Stovky obyvatel Rokytnice v Orlických horách jsou nadále bez tepla a teplé vody. O řešení se jedná

8. listopad 2022 08:19

Vedení Rokytnice v Orlických horách se na včerejších jednáních nedohodla se společností EkoEnergy Moravia na obnovení dodávek tepla a teplé vody. Potíže to způsobuje asi tisícovce obyvatel, základní škole a ústavu sociální péče. Dnes večer by se měli k jednání sejít zastupitelé města s vedením firmy.

Čtěte také

„Tak děti a než půjdeme číst, tak si trochu zacvičíme, ať se zahřejeme.“ Žáky rokytnické základní školy stejně jako včera i dnes čekají pohybové aktivity na zahřátí a teplý čaj ve školní jídelně.

„Syna jsem pořádně oblékla, nic jiného nezbývá. Má teplé kalhoty, mikinu a ponožky, říká Veronika Stoklasová, která s rodinou bydlí v jednom z domů s ústředním vytápěním. „Budeme dnes pořizovat přímotop, takže si aspoň trošku přitopíme."

Vedení ústavu sociální péče v Domově na Stříbrném vrchu sehnalo nouzové olejové radiátory a připravuje se na případnou dlouhodobější krizi.

Čtěte také

Podrobnosti popisuje ředitelka Eva Fremuthová. „Pokud by tato situace byla dlouhodobějšího rázu, tak z jednolůžkových pokojů budeme muset udělat dvoulůžkové, abychom snížili počet vytápěných ploch.

Město kvůli sporům o cenu smlouvu v říjnu vypovědělo. Na požadavky města v nové smlouvě dodavatel nepřistoupil a v sobotu uzavřel kohoutky.

Včera večer pak EkoEnergy Moravia předložila městu vlastní nabídku, pokračuje její ředitel Luděk Koch. „Požadavek je 386 korun za gigajoul tepla s tím, že město bude dodávat palivo. A trvání smlouvy tak, jak byla původní smlouva do května 2027.

Čtěte také

Starosta města Luboš Michalec ze Sdružení pro Rokytnici s návrhem nesouhlasí. „Měli jsme nějakou debatu, nabídli nám protiprávní návrh, takže prostě tady někdo musí ustoupit.

Proč by měl být návrh protiprávní Luboš Michalec nezdůvodnil. Ředitel EkoEnergy Moravia Luděk Koch se dnes večer dostaví na jednání se zastupiteli města. Starosta Luboš Michalec chce diskuzi za zavřenými dveřmi. To kritizuje opozice a požaduje jednání veřejné.

autor: Jakub Vik
Spustit audio

Související