Sport přináší velké příběhy a generuje ještě větší peníze. Pro ty, které nebaví šajtle, bekhendy a smeče, ale zajímá je propojení sportu s byznysem, je tady naše rubrika Branky, body, dolary – dnes se silnou zámořskou stopou ohledně těch nejprestižnějších a tím pádem nejbohatších soutěží planety.

Kyrie jako Kanye. Hvězda padá dolů

Jak dopadl raper Kanye West, poslední dobou vystupující jako Ye, je už známá věc – americký interpret zaplnil sociální sítě antisemitskými výroky a jeho sponzoři a obchodní partneři zareagovali rychle a tvrdě. Podle amerického Forbesu jen kvůli rozvázání smlouvy s Adidasem přišel zhruba o 1,5 miliardy korun.

Podobný příběh se však odehrává i ve sportu a kulisy jsou prakticky identické. Jen tentokrát padá dolů hvězda basketbalová.

Je jí Kyrie Irving, muž, který jen na platu dostává od Brooklyn Nets přes 36 milionů dolarů ročně. Tedy přesněji – dostával. Jeho plat byl zmrazen poté, co se i on „podělil“ se světem o svoje myšlenky a sdílel odkazy na film Od Židů k černochům: Budíček, černá Ameriko. Na Instagramu se sice omluvil, ale když pak měl na rovinu říci, zda se cítí být antisemitou, jen obecně odvětil: „Kdybyste věděli, z jakých poměrů pocházím, nemůžete mě nazývat antisemitou.“

Foto Photo by Al Bello/Getty Images

Jasné ne tedy nezaznělo. To ale vedlo k jinému ne – od společnosti Nike, s níž v roce 2014 Irving uzavřel jeden z nejlukrativnějších sportovních kontraktů v historii značky. Ročně bral za propagaci tenisek v přepočtu téměř 270 milionů korun, Nike ovšem smlouvu předčasně ukončila. „S hlubokým smutkem a zklamáním,“ dodali představitelé Nike. „Pro projevy nenávisti tu není místo, jakékoli antisemitské projevy odsuzujeme.“

Irving má zatím od klubu stopku na pět zápasů a čeká se na jeho další kroky. Což bude ještě zajímavé pozorovat, neboť Irving dříve mimo jiné prohlásil, že země může být placatá, a dodnes odmítá očkování proti covidu se slovy, že jde o „jedno z největších porušení lidských práv v historii“.

Tady Bezos. Prodáváte klub?

Miliardáři a umělci podruhé. Tentokrát však ještě z vyšších pater. Podle CNN totiž Jay-Z a Jeff Bezos, druhý nejbohatší muž planety, společně zvažují koupi týmu amerického fotbalu Washington Commanders.

Proč zrovna tahle dvojice? Oba mají ke sportovnímu byznysu úzký vztah. Jay-Z byl spoluvlastníkem basketbalového týmu Brooklyn Nets, jeho společnost Roc Nations Sports zastupuje hráče NFL, a když v lize amerického fotbalu propukly bouře ohledně toho, že Colin Kaepernick před třemi lety poklekl při americké hymně, právě Jay-Z spolupracoval s vedením ligy v kampani ohledně společenské spravedlnosti.

Bezosův Amazon pak zase s NFL uzavřel průlomovou smlouvu o streamování zápasů, která se lize (i Amazonu) zatím velmi vyplácí.

Foto Scott Taetsch/Getty Images

A aby zainteresovaných tycoonů nebylo málo, majitelem Commanders je miliardář Daniel Snyder. S klubem zažil mnohé, například nucené přejmenování z Redskins, což je dle dobového kánonu v USA neuctivé vůči indiánům, a také četná obvinění od zaměstnanců kvůli sexuálnímu obtěžování a toxickému pracovnímu prostředí.

Barvitá postava. Pokud ale k prodeji svolí, vydělá s jistotou pohádkově. Někdejší Redskins koupil Snyder v roce 1999 za 750 milionů dolarů a nynější hodnotu klubu Forbes vidí na 5,6 miliardy dolarů.

Šance za miliardy, co se vyplatí

Jestliže je prodej Washington Commanders zatím stále spekulací, jiný zámořský klub tento proces zahájil oficiálně – hokejoví Ottawa Senators z NHL. A jde o další důkaz toho, že v časech všeobecné investiční nejistoty je zrovna tento obor tutovka. Samozřejmě, potřebujete obrovské peníze. Ottawa je na prodej jen kvůli tomu, že loni zemřel Eugene Melnyk, dolarový miliardář a jeden ze sta nejbohatších Kanaďanů. Klub převzaly jeho dcery Anna a Olivia, ale otcovu vášeň pro hokej nesdílejí. A tak Senators spustili „volenku“ pro kupce.

Ale zpět k tomu, proč je vlastnictví klubů z nejlepších zámořských soutěží (NBA, NFL, NHL, MLB) takové terno. Senators zkraje tisíciletí čelili bankrotu a Melnyk klub koupil za 130 milionů kanadských dolarů, v těch amerických šlo o méně než 100 milionů. Nyní je hodnota klubu 655 milionů amerických dolarů a reálně, tedy při prodeji, může být klidně ještě vyšší. Od Melnykova skonu totiž odhad valuace meziročně vzrostl o pětinu, nejvíce ze všech týmů NHL. Jakkoli to zní neuctivě, reálná šance na to, že budou Senators k mání, zkrátka vyhání hodnotu vzhůru.

Foto Minas Panagiotakis, Getty Images

Zámořským ligám se totiž daří, našly funkční byznysové modely a umí skvěle zacházet s prodejem televizních práv nebo s merchandisingem. Ottawa je pak „zlatým vejcem“ i proto, že je jedním z pouhých sedmi kanadských klubů a Kanada byla, je a bude nejsilnějším hokejovým trhem. Mezi zájemce média řadí třeba herce Ryana Reynoldse (Deadpool), člena ottawské miliardářské rodiny Rogera Greenberga či Andrého Demaraise, významného kanadského filantropa (finanční společnost Power Corporations).

Lační nákupu jsou všichni nejen kvůli prestiži. Jak ukazují příběhy Melnyka i Snydera, vložená suma se zhodnotí tak, že by index S&P 500 kolikrát jen záviděl.

Jak vydělat na pohárech

Na závěr přes oceán do Evropy i do Česka. Největší peníze v tuzemském sportu se točí kolem fotbalových pohárů, ale po nepovedeném podzimu jsou všichni tři čeští zástupci už ze hry: Plzeň v Lize mistrů a Slavia a Slovácko v Konferenční lize.

Zvlášť pro Slavii je to rána: primárně kvůli prestiži a sportovním ambicím, ale také finančně, výdělek lehce přes 130 milionů korun pro klubovou kasu znamená velký ústup ze standardů. Slovácko naopak suma přes 100 milionů korun těší a Plzeň navzdory šesti jasným porážkám utržila téměř půl miliardy.

Foto Viktoria Plzeň

Liga mistrů je totiž jiný svět, násobně překonává méně renomované soutěže. Nejlépe to jde vidět na tom, co aktuálně řeší v Liverpoolu – ten naopak ve své skupině šestkrát vyhrál a je s prémiemi za body na maximálním možném výdělku. Suma je to úctyhodná, téměř 940 milionů korun. Neboli například polovina toho, co Liverpool zaplatil za portugalského střelce Darwina Nuneze, jehož góly teď k dalším finančním bonusům pomáhají. I jeden klub tak trumfne celý český součet. A to v Liverpoolu zdaleka nemají hotovo…