Různé tváře operace Anthropoid. Festival Nezlomní a obětovaní uvede filmy o atentátu na Heydricha

Operace Anthropoid – nejvýznamnější čin protinacistického odboje za druhé světové války – je ústředním motivem letošního třetího ročníku festivalu Nezlomní a obětovaní. Organizátoři připomenou dokumenty i hranými filmy úspěšný útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který před 80 lety provedli českoslovenští parašutisté Josef Gabčík a Jan Kubiš. Festival končí v sobotu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník Anthropoid

Závěrečný boj parašutistů v kryptě kostela svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici proti německé přesile se pokusil ve filmu Atentát zrekonstruovat režisér Jiří Sequens (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Závěrečný boj parašutistů v kryptě kostela svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici proti německé přesile se pokusil ve filmu Atentát zrekonstruovat režisér Jiří Sequens.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Lucie Korcové

Snímek z roku 1964 bude jedním z prvních filmů, které návštěvníci na letošním festivalu Nezlomní a obětovaní uvidí.

„Hlavní téma festivalu jsou filmové obrazy operace Anthropoid. Nejde jenom o hrané nebo dokumentární filmy. Máme tam dokonce i animované filmy. Máme tam filmové týdeníky z roku 1942. A máme tam také filmové záznamy z výcviku československých vojáků ve Velké Británii,“ říká historik z Muzea paměti XX. století Petr Blažek.

Na festivalu se představí také polští filmaři, kteří zpracovali okolnosti atentátu na Franze Kutscheru. Příběh šéfa varšavského gestapa, který byl pro svoji krutost přezdívaný Varšavský kat, je paralelou k osudu Reinharda Heydricha zvaného Pražský řezník.

„Polský odboj nebo konspirační armáda byla sice mnohem větší než ta česká, nicméně nepřipsala si nikdy tak vysoký zásah, jako byl říšský protektor Heydrich. Nicméně chtěli jsme představit událost, která se nejvíc podobá tomuto příběhu,“ popisuje ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

Franze Kutscheru zabili členové speciální jednotky Zemské armády 1. února 1944. Jejich čin připomenou dva snímky – dokument s výpověďmi účastníků této akce – a animovaný film, který vznikl v rámci cyklu Ve jménu bojujícího Polska.

Další zahraniční hosté

Na festival přijedou i další zahraniční hosté. Třeba ukrajinská dokumentarista Sněžana Potapčuková. Představí dokument Děti velkého hladu o hladomoru na Ukrajině ve 30 letech 20. století.

„Zároveň od roku 2014 natáčí na frontě na Donbase, v Luhansku a také poblíž Krymu. Natočila už 14 filmových záznamů. Je to režisérka, která točí nejen historické události, ale i události současné, které jsou dnes hlavním tématem nejenom v Evropě,“ doplňuje historik Petr Blažek.

Promítání filmů, ale také diskuse a workshopy můžou zájemci navštívit do 12. listopadu v pražském Biu OKO nebo Kampusu Hybernská.

Lucie Korcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme