Začala rekonstrukce nejdeckého domova Matyáš, cena oprav skokově vzrostla

  9:34
Do listopadu příštího roku bude trvat rekonstrukce jednoho z pavilonů Domova se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku na Karlovarsku. Cena oprav skokově vzrostla. Za první etapu projektu zaplatí Karlovarský kraj 210 milionů korun, celkové náklady na obnovu celého areálu, tedy všech tří objektů, jsou spočítané na 450 milionů korun.

„Stavba je nad očekávání drahá,“ připustil při zahájení rekonstrukce pavilonu C krajský radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár. „Ale kvůli stavu objektu nutná,“ doplnil jedním dechem.

Kraj může navíc počítat s dvaapadesátimilionovou dotací na první etapu, kterou získal z ministerstva práce a sociálních věcí. V případě druhé etapy, která má zvelebit pavilony B a A, pak podal žádost o dotaci do výzvy Národního plánu obnovy vyhlášeného stejným ministerstvem. Maximální výše podpory by mohla činit 80 milionů korun.

Skokové navýšení cen budí podle hejtmana Petra Kulhánka rozpaky. „O to raději ale jsem, že jsme se shodli na nezbytnosti této akce a alokovali na ni potřebné prostředky,“ konstatoval hejtman.

Rekonstrukci, nebo přesněji Humanizaci Domova se zvláštním režimem Matyáš, jak se projekt oficiálně jmenuje, považuje za důležitý mezník. Práce totiž začaly po jedenácti letech dohadování a odkládání záměru. „Zvolená varianta není ideální, ale reálná, dokončitelná a ufinancovatelná,“ doplnil Petr Kulhánek.

Pro klienty zařízení bude rekonstrukce náročná. Petr Čermoch, oblastní ředitel společnosti Metrostav DIZ, která je zhotovitelem prací, sice přislíbil, že budou dělat vše pro minimalizaci vlivu stavby na provoz Matyáše, ale s nepohodlím je podle něj zapotřebí počítat.

Smířit se s ním budou muset zaměstnanci Matyáše, ale hlavně jeho klienti. „Těch je v současné době 72,“ uvedla ředitelka zařízení Zuzana Blažková. Den zahájení oprav považuje za výjimečný den v historii zařízení. „Tu rekonstrukci jsme si doslova vybojovali,“ řekla.

Potřebují více prostoru

Matyáš je podle ní stále ještě spíše ubytovnou. „Na úzkých chodbách se personál nedokáže vytočit s lůžky. Potřebujeme proto více prostoru,“ vysvětlila hlavní pohnutky pro rekonstrukci pavilonu C Blažková.

Do zrekonstruovaného objektu se na podzim příštího roku přestěhují všichni klienti Matyáše, aby mohla začít druhá etapa akce. „Naší prioritou je zejména vybudování jednolůžkových pokojů a několika pokojů dvoulůžkových, a to pro manželské či jiné páry. Úpravy a rekonstrukce, které jsou v plánu, povedou ke zkvalitnění života klientů, prostředí pro zaměstnance, k nižší energetické náročnosti a ke zvýšení bezpečnosti celého areálu,“ řekl k projektu radní Pisár.

V roce 2025, kdy by měla rekonstrukce skončit, bude mít domov kapacitu 84 míst. Každý pokoj bude vybaven bezbariérovou flexibilní koupelnou s toaletou. Počítá se i s výměnou oken a dveří, zateplením i rekonstrukcemi komunikací, rozvodů vody, centrálního vytápění, výtahů a dalších věcí.