Kolagen vs. želatina – benefity, rozdíly, využití

Kolagen a želatina jsou v poslední několika letech mezi nejžhavějšími doplňky v oblasti krásy a zdraví. Nejen, že se obě suroviny mohou pochlubit dlouhým seznamem zdravotních přínosů, ale každou z nich lze také použít v různých receptech, od polévek, přes sladkosti, až po suplementy. Nicméně, ačkoli obě suroviny sdílejí mnoho společných vlastností a rysů, mnoho lidí tápe v tom, co vlastně odlišuje kolagen od želatiny a která ze surovin je v konečné fázi vhodnější volbou. Pojďme si dnes říct, jaký je vlastně mezi kolagenem a želatinou rozdíl a zda vlastně existuje „vhodnější varianta“.

Teoretické okénko, co jsou vlastně kolagen a želatina zač?

Kolagen je jednou z nejdůležitějších bílkovin v těle savců – tvoří zhruba jednu třetinu všech proteinů. Najdeme ho v pojivových tkáních, kůži, svalech, šlachách, kloubech a dokonce i v kostech. Takže logicky platí, že ve chvíli, kdy ho neprodukujeme dostatek, můžu být naše zdraví v různých ohledech opravdu vážně ohroženo. V těle kolagen prochází řadou procesů, během kterých dochází k rozkladu proteinů s dlouhým řetězcem na původní aminokyseliny, které jsou pak absorbovány a použity pro syntézu kolagenu v celém těle. Jeho vůbec nejlepším zdrojem jsou takové ty kousky chrupavčitého masa, které dnes raději vyhodíme.

co jsou vlastně kolagen a želatina zač?

Zdroj:https://peptan.com/learn-more-about-the-history-of-porcine-collagen/

Želatina je forma denaturovaného kolagenu, což znamená, že je v podstatě součástí kolagenu, který byl rozložen. Vzniká tím, že tkáně bohaté na kolagen povaříme v horké vodě. Talíř syrových chrupavek asi není něco, co bychom si s chutí dali k obědu, ale jak se řekne vývar nebo želatinoví medvídci, hned to zní příznivěji.

Můžeme se setkat i s pojmem hydrolyzovaný kolagen, co je běžně používaná složka léčiv, potravin a suplementů na celém světě a FDA ji uznává jakou zcela bezpečnou látku vhodnou ke konzumaci. Získává se enzymatickou hydrolýzou želatiny (případně kolagenu), což znamená, že se bílkovina za vyšších teplot a přítomnosti enzymů proteáz dále rozloží na jednodušší částice.

Kolagen a želatina jsou si látky velmi podobné a mají mnoho společných vlastností, protože obsahují stejné aminokyseliny. Rozdílů mezi želatinou a hydrolyzovaným kolagenem tedy není mnoho. Patří mezi ně třeba to, že želatina se rozpouští pouze v horké vodě, zatímco hydrolyzovaný kolagen je možné rozpustit i ve vodě studené. Po smíchání s vodou tvoří želatina gelovitou látku, zatímco kolagen nikoli. To znamená, že želatina může mít praktičtější využití při vaření – hodí se třeba pro výrobu různých sulců, sladkostí nebo případně jako zahušťovadlo omáček. Podobná je také jejich biologická využitelnost a stravitelnost.

Společné zdravotní benefity kolagenu a želatiny

Ačkoli existuje několik rozdílů mezi kolagenovými peptidy a želatinou, obě látky spojuje hned několik důležitých zdravotních přínosů. Jak tedy konktrétně želatina nebo kolagen vlastně prospívají zdraví?

Prevence i léčbě bolesti kloubů

Bolest a zánět kloubů jsou dva z hlavních příznaků, které se objeví ve chvíli, kdy produkce kolagenu začíná klesat. Výzkumy však potvrzují, že suplementace kolagenem nebo želatinou může snížit bolest kloubů, zlepšit pohyblivost a snížit riziko poškození kloubů a kloubních chrupavek. A nejen to! Kolagen také poskytuje úlevu těm, kteří trpí revmatoidní artritidou, což je typ autoimunitní poruchy charakterizované bolestí a otoky kloubů.

Želatina a kolagen pro silné kosti

Obě látky obsahují mnoho živin potřebných pro podporu zdraví kostí. Zejména měď, která je spojována s mnoha benefity v oblasti zdraví kostí, je důležitým minerálem obsaženým v obou látkách. Další výzkumy také naznačují, že hydrolyzát kolagenu by mohl být velmi prospěšný pro léčbu problémů, jako je osteoartritida a osteoporóza. Například tato studie ukázala, že každodenní suplementace může snížit bolest u pacientů s osteoartrózou kolena nebo kyčle a může také blokovat rozpad kostního kolagenu pro podporu zdraví kostí. Zároveň také platí, že benefity kolagenu a želatiny pro zdraví kostí lze zvýšit při společném užívání s vitamínem D.  

Klíčové složky výživy pro zářivou pleť a mladistvý vzhled

Vzhledem k tomu, že kolagen hraje ústřední roli ve zdraví pokožky, zvýšení jeho příjmu prostřednictvím suplementace může pomoci zvrátit známky stárnutí a zajistit pokožce pružnost, svěžest a mladistvý vzhled. Na rozdíl od různých chemických přípravků, se jeví suplementace kolagenových peptidů jako velmi účinný způsob pro zlepšení elasticity a vlhkosti pokožky, a co hlavně – bez nežádoucích vedlejších účinků. Dokonce se objevují studie, které potvrzují, že používání kolagenového doplňku je slibným bojovníkem proti známkám stárnutí, dokáže snížit viditelnost vrásek a dodá pokožce pevnost. Zároveň se také potvrzuje, že kolagen a želatina urychlují proces hojení ran.

pleť

Podporují zdraví a správnou funkci střev

Novodobé výzkumy naznačují, že kolagen a želatina mohou pomoci při léčbě syndromu propustného střeva, což je stav, při kterém toxiny a částice přecházejí z trávicího traktu do krevního řečiště a spouštějí rozsáhlý zánět v celém těle. Nejen, že želatina a kolagen mohou snížit zánět střev, ale mohou také posílit bariéru trávicího traktu, a pomáhají tak optimalizovat zdraví a správnou funkci střev.

Kolagen a želatina mají také pozitivní vliv na metabolismus tuků. Pomáhají snížit obsah tuků v organismu, regulovat hladiny celkového cholesterolu v séru, triacylglyceridů a lipoproteinů s nízkou hustotou. Napomáhají také obnovení slizniční vrstvy ve střevech. Aby toho nebylo málo, tak regulují metabolismus glukózy, což oběma látkám dává potencionální antidiaberické vlastnosti. Je však potřeba rozsáhlejších studií, které by to potvrdily a dostatečně důkladně popsaly, jak v tomto ohledu želatina a kolageny fungují.

kolagen

Mějte však na paměti, že jeden z klíčových rozdílů mezi želatinou a kolagenem je ve stravitelnosti. Želatina a hydrolyzovaný kolagen mají nízkou molekulovou hmotnost a mohou být v těle snadněji absorbovány, což je výhodou, pokud máte nějaké zažívací potíže. Běžný kolagen je potom trochu složitěji zpracováván, což může jedincům s citlivějším trávením činit potíže.

Velký sytivý efekt

Z nutričního hlediska jsou si želatina a kolagen velmi podobné, zejména pokud jde o obsah bílkovin. Ve skutečnosti jsou obě látky složeny převážně z bílkovin a každá dávka obsahuje řadu esenciálních aminokyselin. Dostatečný příjem proteinů je důležitý pro mnoho aspektů zdraví – od budování svalů, pevnost kostí, až třeba po regulaci hladu a udržování zdravé hmotnosti. Kromě podpory sytosti a snížení celkového kalorického příjmu, studie také ukazují, že dostatečný příjem bílkovin ve stravě může pomoci snížit hladinu ghrelinu, hormonu zodpovědného za stimulaci pocitu hladu. Samozřejmě ne všechny zdroje želatiny jsou v tomhle směru úplně vhodné – například takový pytlík gumových medvídků dodá tělu obří dávku cukru, což není pro udržení zdravé hmotnosti zrovna ideální volbou.

Odkud kolagen a želatinu čerpat?

Jak želatina, tak kolagen jsou široce dostupné ve formě doplňků a jsou vysoce univerzální. Hydrolyzovaný želatinový prášek nebo kolagenové peptidy můžete snadno přimíchat do nápojů, smoothies, polévek a dušených pokrmů. Svoje pokrmy a nápoje tak posunete na další úroveň a dodáte jim mnoho zdravotních benefitů navíc.

Želatina je skvělým pomocníkem v kuchyni a lze ji zakoupit ve formě plátků nebo prášku. Před použitím v receptech, jako jsou nejrůznější dorty, želé, bonbóny, polévky a omáčky, nezapomeňte namočit želatinu na několik minut do studené vody. Díky tom nabobtná, po zahřátí se snáze rozpouští a lépe se s ní pracuje. Kolagen zase jednoduše získáte tím, když si doma připravíte poctivý vývar z kostí – ideálně přes noc tažený.

želatina

Případně je samozřejmě možné sáhnout po doplňku. Moderní kloubní výživy obsahují vysoce kvalitní formy kolagenů a jsou tak velmi pohodlným způsobem, jak podpořit zdraví kloubů, kostí, a samozřejmě nejen to. Doporučené dávkování kolagenu i želetiny se může dost lišit v závislosti na konkrétním doplňku a na tom, zda se rozhodnete užívat kolagenový hydrolyzát nebo želatinu. Obecně se doporučuje držet se přibližně 10–20 gramů kolagenu v jedné dávce.

Rizika a vedlejší účinky

U kolagenu i želatiny existuje jen velmi málo vedlejších účinků, které je třeba zvážit. Pro většinu zdravých dospělých budou obě látky bez problémové a mohou být pravidelnou součástí zdravého jídelníčku. Pokud však trpíte nějakou potravinovou alergií, je důležité pečlivě kontrolovat štítky na potravinách, abyste se ujistili, že výrobky neobsahují něco, co vám nebude dělat dobře. Kolagenové doplňky totiž mohou pocházet z ryb, měkkýšů, drůbeže nebo hovězího masa, takže buďte opatrní, pokud máte alergii nebo nesnášenlivost na některou ze zmíněných složek.

Doporučujeme

Neochucený kolagen a želatina nejsou zrovna chuťově žádnou hitparádou a mohou v ústech zanechávat pachuť. V suplementech je to poměrně dobře maskováno použitím aromata nebo procesem zpracování. Pokud však máte doma jedno či druhé ve formě prášku, můžete nelibou chuť zamaskovat přidáním do nápojů nebo smoothies a učinit ji tak mnohem snesitelnější. V polévkách a dalších potravinách už potom pachuť nebývá, protože kolageny či želatina splynou s chutí dalších ingrediencí.

Co si z článku odnést?

Kolagen a želatina jsou v poslední letech velmi žhavými látkami v oblasti krásy a celkového zdraví. Dnes jsme si řekli, že obě látky jsou si velmi podobné, mají prakticky totožné využití a poskytují celou řadu zdravotních benefitů. Jsou například prospěšné pro klouby, šlachy a kosti, podporují zdraví a správnou funkci střev, jsou nedílnou součástí mladistvého a vitálního vzhledu a také mohou být užitečným pomocníkem při redukci tuku. Želatina se lépe hodí k využití v kuchyni, kolageny zase najdeme ve většině suplementů sloužících k podpoře zdraví kloubů nebo pokožky. Vzhledem k tomu, jak moc jsou si obě látky podobné, vlastně neexistuje lepší varianta a obě látky mohou být pravidelnou součástí zdravého jídelníčku.

Zdroje:

Moskowitz R. W. (2000). Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in arthritis and rheumatism, 30(2), 87–99. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622
Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current medical research and opinion, 24(5), 1485–1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967
Trentham, D. E., Dynesius-Trentham, R. A., Orav, E. J., Combitchi, D., Lorenzo, C., Sewell, K. L., Hafler, D. A., & Weiner, H. L. (1993). Effects of oral administration of type II collagen on rheumatoid arthritis. Science (New York, N.Y.), 261(5129), 1727–1730. https://doi.org/10.1126/science.8378772
Frasca, G., Cardile, V., Puglia, C., Bonina, C., & Bonina, F. (2012). Gelatin tannate reduces the proinflammatory effects of lipopolysaccharide in human intestinal epithelial cells. Clinical and experimental gastroenterology, 5, 61–67. https://doi.org/10.2147/CEG.S28792
Camilleri M. (2019). Leaky gut: mechanisms, measurement and clinical implications in humans. Gut, 68(8), 1516–1526. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2019-318427
Chen, Q., Chen, O., Martins, I. M., Hou, H., Zhao, X., Blumberg, J. B., & Li, B. (2017). Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions. Food & function, 8(3), 1144–1151.
Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47–55.
Weigle, D. S., Breen, P. A., Matthys, C. C., Callahan, H. S., Meeuws, K. E., Burden, V. R., & Purnell, J. Q. (2005). A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. The American journal of clinical nutrition, 82(1), 41–48. https://doi.org/10.1093/ajcn.82.1.41
Blom, W. A., Lluch, A., Stafleu, A., Vinoy, S., Holst, J. J., Schaafsma, G., & Hendriks, H. F. (2006). Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. The American journal of clinical nutrition, 83(2), 211–220. https://doi.org/10.1093/ajcn/83.2.211

Qu, X., He, Z., Qiao, H., Zhai, Z., Mao, Z., Yu, Z., & Dai, K. (2018). Serum copper levels are associated with bone mineral density and total fracture. Journal of orthopaedic translation, 14, 34–44. https://doi.org/10.1016/j.jot.2018.05.001

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.