Hlavní obsah

Pán prstenů po více než dvaceti letech. Jak dnes vypadají Frodo, Legolas či Galadriel?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2001 vstoupil do kin první díl legendární trilogie Pán prstenů. V obsazení se objevila zvučná jména, některé herce naopak hlavní role proslavila. Pojďme si připomenout ty, kteří se před lety ujali rolí hobitů, elfů a dalších bájných postav.

Článek

Seriálový Pán prstenů s podtitulem Prsteny moci má za sebou premiéru první řady a sklízí vesměs pozitivní reakce. Nicméně legendární trilogii podle knih J. R. R. Tolkiena natočil před více než dvaceti lety režisér Peter Jackson (61) a dodnes se jedná o jednu z nejlepších literárních adaptací. Příběhy o putování Společenstva Prstenu do Hory osudu, kde chtějí zničit kouzelný prsten, se natáčely na Novém Zélandu a jedná se o umělecký skvost. První film z roku 2001 se jmenuje Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Kteří herci v něm tenkrát zářili a jak vypadají dnes?

Elijah Wood (41)

Postava: Frodo Pytlík

Unikátní herecký talent projevil v raném dětství a nakonec se kvůli lepším hereckým příležitostem s rodinou přestěhoval do Los Angeles. První filmovou roli získal již v 8 letech.

Roli Froda Pytlíka chtěl opravdu hodně, trénoval akcent a dal si záležet na videích, která do konkurzu poslal. Režisér Jackson o něm dokonce řekl, že se podle něj jedná o nejtalentovanějšího herce své generace. Podobně úspěšný film Elijah zatím nenatočil, ale jeho filmografie je pestrá a zajímavá. Střídá žánry, umí frustrované mladíky i zkorumpované policajty. S dánskou filmovou producentkou Mette-Marie Kongsved má jedno dítě.

Foto: Profimedia.cz

Vypadá pořád jako kluk, co myslíte?Foto: Profimedia.cz

Viggo Mortensen (64)

Postava: Aragorn

Renesanční umělec, který se vedle herectví věnuje poezii, focení, malování a hudbě, se zprvu dlouho objevoval ve vedlejších rolích. Hlavní roli pak ztvárnil např. v Dokonalé vraždě, kde ho chtěl žárlivý manžel (Michael Douglas) přimět k vraždě své ženy.

A pak přišla životní šance: Aragorn v Pánovi prstenů. Stal se hvězdou světového formátu a dokázal toho využít. Na kontě má oceňované snímky jako Dějiny násilí, Tohle je náš svět, Zelená kniha nebo Třináct životů (z letošního roku). Žije se španělskou herečkou Ariadnou Gil, z předchozího vztahu má syna.

Foto: Profimedia.cz

Charakterní herec, kterému sluší i přiznané šedinyFoto: Profimedia.cz

Cate Blanchett (53)

Postava: Galadriel

Byla slavná dávno před natáčením Pána prstenů. Noblesní půvab a herecké nadání ji předurčily k charakterním rolím. Hrála královnu Alžbětu i vdovu se třemi dětmi, která vidí do budoucnosti.

Galadriel ztvárnila geniálně, fanoušci se shodují, že ji nehraje, ale elfkou prostě je. A její krasojízda filmovým světem pokračovala i poté – na Oscara byla nominována šestkrát, sošku si nakonec odnesla za Letce (2004) a Jasmíniny slzy (2013). Od roku 1997 je vdaná za dramatika Andrewa Uptona, se kterým má 4 děti.

Foto: Profimedia.cz

Křehká kráska, která dokáže zahrát téměř cokoliFoto: Profimedia.cz

Liv Tyler (45)

Postava: Arwen

V 11 letech zjistila, že její táta není její táta, ale že jejím otcem je muzikant Steven Tyler (74) z Aerosmith. Začínala s modelingem a posléze přešla k herectví. Debutovala v Němém svědkovi (1994).

Zásadní v její filmové kariéře byla Svůdná krása a Armageddon. Do role elfky Arwen byla tedy obsazena už jako hvězda. Herectví se věnuje i nadále, z její filmografie stojí za zmínku hlavně seriál Pozůstalí, kdy ze země zmizí 2 % populace a nikdo neví, co se s nimi stalo. Je trojnásobnou mámou a před rokem se rozešla se svým tehdejším přítelem – sportovním agentem.

Foto: Profimedia.cz

Největší slávu má za sebou, ale herectví rozhodně na hřebíček nepověsilaFoto: Profimedia.cz

Orlando Bloom (45)

Postava: Legolas

Pro britského herce byla role elfa Legolase vstupenkou mezi hvězdy i srdeční záležitostí. Užíval si natáčení v nádherné přírodě, jízdu na koni i lukostřelbu, a dokonce si na památku nechal udělat i speciální elfské tetování.

Výpravné velkofilmy mu sedí, má rád historická témata a zářil i v sérii Piráti z Karibiku, ve filmech Trója a Království nebeské a v Praze natáčel v roce 2019 fantasy seriál Carnival Row, kde hrál policistu zamilovaného do víly. S topmodelkou Mirandou Kerr má syna, je zasnoubený s britskou zpěvačkou Katy Perry a mají spolu dceru.

Foto: Profimedia.cz

Film z něj udělal hvězdu a on rozjel kariéru snůFoto: Profimedia.cz

Související témata:
Viggo Mortensen
Seriál Pán prstenů: Prsteny moci

Načítám