TOP 09 představila tři pilíře směřování: prozápadní orientaci, zavedení eura do roku 2030 a ochranu životního prostředí

TOP 09 si na programové konferenci vytyčila jasné programové priority na následující roky v nejdůležitějších oblastech. Konference měla jasné motto: „Vyvést zemi z krize.” Během dvou dnů v pražském hotelu Clarion zaznívaly názory na energetickou krizi, ruskou invazi na Ukrajinu i klimatické změny.

7. 11. 2022

Budeme čitelní, konzistentní a nepřehlédnutelní

V úvodu konference promluvila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová o budoucnosti strany, kterou vede od listopadu 2019. „Jsem přesvědčena, že ač má TOP 09 podrobný program a řešení pro všechny oblasti, je naprosto nezbytné se soustředit na posilování povědomí o naší značce v souvislosti s našimi třemi základními pilíři. Těmi jsou naše jednoznačná proevropská a prozápadní orientace, ekonomická erudice včetně podpory přijetí eura, ochrana životního prostředí a boj s klimatickou změnou. Ve všech těchto oblastech jsme konzistentní, čitelní a na politické scéně nepřehlédnutelní,“ vytyčila v projevu programové priority strany pro následující roky.

V4 už nesmí stagnovat, hledejme partnery i jinde

V prvním bloku hovořil předseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny Marek Ženíšek, mimo jiné o úpadku na významu spolupráce Visegrádské čtyřky. Česká republika by podle něj měla místo V4 vyhledávat jiná přínosná partnerství, například s pobaltskými státy. „Nabízí se rozvíjet další platformy, které by mohly časem V4 nahradit. Visegrádský fond, který je nyní na platformu navázaný, by mohl být vyčleněn a fungovat samostatně. Za zmínku stojí třeba Iniciativa Trojmoří či Slavkovský formát. To jsou organizace, které vznikly právě proto, že Visegrádská skupina přestala fungovat.“ Na konferenci byly stanoveny také priority pro české zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka jsou jimi prevence, dostupnost zdravotní péče a zlepšení fungování zdravotního pojištění.

Nejlepší cestou z krizí je podpora vzdělávání a vědy

V druhém bloku promluvil senátor Jan Grulich o neudržitelně nízkém stavu učitelů. „Zájem o studium na pedagogických fakultách je nízký, navíc polovina těch, kdo takovou fakultu vystudovali, do školství vůbec nenastoupí. A když už nastoupí, polovina jich do čtyř let zase uteče.“ V návaznosti na tuto skutečnost hovořil poslanec Matěj Ondřej Havel o nutnosti učitele podporovat. „Učitele, kteří jsou páteří vzdělávacího systému, je nutné adekvátně odměnit. TOP 09 se proto zasadí, aby byly platy pedagogů udrženy na úrovni 130 % průměrné hrubé mzdy.“

Euro už do roku 2030

Závěrečný třetí blok patřil euru. Poslanec Miloš Nový o výhodách přijetí společné evropské měny. „Snížení rizik a zbytečných nákladů, které jsou spojené s náhlými změnami kurzu, snadno porovnatelné ceny a mzdy u nás a v zahraničí, větší rozpočtová odpovědnost vstupem do Paktu stability a růstu…,“ vyjmenoval jen některé z mnoha přínosů přijetí eura. Upozornil však také na nutnost plnění přístupových podmínek. „Cílem TOP 09 je přijmout společnou měnu co nejdříve. K tomu je ale nezbytné nejprve splnit Maastrichtská konvergenční kritéria. Protože v tuto chvíli většinu kritérií neplníme, není bohužel rychlé přijetí eura možné. Za reálný termín přijetí eura lze považovat roky 2028 až 2030.“

„Rok 2030 je realistickým termínem přijetí eura. Jeho zavedení ale musí předcházet ozdravení veřejných financí a s tím spojené plnění rozpočtových kritérií. Naší jasnou prioritou je i boj s klimatickou změnou, která nezmizela, ač možná v současné krizi ustoupila zdánlivě do pozadí. Konference, na kterou přijelo bezmála 200 členů z celé republiky, mi potvrdila, že TOP 09 má energii i elán k tomu, abychom vyvedli zemi z krize,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová programovou konferenci.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme