Generál na ČT: Tomu, co říká Rusko, se nedá příliš věřit

06.11.2022 11:34

Mohl by v nejbližších týdnech Cherson padnout, nebo mají šanci Ukrajinci jej osvobodit? V Událostech, komentářích tentokrát téma pro brigádního generála v záloze Ladislava Mičánka a majitele společnosti Agromino Petra Krogmana, který na Ukrajině obhospodařuje desítky tisíc hektarů. Probralo se také, zda se projevuje efekt ruské mobilizace.

Generál na ČT: Tomu, co říká Rusko, se nedá příliš věřit
Foto: plukovník Jan Šulc, oddělení komunikace s veřejností Generální štáb
Popisek: František Mičánek

„Naštvanost vůči Rusku roste. Je to další strategická chyba Rusů, podobně jako když Ukrajině zabrali Donbas a Krym, i to napořád prozápadně přeorientovalo Ukrajinu, a také ubyli voliči, kteří jednou hlasovali pro Západ a jednou pro Východ. Od té doby v ukrajinských volbách žádné proruské strany nevyhrály,“ řekl Petr Krogman k ruským útokům na civilní infrastrukturu, které Ukrajince utvrdily, že se chtějí dál bránit ruské agresi.

Má podle generála Mičánka cílení útoků na civilní obyvatele a civilní infrastrukturu a kritické cíle šanci na úspěch? „To se v minulosti samozřejmě příliš neosvědčilo. Pokud ten národ má co bránit a ví, že by jakákoli prohra jen zhoršila situaci, tak ho to víc posiluje, stmeluje, zvyšuje odhodlanost. A to ještě víc, kdy jej podporuje mezinárodní společenství. Pokud státy, které Ukrajinu podporují, vydrží a podaří se nastavit rychlejší tempo obnovy, stejně rychlé jako tempo ničení, pak taková šance v tomto konfliktu je na straně Ukrajiny velká.

Nedá se říct, že by se situace na frontě vyvíjela ve prospěch ruských vojsk. Přechod na ničení kritické infrastruktury z 30 až 40 procent před zimou je strašně moc. Svým způsobem ověří odolnost jak ukrajinské vlády, tak obyvatelstva,“ uvedl generál.

Ruská armáda podle Mičánka nyní začíná od začátku, protože ty nejlepší jednotky v boji už ztratila. Ani po mobilizaci se mnoho nezměnilo: „Posílení, které by mohla získat mobilizací, by mohlo změnit situaci za předpokladu, že mnoho lidí projde skutečně kvalitním výcvikem, že bude čas vycvičit a stmelit jednotky, a to se nepotvrzuje. Pokud Rusko dál bude nasazovat mobilizované nevycvičené jednotky do první linie, bude to bohužel zvyšovat jejich ztráty, budou snadnou potravou pro děla a snadnou obětí války,“ uvedl brigádní generál v záloze.

Schyluje se u Chersonu k rozhodujícímu boji? „Pokud skutečně dojde k bitvě o Cherson, tak to bude první bitva ukrajinské armády, kde se bude snažit získat velké město. Objevily se zprávy, že ruská vojska zpevňují podloží, aby z nich vytvořila palební místa,“ uvedl s tím, že Ukrajinci nebudou chtít provést čelní útok a rozbombardovat Cherson, spíše budou obkličovat a stěžovat Rusům situaci ničením provizorních mostů vedoucích přes řeku. Pokud by se Ukrajincům podařilo zabrat Cherson, byl by to velký úspěch a mohli by se připravovat na překročení Dněpru a pokračování ofenzivy na jaře,“ dodal Mičánek.

Objevují se informace, že by Rusové ohlásili evakuaci Chersonu. Ukrajinci příliš nevěří tomu, že jsou Rusové skutečně rozhodnutí se z Chersonské oblasti stáhnout. Slova o možném útoku z pravého břehu Dněpru považují za léčku. Podle ukrajinských vojáků Rusové své pozice v okolí Chersonu neopouštějí, naopak je posilují.

Upozornil, že ze strany Ruska je velká propaganda: „Tomu, co Rusko říká, se nedá příliš věřit,“ míní Mičánek. „Já věřím, že s Ukrajinou to dobře dopadne. A jak říkal generál, teď se ukazuje ta bída Ruska jak technická, tak lidská a jak na souši,“ dodal Krogman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…