnost a jednatel společnosti Alphaserver.

Celý magazín

toitulka

Jsme tedy nyní jako ČR už v bezpečí?

V kybernetické bezpečnosti nikdy nemůžeme říci, že jsme zcela v bezpečí. Organizace v České republice čelí denně nějakému druhu kybernetického útoku.

Přijaly úřady dostatek protiopatření? Co mohly udělat lépe?

Pokud bych mohl za sebe říct, co by úřady mohly udělat lépe, bylo by to jednoznačně sdílení informací směrem k odborné veřejnosti. Za posledních několik let jsme zaznamenali v ČR řadu velkých útoků, ze kterých bychom se mohli poučit. Bohužel oficiální informace o těchto útocích nejsou veřejnosti dobře dostupné.

Kybernetické útoky ohrozily i nemocnice v době covidu - připomeňme Benešov a Brno. Ví se, co se tehdy stalo a kdo za těmito útoky stál?

Tyto případy byly v médiích hojně diskutovány, proto nebudu zabíhat do detailů, ale raději bych dal do souvislosti několik faktů. Útoků na zdravotnická zařízení bylo ve skutečnosti daleko více, jen nejsou tolik medializovány. Můžeme zmínit například útok na Psychiatrickou nemocnici Kosmonosy, FN Olomouc nebo útok na tři soukromé polikliniky v Praze. Škoda v nemocnici Benešov se odhaduje na 59 milionů korun a ve FN Brno přes 150 milionů korun. Tyto částky nám ukazují, jak obří ztráty může kybernetický útok způsobit. Původ útočníků se většinou nepodaří vypátrat. I výše zmíněné incidenty FN Brno a Nemocnice Benešov policie odložila, protože nezískala dostatek informací potřebných pro dopadení pachatele. Tento fakt zvyšuje sebedůvěru útočníků, a proto můžeme očekávat další podobné akce. Rád bych také upozornil, že nemocnice jsou pouze jedním z prvků kritické infrastruktury státu, mezi které patří i elektrárny, vodárny, ministerstva a tak dále.

Dokážou se nemocnice nyní už lépe ochránit? Jak by to měly dělat?

Stav se za poslední tři roky jednoznačně posunul k lepšímu. Přesto se v praxi často setkáváme se zjištěním, že kybernetická bezpečnost v některých nemocnicích nebyla dosud řešena. Toto však neplatí pouze u nemocnic. Tento dluh v kybernetické bezpečnosti doháníme až v posledních letech. Stát poskytuje značné finanční prostředky v této oblasti, posun vpřed ale není jednoduchý. Potýkáme se celosvětově s velkým nedostatkem odborníků, kteří by bezpečnostní opatření dokázali rychle, efektivně a především kvalitně implementovat.

Kybernetickým útokům, jak už jste řekl, čelí nejen stát a jeho instituce, ale i jednotlivé firmy. Co byste jim poradil, aby se před nimi ochránily? Je nějaký základní standard?

Každá organizace je zcela jiná a neexistuje jeden univerzální postup pro zabezpečení všech organizací. Oblast kybernetické bezpečnosti je velmi rozsáhlá a je třeba ji řešit koncepčně na mnoha vrstvách. Doporučil bych vždy začít základní analýzou, co je pro danou organizaci nejdůležitější, jaké provozuje informační systémy a kde jsou její největší slabiny. Na ně následně můžeme zacílit přesná a efektivní opatření.

Jak se pozná špatná analýza od té dobré? Mají firmy šanci to poznat?

Doporučil bych každé organizaci, aby se vždy ptala svého dodavatele, jak bude analýza probíhat a zda bude potřebovat součinnost od jejích zaměstnanců. Pokud dodavatel bude tvrdit, že pro tvorbu analýzy nepotřebuje žádné vstupní informace od dané organizace, je celkem jisté, že taková analýza bude mít minimální vypovídající hodnotu. S největší pravděpodobností se bude jednat o obecný kompilát z dříve provedených analýz u jiných zákazníků.

Jistě existují technologické trendy ve vašem oboru. Co je nyní nejvíce v kurzu?

Aktuálně se soustředíme především na oblast Incident response, tedy co má organizace dělat, když u ní vznikne kybernetický incident. Je třeba si uvědomit, že není možné žádnou organizaci uchránit na 100 procent. Vždy bude existovat riziko cíleného a sofistikovaného útoku. Proto je nutné se soustředit také na včasnou detekci incidentu a minimalizaci následných škod.

Co přesně znamená Incident response?

Jedná se o určení postupů, jak reagovat v případě kybernetických incidentů. V první řadě je třeba útok zastavit, následně sesbírat důkazní materiály a co nejrychleji zahájit obnovu dotčeného prostředí. Pro každý typ kybernetického incidentu je třeba vytvořit specifický postup.

Ing. Tomáš Luňák je odborníkem na kybernetickou bezpečnost.

Například u odcizení přihlašovacích údajů zaměstnance budeme reagovat jiným postupem než u nákazy organizace počítačovým virem (ransomware). Kvalitně nastavené postupy pro Incident response, nastavené na míru dané organizaci, umožňují včasnou a správnou reakci a tím minimalizují způsobené škody. Dalším krokem je automatizace Incident response úkonů, aby byla reakční doba co nejkratší, jednotlivé kroky bezchybné a také aby zatěžovaly dané zaměstnance co nejméně.

Jakým způsobem se dá Incident response automatizovat?

U našich zákazníků využíváme v rámci Incident response řešení IBM Security QRadar SOAR. Tento nástroj umožňuje přesně definovat postupy, které má odpovědný zaměstnanec při řešení incidentu dodržet. Každý zaměstnanec je jimi veden, a proto přesně ví, jak a kdy reagovat na vzniklou situaci. Nemůže se tak dopustit chyb, které při těchto stresových situacích často vznikají. Navíc umožňuje některé z kroků Incident response automatizovat a tím zkrátit reakční dobu. Jedná se skutečně o technologii, kterou bych doporučil každé organizaci, která chce být na kybernetické útoky dobře připravena.

Témata: Rozhovory

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...