Úpravou cen restauratéři reagují na své rostoucí náklady kvůli inflaci a zdražování potravin.
„Zdražovali jsme letos dvakrát, vždy o pět až šest korun za obědové menu. Když se dále nenavýší ceny potravin, tak ani já zdražit neplánuji,“ uvádí Jan Trummer, majitel budějovické restaurace U Žebeerka, kde se hosté naobědvají za 171 korun. Kvůli rostoucím cenám však citelně poklesl počet zákazníků, do podniku teď chodí o třetinu méně lidí než dříve.
„Dříve byli lidé zvyklí chodit na obědy denně. Teď mají rozpočet užší, proto chodí dvakrát nebo třikrát do týdne. Je to nárazové, takže je složitější naplánovat vaření, a tím se prohlubují ztráty,“ říká Trummer.
Meziroční míra inflace dosáhla v září 18 procent. Podílí se na tom například rostoucí cena masa, která je podle dat Českého statistického úřadu o 23,6 procenta vyšší než loni.
„Zdražili jsme před měsícem přibližně o deset procent, což ani inflaci nepokryje. Jediný recept na přežití je v téhle době dělat pořád kvalitně svoji práci a bojovat,“ myslí si majitel Modrých dveří Marek Vacka.
Právě kvalitě kuchyně přisuzuje restauratér stabilní návštěvnost svého podniku. Zákazníci podle něj navyšování cen kvůli ekonomické situaci chápou. Sám ale další cenovou úpravu do konce roku nechystá.
Budvarka provoz ukončila
Českobudějovické hospody musejí kromě cen potravin nebo energií reflektovat také nákupní ceny piva, které určují pivovary. Podniky tak nabízejí čepované pivo s příplatkem o dvě až tři koruny. Půllitr Plzně v Modrých dveřích tak momentálně vyjde na 55 korun, ve Zvonu je cena o sedm korun vyšší.
„Obědová menu jsme zdražovali už třikrát, pořád se ale držíme na nižších částkách. Aktuálně navyšujeme ceny u hlavního jídelního lístku přibližně o pět procent,“ popisuje Živa Butulová, majitelka restaurace U Karla IV. Nové ceny podle jejích slov na náklady provozu stále nestačí. Částky na jídelních lístcích ale musejí zůstat akceptovatelné pro zákazníky, těch však ubylo.
„Večer utržíme jenom o víkendech, návštěvy přes týden se úplně zastavily. Ve všední dny už se nevyplatí mít otevřenou hospodu 16 hodin denně,“ přiznává Butulová. Podle situace v novém roce je připravená upravit provoz restaurace tak, že zůstane týdenní nabídka obědů a víkendová večerní směna.
Současnou situaci neustála pivnice Budvarka Malý pivovar. Více než dvacetiletý provoz podnik zřizovaný národním pivovarem k 31. říjnu ukončil. „Asi to už bude natrvalo. Neustáli jsme zvyšování nákladů, které výnosy nepokryjí. Je znát, že lidé hodně koukají na ceny. Když si jdou večer sednout na pivo, už toho tolik nevypijí,“ zoufá si provozní Hana Vavrochová.
O poznání lépe si vede další z budvarských hospod – Masné krámy. „Co se týče obědů, je cítit mírný úbytek. Večer ale pivaři chodí stále stejně,“ hodnotí provozní hospody František Sýkora s tím, že zájem hostů se dokonce zvyšuje.
„Máme plné rezervace na týden dopředu, stejně tak na svatomartinské hody. Situace se může změnit v novém roce, kdy lidem skončí smlouvy na zastropované ceny energií,“ předpokládá Sýkora. Cenu jídel z denní i stálé nabídky vedení podniku zvedlo o deset procent. Za obědové menu tak hosté průměrně zaplatí 181 korun a za velký kroužkovaný ležák 53 korun.
Plzeňský Prazdroj nabízí restauracím tipy na úspěch v nelehké době skrz nový program První u zdroje. Poradensko-vzdělávací portál cílí na majitele restaurací i kuchaře či servírky.
„Hospodští a další profesionálové z oboru najdou bezplatně jednoduché rady a školení, jak posunout své podnikání a nalákat nové hosty,“ říká obchodní ředitel pivovaru Tomáš Mráz.