Alena Popperová přišla za války o část rodiny. Dokázala odpustit a pomáhat mimo jiné německým studentům

5. listopad 2022

Ve věku 90 let zemřela 3. listopadu 2022 Alena Popperová, nositelka budějovické medaile Za zásluhy. Jako dítě z židovské rodiny prožila těžké časy za druhé světové války, pak pracovala v českobudějovické nemocnici a až do pokročilého věku se věnovala osvětové práci mezi mladými lidmi. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl v roce 2018 pro cyklus Jihočeši.

Alena Popperová odpověděla například na otázku, co považuje za největší štěstí ve svém životě. „Velikým štěstím bylo, že jsem se potkala ve vlaku s mým druhým manželem, který byl o 23 let starší. Byl to také Žid a měli jsme spoustu podobných zážitků, on přišel o celou rodinu, já o část rodiny, velice jsme si rozuměli,“ řekla.

„Byl to úžasný manžel, skvělý muž, byl gentleman a vůči mým dětem nesmírně spravedlivý. Měl je rád a žili jsme velice hezky. Když mu bylo 56 let, narodila se nám ještě dcera a on nikdy nedělal rozdíly mezi mými dětmi a svým dítětem. Za to jsem si ho velice vážila,“ dodala.

Alena Popperová musela v životě překonat mnoho těžkostí. Po tatínkovi byla poloviční Židovkou. Během druhé světové války se s její rodinou zacházelo jako s plně židovskou. „Bylo to se vším všudy, menší příděly, nikam jsme nesměli, já nemohla do školy. Tatínek a maminka byli od roku 1944 v koncentráku, tatínek nepřežil,“ vzpomínala.

Našla ale sílu jít dál. Její další život byl spojen se slovem odpuštění. Dokonce se k údivu svých známých stala jakousi adoptivní babičkou pro německé studenty, kteří přijížděli do Čech s organizací Živá paměť. Své životní zkušenosti a zážitky předávala dál při besedách ve školách.

Celý rozhovor s Alenou Popperovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související