Biolog Roman Figura: Nejvíc vynalézaví jsou krkavci

Na červenou pohovku v Show Jana Krause usedl biolog Roman Figura z katedry filozofie a dějin přírodních věd na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, který se specializuje na ptáky, a sice především na ty inteligentní. Zajímají ho tedy především papoušci a krkavcovití – krkavci, sojky, kavky, havrani, vrány, straky.

„Skládky jsou dnes dost hlídané, takže se tam nedostanou zloději ani divočáci a tak podobně, ale ptáci přišli na to, že když ty odpadky budou vynášet ven, tak to přiláká další zvířata a vznikne džungle i mimo tu skládku,“ vysvětluje svému hostiteli, kterého zajímalo, proč ptáci milují skládky odpadků. Na těch se ptáci shromažďují a hledají si tam případné partnerky.

„Nejvíc vynalézaví jsou krkavci.“ A ti jsou vůbec dost zajímaví, neboť žijí dlouho a všechno si pamatují. „Trvá jim mnoho mnoho let, než se usadí. Protože dobrá teritoria zabrali staří krkavci a ti mladí žijí v takových partách a tak se jako potulují,“ vypráví dále a také objasňuje, jaký je rozdíl mezi havranem a krkavcem. „Havran je menší a víc býložravý. Když máte doma krkavce, tak vám může vyklovnout oko…“ O tetřívcích se zase dozvíme, že i když se v době páření snaží všichni samečci, úspěch u samiček má většinou jen jeden. „Jim to ale asi moc nevadí, protože ti samci žijí v podstatě celý rok spolu.“

 

Foto: TV Prima