Jak se před 100 lety pekly housky a chleba, to teď mohou zjistit návštěvníci muzea v Teplicích

5. listopad 2022 09:00

Příběh jednoho pekařství – to je název i téma nové výstavy v teplickém regionálním muzeu. O pekařství v domě číslo 15 v ulici U Kamenných lázní našli historici zmínky už v 70. letech 19. století. Výstava zachycuje období od roku 1905, kdy se živnosti ujal pomocník zemřelého pekaře Ludwiga Huhleho Josef Kaschik. Po něm pekařství převzal jeho učedník a zeť František Houštecký.

Většinu výstavy tvoří exponáty pocházející právě z tohoto domu. V roce 1998 je před prodejem domu nabídla muzeu tehdejší majitelka Alžběta Parmová. Muzejníci na výstavu vybírali z tisíce předmětů z různých sbírek.

„Kromě nábytku jsme tam doplnili i psací stroj, šicí stroj, jinak všechno ostatní pochází z domu číslo 15 v ulici U Kamenných lázní,“ potvrdila kurátorka Pavlína Boušková a pokračuje: „Přední část by měla představovat ten obchůdek. Na tapetě jsou potom obrázky, které jsme vyhledali v těch tištěných receptářích. Druhá strana by měla symbolizovat tu provozovnu, kde pekli.“

Návštěvníci uvidí i některé osobní věci z domácnosti rodin Kaschikových a Houšteckých. Výstava potrvá do půlky února 2023.

Spustit audio

Související