Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po školačce se před pěti lety slehla zem. Policie ji nikdy nenašla

  12:52
Dvanáctiletá Michaela Patricia Muzikářová vyrazila 11. ledna 2017 z domova do školy, kam však nikdy nedorazila. Slehla se po ní zem. Do pátrání se tehdy zapojila početná policejní jednotka i desítky dobrovolníků, pátrali však neúspěšně. Hlavní podezřelý, partner dívčiny matky, se oběsil. Od zmizení Michaely uplynulo více než pět let. Policisté ji zařadili do listopadové edice policejních pomníčků.
Míša Muzikářová

Míša Muzikářová | foto: MF DNES

Pohřešovaná školačka

Dvanáctiletá Michaela Patricia Muzikářová bydlela s matkou v Ústí nad Labem. 11. ledna 2017 ráno vyrazila z domova do školy, která byla vzdálená asi půl kilometru. Do školy však už nedošla.

Její matka ji naposledy viděla předchozí den, 10. ledna. V předvečer dívčina zmizení byl také naposledy aktivní její telefon. „Její mobil byl naposledy aktivní 10. ledna kolem 21:30, kdy se z něj přihlásila na Facebook, pak už ne,“ uvedl kriminalista Martin Charvát.

Do školy si Michaela telefon nevzala. To však nemuselo ještě nic znamenat, podle zjištění policistů si do školy mobil většinou nebrala.

Policie původně pracovala s verzí, že dívka mohla zmizet už 10. ledna večer nebo v noci. Matka sice byla přesvědčená, že dívka v noci byla doma, ale večer ani ráno ji neviděla. 11. ledna matka odcházela do práce již v pět hodin ráno a podle svého tvrzení nekontrolovala, jestli je dcera doma. Zmizení nahlásila týž den v podvečer.

Pohřešovaná Michaela Patricia Muzikářová (31. října 2022)

Den po zmizení začal na případu pracovat více než dvacetičlenný tým policistů. Kriminalisté vyslechli desítky lidí včetně rodiny, kamarádů a spolužáků. Prohlédli stovky hodin kamerových záznamů, prověřili desítky tipů od lidí. Policisté, strážníci i desítky dobrovolníků prohledávali okolí dívčina bydliště, pátrali v lesích na Ústecku i na místní skládce.

„Prolezli také kanály, popelnice i okolní garáže. Tam dokonce odklízeli i sníh na střechách,“ řekla tehdy pro iDNES.cz paní Iva, sousedka Michaely z posledního patra domu.

Stopu se pokoušel najít i pes z Německa, cvičený na hledání dětí. Po dívce pátrala i policie v zahraničí. Najít jakoukoli indicii se však nepodařilo.

Mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová tehdy uvedla, že kriminalisté pracují se dvěma verzemi. „Jednou z nich je, že dívka odešla sama, druhá je, že se stala obětí trestného činu,“ řekla.

Zlom nastal 20 dní po Míšině zmizení, kdy se oběsil partner dívčiny matky Otakar S. Jeho tělo bylo nalezeno v Čeminech u Plzně, kde bydlel. Pro kriminalisty byl hlavním podezřelým, policisté ho kvůli zmizení dívky několikrát vyslýchali.

Otakar S. byl navíc obžalovaný za pohlavní zneužívání jiné dívky, případ ale ústecký soud nestačil projednat. Nikdy se neprokázalo, zda měl na Michaely zmizení nějaký podíl. Je to však pro policii nejvíce pravděpodobná verze.

„Pohřešovaná s ním odešla dobrovolně, buď pod nějakou legendou, nebo protože spolu byli domluvení a během únosu došlo k nešťastné události, která vedla k její smrti (například hádka, předávkování léky),“ cituje Ústecký Deník z vyšetřovacího spisu.

Policie odložila případ zmizelé školačky, přítel matky byl jediný podezřelý

Policisté případ v září roku 2017 odložili. „Nevíme, kde Michaela je,“ přiznal tehdy vyšetřovatel Martin Charvát. „Nemáme jinou konkrétní osobu, kterou bychom podezřívali, než Otu S., bývalého přítele dívčiny matky, který spáchal sebevraždu,“ dodal.

„Kdybychom měli dostatek důkazů, tak bychom ho obvinili. Spáchal ale sebevraždu a nám se do té doby nepodařilo shromáždit dostatek důkazů,“ dodal vyšetřovatel. Policie nyní doufá, že do případu vnese jasno zařazení do speciálního kalendáře, ve kterém zveřejňují dva „pomníčky“ každý měsíc. Rozeslali ho do českých věznic.

15. září 2017

Mrtvý bezdomovec v Karlíně

Dodnes nevyřešený zůstává i případ vraždy bezdomovce z pražského Karlína. Jeho tělo našel pejskař 11. listopadu 2010 po čtvrté odpoledne poblíž stanice Invalidovna. Leželo na travnatém pásu mezi Rohanským nábřežím a Sokolovskou ulicí. K vraždě došlo ve stejný den mezi desátou hodinou ranní a čtvrtou odpolední.

Neznámý pachatel útočil nožem a způsobil oběti více než třicet bodnořezných poranění v horní části těla. „Tělo muže, jehož totožnost neznáme, ohledal policejní lékař. Nalezl bodnořezné rány nejen na krku, ale i na trupu,“ řekla v minulosti pro iDNES.cz mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Kriminalisté při zjišťování identity zavražděného žádali o pomoc i veřejnost. Zveřejnili tehdy jeho fotku, na které má muž na obličeji viditelné rány.

Karlínská vražda muže bez domova nebyla nikdy objasněná. (31. října 2022)

Po čase policie zjistila, že jde o občana Slovenska, který však už delší dobu pobýval v České republice. Byl bezdomovec a přespával po ubytovnách, v parcích nebo na lavičkách. Často chodil do sázkových kanceláří, kde tipoval na zápasy.

Později kriminalisté uvolnili i kamerové záznamy, které měly pomoci objasnit, kdo má vraždu na svědomí. Na záběrech z městské kamery kolem místa, kde byl později muž nalezen, projíždí bílá dodávka, která zastaví opodál.

Z travnatého pásu poté vyběhne trojice mužů, zrovna když podél silnice prochází další neznámý člověk. Ten se po chvíli vydá stejným směrem, jakým utekli muži. Podle policistů právě oni mohli sázkaře zavraždit.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42,  aktualizováno  14:07

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...