Frank Ocean i Lana Del Rey. Přinášíme přehled alb, která letos slaví deset let

7. listopad 2022

Deset let od vzniku letos slaví třeba druhá deska Kendricka Lamara, virální skladba Video Games od Lany Del Rey nebo album Visions, které Grimes nahrála v programu GarageBand. Na nejvýraznější hudební momenty roku 2012 vzpomínají hudební publicisté.

Americký rapper Kendrick Lamar na svojí druhé desce Good Kid, M.A.A.D podle publicisty Karla Veselého posunul rap do citlivější polohy. Podobně hodnotí novinář Pavel Turek desku Channel Orange, debutovou nahrávku amerického zpěváka Franka Oceana. Na ní ale Ocean podle Turka bere ramena velkým svůdníkům soulu a zpívá třeba o svojí sexuální orientaci. Pět zásadních alb roku 2012 si připomínáme s hudebními redaktory.

„Na týhle desce mi přijde nejzajímavější kritická proměna jejího vnímání. Dneska jí mnohem víc přiznáváme kulturní status než v době, kdy vyšla,“ říká redaktorka Aneta Martínková o Born To Die americké zpěvačky Lany Del Rey. Vydání desky provázel i pilotní singl Video Games, jedna z prvních virálních skladeb.

„Red je o transformaci, z toho country popového děvčátka se stane dospělá žena a věci si začne dělat po svém,“ popisuje desku Taylor Swift publicistka Michaela Peštová. Když v roce 2012 zpěvačka svoji čtvrtou desku vydala, zřejmě netušila, že s ní o několik let později otřese hudebním průmyslem. Swift totiž kvůli neshodám se svým labelem k desce ztratila autorská práva a rozhodla se ji tak kompletně natočit a vydat znovu.

Kanadská hudebnice Grimes naopak do hudebního průmyslu přinesla určitou demokratizaci. Své album Visions si totiž nahrála sama v programu GarageBand ve svém montrealském bytě a dokázala, že za sebou nemusí mít podporou velkého labelu.

Jak zmíněné desky hodnotí hudební redaktoři a jak se na ně koukáme s odstupem času? A jak se od té doby změnil hudební průmysl? Poslechněte si příspěvek.

autor: Marcel Faltys
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.