07.11.2022 14:35

Režisér úspěšného Cyrana představuje novou verzi další klasiky, Čechovova Racka, s hvězdami Hry o trůny

Po hitu londýnského West Endu i NT Live, rapujícím Cyranovi z Bergeracu s Jamesem McAvoyem, se jeden z nejžádanějších divadelních režisérů současnosti Jamie Lloyd pustil do další klasiky. I známé drama Antona Pavloviče Čechova Racek zbavil veškerých rekvizit, aby se dostal na samou podstatu emocí a povah jeho postav, křehké aspirující herečky Niny, stárnoucí divy Arkadiny nebo cynického svůdníka Trigorina. Tragikomický text z roku 1895 o osamění, zlomených srdcích a ztracených iluzích pro něj zmodernizovala Anya Reiss, do dvou hlavních ženských rolí obsadil dvě hvězdy seriálu Hra o trůny – Emilii Clarke a Indiru Varmu. Intenzivní inscenaci uvedou v rámci cyklu NT Live tři tuzemská kina, 9. listopadu pražské Aero a brněnská Scala, 7. prosince pak zlínský multiplex Golden Apple, vždy opatřenou českými titulky.

Domácí divadelní debut seriálové hvězdy
Šestatřicetiletá Londýňanka Emilia Clarke se proslavila hned svou první velkou rolí, dračí královny Daenerys Targaryen, kterou si zahrála ve všech osmi sezónách Hry o trůny. Mezi natáčením seriálového hitu si našla čas na několik filmů jako romantickou komedii Než jsem tě poznala nebo sci-fi spektákly Terminátor: Genisys a Solo: Star Wars Story a v roce 2013 i na broadwayský revival Snídaně u Tiffanyho. Teprve letos se Clarke dostala i na jeviště britského divadla, díky moderní verzi Čechovova Racka. Její domácí divadelní debut měl přijít už o dva roky dříve, ovšem také tuto inscenaci zasáhla pandemie – v březnu 2020 stihli herci odehrát pouze veřejné generálky, tzv. previews.

Na jaře 2022 se Racek vrátil do West Endu (konkrétně do divadla Harolda Pintera namísto původního divadla Playhouse) v plné síle. Režie se ujal Jamie Lloyd a ti, kteří milovali jeho radikální přetvoření Cyrana z Bergeracu, se mohou těšit na další odvážnou inscenaci. „Nic vás v ní nerozptyluje. Nemáme samovar. Nejsou tam stromy. Nikdo nenosí krinolínu. Dá se říct, že jde o docela radikální nastudování. A možná nebude po chuti všem,“ popsala pro deník Guardian Emilia Clarke.

Podívejte se na trailer Racka zde.

Bolestná a delikátní hra
Clarke
sama je z inscenace nadšená, stejně jako ze své role idealistické venkovské dívky. „Nina je jednou z mála Čechovových postav, která je nadějeplná na začátku hry i na jejím konci, navzdory všem těm krutým zkušenostem, jimiž si projde. Dokáže se cítit lépe díky svému umění, což je pro mě jako herečku krásné – i když to pak byl na jevišti někdy tak trochu meta zážitek,“ říká dcera zvukového designera, který pracoval ve všech divadlech ve West Endu.

Jamie Lloyd Racka popisuje jako velmi bolestnou a velmi delikátní hru. „Proto jsem pomyslel na Emilii. Nikdy mi nepřišlo, že by okatě „hrála“. Všechno, co dělá, je upřímné, hloubavé a pravdivé, navíc má v sobě vřelost, která se k Nině skvěle hodí. Taky se mi líbí, že tohle pro ni není nijak okázalý westendový debut, nejde o velkou hlavní roli. Nina vyžaduje tichou jednoduchost a preciznost a lidi si někdy neuvědomují, jak těžké je pro herce dostat se tak hluboko,“ chválil svou hvězdu režisér v rozhovoru pro Guardian.

„Adaptace Anyi Reiss je aktualizace rázná, upřímná, současná a britská. Ale režisér Jamie Lloyd jde mnohem dál – nejen že úplně oškube Rackovo peří, ještě z něj strhne kůži. Odstranil rekvizity, cokoliv na scéně, dokonce i nadbytečné pohyby. To, co zbylo, je nelítostně intenzivní a odhaluje zlomené srdce, strach, krutost i touhu.“
Sam Marlowe, The I

středa 9. listopadu 2022 | Kino Aero (Praha)
středa 9. listopadu 2022 | Univerzitní kino Scala (Brno)
středa 7. prosince 2022 | Golden Apple Cinema (Zlín)

www.ntlive.cz

Všechny hry jsou uváděny v původním anglickém znění s českými a anglickými titulky.

 

 

Autor článku: Sabina Coufalová; Foto: NTL production

Režisér úspěšného Cyrana představuje novou verzi další klasiky, Čechovova Racka, s hvězdami Hry o trůny

Zahraniční divadlo

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.

09.04.2024

Australský soubor Gravity & Other Myths spojí fyzicky náročný nový cirkus se současnými technologiemi – na konci dubna na Jatkách78

Po úspěšném únorovém hostování Australanek A Good Catch s představením Casting Off uvidí diváci na konci dubna v pražském divadle Jatka78 další australský soubor, který patří k předním jménům současného světového cirkusu. Desetičlenní Gravity & Other Myths přivezou z berlínského kabaretu Chamäleon Theatre své dosud fyzicky i konceptuálně nejnáročnější představení pojmenované The Mirror.

30.03.2024

Na scénu Vídeňské státní opery se vrací Rusalka s tenoristou Pavlem Černochem a dirigentem Tomášem Hanusem

Po čtyřech letech se na scénu Vídeňské státní opery vrací opera Antonína Dvořáka Rusalka v režii Svena-Erica Bechtolfa. Inscenace pod taktovkou dirigenta Tomáše Hanuse bude ve Vídni uvedena 31. března a následně 2. a 4. dubna. Ve Vídeňské státní opeře se k roli Prince vrací přední český tenorista Pavel Černoch, který zde naposledy vystupoval jako Lenský v Evženu Oněginovi.