S rostoucími cenami energií hledá skoro každý způsoby, jak snížit svou spotřebu (nejen) elektřiny. Týká se to samozřejmě i malých a středních podnikatelů, jejichž byznys můžou zvyšující se náklady značně zkomplikovat. Jedním z vhodných východisek je pořízení kolaborativního robota, jehož spotřeba je mnohem menší, než byste očekávali.

Ačkoli jsou obecná srovnání s běžnými domácími spotřebiči populární, touto cestou se v našem článku nevydáme. Protože když vedle sebe postavíme podobnou spotřebu kolaborativního robota a například pračky, dokážeme si představit energii nutnou k provozu spotřebiče, ovšem vzhledem k rozdílné době fungování je takové porovnání s roboty ve výrobě celkem nicneříkající. 

Obecně ale platí, že moderní kolaborativní roboty jsou v otázce spotřeby elektřiny maximálně šetrným řešením. Ať už se zabýváte výrobou v jakémkoliv průmyslovém odvětví, kombinace snadné instalace, rychlého naprogramování a prostorové nenáročnosti dělá z kobotů zcela praktické a finančně efektivní řešení pro vaši firmu.

Robot, kterého zvládne každý

Příklad? Nové lehké kolaborativní roboty CRX od společnosti FANUC, jejichž nízká spotřeba je výsledkem souhry několika faktorů – kvalitních a úsporných motorů a řízení, lehkých ramen umožňujících menší spotřebu, a softwaru, který optimalizuje dráhy při zachování maximální rychlosti. CRX běží na standardním napájení 230 V a obsahují energeticky úsporné zařízení se spotřebou zhruba 400 W (s užitečným zatížením 25 kg).

Koboty řady CRX jsou navíc perfektním řešením pro výrobce s minimálními nebo žádnými zkušenostmi s roboty. Instalace je naprosto snadná a bez použití jeřábu nebo zvedacího zařízení. Robota také jednoduše naprogramujete a naučíte body prostřednictvím nového uživatelského rozhraní s přídavným učením, sloužícím pro průběžnou výuku, a jednoduchým „drag and drop“ programováním.

Maximální bezpečnost

Snadné programování ve spojení se světově uznávanou technologií FANUC, osvědčenou spolehlivostí a citlivou detekcí kontaktů umožňuje kobotům CRX bezpečně pracovat po boku s lidmi na různých průmyslových a výrobních pozicích, a to bez nutnosti drahých bezpečnostních opatření. Koboty CRX totiž umí detekovat vnější síly a bezpečně se zastavit při kontaktu s osobou nebo předmětem.

Kolaborativní roboty jsou zkrátka perfektním pomocníkem pro širokou škálu aplikací, jako jsou například kontrola, nakládání a vykládání, balení, paletizace, broušení nebo svařování.

Přesvědčte se o všech výhodách kolaborativních robotů, kteří pomůžou i vaší výrobě. Spojte se s námi a najdeme pro vás to pravé řešení.