ME CX Namur 2022: Juniorka Hanáková šestá, v elitních ženách vítězí van Empel

Sobotní program v Namuru patřil juniorkám, mužům U23 a elitním ženám...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: UEC
ME CX Namur 2022: Juniorka Hanáková šestá, v elitních ženách vítězí van Empel

Evropský šampionát v cyklokrosu hostí belgický Namur. Sobotní program patřil kategorii juniorek, mužům U23 a elitním ženám. Mistryní Evropy se v juniorkách stala favorizovaná Nizozemka Lauren Molengraaf, Eliška Hanáková dojela na 6. místě, v mužích U23 zvítězil domácí Emiel Verstrynge (BEL), Matyáš Fiala byl 24. Novopečenou evropskou šampionkou v kategorii elitních žen je Fem van Empel (NED), v této kategorii se na start Češky nepostavily.

V 11:00 program odstartoval závodem juniorek. Na start se postavily celkem čtyři české závodnice - Eliška Hanáková, Kateřina Douděrová, Vanda Dlasková a Karla Nováková. První jmenovaná byla v této kategorii největší českou oporou a svou roli potvrdila. V úvodním okruhu z celkových čtyř se pohybovala ve skupině jedoucí o bronzovou medaili, poté se lehce propadla. Jakožto kvalitní bikerce Elišce ovšem trať seděla a brzy se vrátila na přední příčky. Do cíle dorazila na slušném šestém místě a s výsledkem je dle svých slov spokojená: "Spokojenost je celkem velká, škoda těch dvou pádů, hlavně mě mrzí ten poslední pád na šikmině v závěrečném kole, jelikož už jsem byla na kontakt se čtvrtou. Nakonec beru šesté místo, což je podle mě slušný výsledek. Seděla mi tu trať, je taková biková, dost kopců, což mi vyhovovalo," sdělila nám v cíli Eliška.


Vyčerpaná Eliška Hanáková v cíli...

Na 12. místě dojela do cíle Vanda Dlasková, 16. byla Karla Nováková, 29. Kateřina Douděrová.

Napínavý do posledních metrů byl souboj o modrobílý dres mistryně Evropy. Favorizovaná Nizozemka Lauren Molengraaf, vítězka úvodních dvou závodů Světového poháru, špatně odstartovala a musela se prodírat dopředu. To ji ovšem netrvalo dlouho a brzy už se rvala dopředu. Skvělý vstup do závodu předvedla Slovenka Viktória Chladonová, ve druhém okruhu se ovšem na nejtěžší pasáži okruhu - na šikmině - poroučela k zemi, a to hned dvakrát. Z vedoucí pozice se tak rázem propadla na 6. místo a z boje o medaili vypadla. Do cíle nakonec dojela jako osmá.


Viktória Chladonová

Závod nakonec ovládla Lauren Molengraaf, jež si pohlídala nájezd do technických pasáží, kde si vytvořila drobný náskok na Italku Valentinu Corvi, která do cíle dojela jako druhá. Třetí byla Belgičanka Xaydee van Sinaey.


Lauren Molengraaf bere v závodě juniorek zlato

Muži U23

Závod mužů U23 byl v cíli suverénním představením domácích Belgičanů. Dlouho to ovšem na triumf belgického jezdce nevypadalo, a to až do posledního kola, na čele byl čtyři kola z celkových sedmi Nizozemec Pim Ronhaar. V posledním okruhu mu ovšem došlo, a to takovým způsobem, že ztratil nejen vedení, ale i medailové pozice a do cíle nakonec dojel na 5. místě.

V závodě zvítězil Emiel Verstrynge (BEL), a to jen o šest vteřin před Thibau Nysem, jenž předvedl neuvěřitelnou stíhací jízdu. Ve druhém okruhu ho potkal defekt zadního kola, přesto se do závodu vrátil a do posledních metrů bojoval o vítězství. Třetí příčku pak obsadil Wietse Meeusen (BEL).

"Nečekal jsem, že Pim nastoupí tak brzo, už jsem si myslel, že ho nedojedeme. Když jsem ho ale v posledním kole dojel, dodalo mi to sílu a hned jsem mu nastoupil, což asi nečekal. Snažil jsem se dát do závěru vše, zároveň jet ale bezpečně, trať je tu zrádná, přesto jsem dost riskoval. Je neuvěřitelné, že jsem to dotáhl úspěšně do cíle, jsem hrozně šťastný a to samé bych chtěl předvést na světovém šampionátu," uvedl v cíli vítěz.


Emiel Verstrynge a jeho vítězné gesto

"Po startu jsem ve výjezdu zůstal v pádu, takže jsem dost ztratil hned ze začátku a pak jsem se to snažil nějak dojíždět. Bylo to strašně těžký, zatím nemám výkonnost na to, abych dojel úplně dopředu. Dělal jsem, co jsem mohl, a nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo. Pomýšlel jsem na lepší umístění, ale bohužel s tím už nic neudělám. Výkonnostně to nebylo špatný, ale jak jsem říkal, výkonnost na to, abych tam přijel zezadu, nemám," uvedl Matyáš Fiala.

Ženy Elite

V elitních ženách se na start nepostavila obhájkyně titulu Lucinda Brand (NED), která si v Táboře před závodem světového poháru zlomila záprstní kost. Největší favoritkou na startu tak byla Fem van Empel (NED), suverénní královna sezony, jež ovládla všechny čtyři díly letošního Světového poháru. Fem van Empel navíc stále patří do kategorie U23, je jí teprve 20 let, pro dnešní závod se proto musela nechat postaršit.

Krátce po startu se na čele usadila trojice Kata Blanka Vas (HUN), Fem van Empel a Ceylin del Carmen Alvarado (NED), favoritku Fem ovšem ve druhém kole z celkových šesti potkal defekt, a to přímo na úrovni depa. Proto se musela otočit, do své kóje zaběhnout a vyměnit kolo. Obdivuhodně ovšem zachovala klid, nepanikařila a brzy se k vedoucí dvojici dotáhla. Když odpadla ze skupiny Kata Blanka Vas, Fem neváhala a dvě kola před cílem nastoupila. Ceylin se sice snažila držet co nejdéle, suverénka sezony ovšem nechybovala ani z kopce, ani do kopce a brzy se od krajanky odpoutala. Bezpečně si tak dojela pro dres mistryně Evropy, Ceylin del Carmen Alvarado byla druhá, třetí byla Kata Blanka Vas.

"Po defektu jsem věděla, že musím okamžitě zpět dopředu, ale ne za každou cenu, chtěla jsem si dojet čelo v klidu, což se mi povedlo, abych měla síly do závěru. Je neuvěřitelné, že se mi povedlo zvítězit, tato sezona je jeden velký sen, jezdí se mi skvěle, v závodech se mi daří, ale není to vůbec jednoduché, soupeřky jsou silné. I dnes jsem musela jet na 100 %, abych zvítězila, sedí mi tu ovšem trať, takže to pro mě bylo jednodušší. Tohoto vítězství si velice cením a už se těším, až se v dresu mistryně Evropy postavím na start," řekla vítězka.


V terénu hezky seřazené nejlepší ženy jako na pódiu - zleva Ceylin del Carmen Alvarado, Fem van Empel a Kata Blanka Vas

Na 7. místě dojela do cíle světová šampionka napříč disciplínami Pauline Ferrand Prévot, jež se postavila teprve do druhého závodu cyklokrosové sezony.

Zítřejší program startuje opět v 11:00, kdy pojedou junioři, ve 13:15 odstartují muži U23, v 15:00 pak program vyvrcholí závodem elitních mužů.

Výsledky

Juniorky
1. Lauren Molengraaf (NED) 36:55
2. Valentina Corvi (ITA) +0:03
3. Xaydee van Sinaey (BEL) +0:14
4. Cat Ferguson (GBR) +0:48
5. Amandine Muller (FRA) +1:04
...
6. Eliška Hanáková +1:17
12. Vanda Dlasková +2:21
16. Karla Nováková +2:57
29. Kateřina Douděrová +4:41

Kompletní výsledky ZDE

Muži U23
1. Emiel Verstrynge (BEL) 51:40
2. Thibau Nys (BEL) +0:06
3. Wietse Meeusen (BEL) +0:11
4. Davise Toneatti (ITA) +0:15
5. Pim Ronhaar (NED) +0:35
...
24. Matyáš Fiala +5:10
30. Patrik Černý +5:56
40. Pavel Jindřich -3 kola

Kompletní výsledky ZDE

Ženy Elite
1. Fem van Empel (NED) 50:25
2. Ceylin del Carmen Alvarado (BEL) +0:22
3. Kata Blanka Vas (HUN) +0:36
4. Denise Betsema (NED) +0:46
5. Sara Casasola (ITA) +1:53

Kompletní výsledky ZDE

Česká reprezentace - ME CX 2022 - Namur, Belgie 

Muži Elite
Michael Boroš

Muži U23
Pavel Jindřich, Matyáš Fiala, Patrik Černý

Junioři
Václav Ježek, Ondřej Novotný, Pavel Šumpík, Jan Faltýnek, Filip Samec

Ženy U23
Kristýna Zemanová, Barbora Jeřábková

Juniorky
Eliška Hanáková, Vanda Dlasková, Karla Nováková, Kateřina Douděrová

Program ME

Sobota 5. 11.
11.00  Juniorky
13.15  Muži U23
15.00  Ženy Elite

Neděle 6. 11.
11.00  Junioři
13.15  Ženy U23
15.00  Muži Elite

Přečteno - 5640x Tagy: mistrovství evropy cyklokros namur
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství EvropyNovopečenými mistry Evropy v XCO Avondetto a Pieterse, Čábelická 21., Škarnitzl 26.
    Novopečenými mistry Evropy v XCO Avondetto a Pieterse, Čábelická 21., Škarnitzl 26.
  2. Mistrovství EvropyJunior Bažant bere stříbro na mistrovství Evropy
    Junior Bažant bere stříbro na mistrovství Evropy
  3. Mistrovství EvropyItalové evropskými šampiony ve štafetách, mladá česká šestka sedmá
    Italové evropskými šampiony ve štafetách, mladá česká šestka sedmá
  4. Mistrovství EvropyZamlžený úvod ME přinesl 5 českých top ten v short tracku
    Zamlžený úvod ME přinesl 5 českých top ten v short tracku
  5. Český pohárHSF System Cup bude mít v roce 2024 sedm zastávek
    HSF System Cup bude mít v roce 2024 sedm zastávek
  6. Ostatní závodyMichal Bednář novým reprezentačním trenérem cyklokrosařů
    Michal Bednář novým reprezentačním trenérem cyklokrosařů

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744