Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii

Herec, scenárista a producent. Povolání, kterými se až do dnešních dní živí ikona osmdesátých let Dan Aykroyd. Přestože podává skvělé herecké výkony, v osobním životě to rozhodně nemá tak jednoduché jako na televizních obrazovkách.

-reklama-


Na obrazovky kanadské televize se dostal již v roce 1970, kdy se jako scenárista a herec uplatnil v patnácti minutovém pořadu zvaném Change For A Quarter. Prvním opravdovým filmem, kde si zahrál, byla britská komedie The Rutles (1978). Další role na sebe nenechala dlouho čekat a v roce 1979 účinkoval ve válečné komedii Stevena Spielberga s názvem 1941. Slavný herec se našel také v hudbě, s kterou je úzce spjatý film Bratři Bluesovi (1980), ve kterém Aykroyd vystupuje se svou kapelou The Blues Brothers.

Opravdové popularity však dosáhl až duchařskou komedií Krotitelé duchů (1984), kde si společně s hvězdami osmdesátek Rickem Moranisem, Billem Murrayem a Haroldem Ramisem zahrál na krotitele, kterého již dnes zná celý svět. Mimo práce před kamerou Dan Aykroyd pilně pracoval i za ní, mnoho filmů je poznamenáno jeho prací coby scenáristy, legendární Krotitelé nejsou výjimkou. Po boku Johna Candyho se představil v letní komedii Báječná dovolená z roku 1988, o rok později si zopakoval svou životní roli krotitele v pokračování slavné komedie.

Devadesátá léta přinesla film Nic než trable (1991), který si zrealizoval téměř celý sám. Ujal se psaní scénáře, režírování i samotného hraní. Role ovdovělého otce z romantické komedie Moje první láska (1991) se označuje za hercovu neúspěšnější z období devadesátek. Životopisné drama rovnou ze tří zemí světa, také nebylo žádným propadákem, v japonsko-francouzsko-italském snímku o životě Charlieho Chaplina herec ztvárnil postavu Macka Sennetta.

Postupem času se z rolí hlavních staly role vedlejší. Jednu takovou si zahrál v romantické komedii 50x ale stále poprvé (2004) či v akčním thrilleru Válka a. s. (2008). Hlavní roli si “zopakoval“ v roce 2010, kdy svůj hlas zapůjčil hlavnímu hrdinovi animovaného filmu Méďa Béďa. V posledních dvanácti letech si ještě dvakrát zopakoval působení v Krotitelích, a to v letech 2016 a 2021. Kromě již několikrát zmíněných Krotitelů si zahrál například v televizním filmu Liberace! (2013) či po boku Adama Sandlera v akčním snímku Pixely (2015).

Ve vztazích má Dan Aykroyd štěstí, místo rozvodů, tahanic o děti či majetek má herec v tomto ohledu dá se říci pohodový život, alespoň jej tedy ukazuje. Žije společně s manželkou, herečkou Donnou Dixon, s kterou vychovává 3 dcery.

Život však nyní již sedmdesátileté ikoně komplikují hned dvě vážná onemocnění. Na první z nich, Aspergerův syndrom, herec přišel již při rozkvětu své kariéry v osmdesátých letech. „Jedním z mých příznaků byla moje posedlost duchy a orgány činnými v trestním řízení – nosím s sebou například policejní odznak,“ řekl Aykroyd pro DailyMail.

Legendární krotitel také trpí Tourettovým syndromem, který herci diagnostikovali v pouhých dvanácti letech. „Měl jsem fyzické tiky, nervozitu a vydával jsem chrochtání a to ovlivnilo, jak jsem nyní společenský,“ dodal herec pro DailyMail.

Zdroje: DailyMail, yahoo, csfd

-reklama-