Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Lidé se za porušení zásad někdy potrestají nemocí

Lidé se za porušení zásad někdy potrestají nemocí

5.11.2022 - redakce Babinet.cz

Citliví lidé, které trápí nejrůznější zdravotní problémy, by měli zpozornět – příčina jejich potíží může tkvít v tom, že porušují svoje vlastní morální zásady a tělo na to negativně reaguje.

foto / Freepik

„U přibližně 15–25 % pacientů mají jejich zdravotní problémy psychosomatický původ. U části z nich jsou způsobeny tíživou situací v rodině nebo v práci, mnohdy ale trpí tím, že porušili některé z morálních pravidel, jež si vnitřně nastavili – a jejich duše i tělo jim to spočítá,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Otakar Ach-Hübner, který je autorem přednášky Masivní psychosomatické projevy po porušení vlastních morálních zásad. Některými ze zásad, s nimiž se pacienti vnitřně ztotožňují a nejsou schopni je bezezbytku dodržet, je například užívání lehkých drog, sex mimo manželství nebo porušení pravidel náboženství, které vyznávají. „Před pěti lety mi do ordinace přišel mladý muž, který trpěl závratěmi a urputnými bolestmi hlavy. Po řadě vyšetření a vyloučení chorob, které se při těchto projevech nabízely, jsme přišli na to, že za trápením stojí vykouřená cigareta marihuany. Mladík byl totiž sportovec a v jeho světě nebylo pro žádné takové věci místo. Když však utrpěl zranění menisku a musel opustit fotbal a zároveň skončil jeho dvouletý vztah, dostal se do rozpoložení, kdy jointa od kamarádů přijal. Pro někoho jde o úplnou hloupost, ale zrovna on to podvědomě prožíval jako zradu svých předsevzetí – a tělo zareagovalo velmi ostře,“ popisuje jeden z případů MUDr. Ach-Hübner. Mladý muž se i bez léků postupně uzdravil a nyní vede úspěšný život bez větších zdravotních obtíží.

S bolestmi nejrůznějšího typu, kde nelze určit reálný problém, pak podle lékaře přicházejí také lidé, kterým jejich víra zakazuje například sex mimo manželství, ale když pud vyhraje a oni zásady poruší, občas se fyzicky ‚sesypou‘. „Nejprve se samozřejmě snažíme vyloučit všechny objektivní důvody potíží, ale když si s pacienty popovídáme, zjistíme, že kámen úrazu je jinde,“ říká lékař s tím, že s takovými potížemi chodí většinou citliví jedinci se silným smyslem pro zodpovědnost. „Čím je člověk pečlivější a poctivější, tím má blíže k úzkostem. Máme bohužel málo času si o všem s pacienty řádně popovídat. Pomohly by psychosomatické ambulance, které by usnadnily orientaci pacienta v jeho aktuální situaci,“ dodává MUDr. Ach-Hübner.

zdroj:  Společnost všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz