Právě čtete

Recept na nejlepší svařák, který můžete věnovat i jako jedlý dárek

32230  
Sdílet: 

Recept na nejlepší svařák, který můžete věnovat i jako jedlý dárek

Když chci mít v průběhu zimy po ruce výborné svařené víno kdykoliv, chystám si kořeněný základ předem. S mojí mámou máme už recept tak vychytaný, že se nepouštíme do žádných experimentů a každoročně si vychutnáváme tenhle náš nejoblíbenější.

8. 11. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Recept na nejlepší svařák, který můžete věnovat i jako jedlý dárek

Komu by vůně svařáku, ve které můžete cítit ty nejvoňavější druhy koření, nepřipomněla Vánoce? Já už si je bez domácího svařeného vína, které každoročně připravuju se svojí mamkou vlastně ani neumím představit. Není to ale záležitost pouze vánoční, já si svařák připravuji s prvními chladnými dny, které většinou přichází už v listopadu. Je to totiž nápoj, který krásně zahřeje.

Když chci udělat radost, jedlý dárek je to pravé ořechové

V posledních letech jsem si jedlé dárky dost oblíbila. Nejen v případě, kdy je dostávám a vidím, že si s tím dotyčný dal opravdu velkou práci, ale i když je mohu někomu darovat.

V případě svařeného vína máte dvě možnosti. Připravit karamelový základ do nějaké pěkné skleněné lahvičky a k němu jako dárek nadělit dobré víno, nebo můžete připravit skleničku s kořením na svařák.

Mějte zásobu karamelového základu

Víte, že si můžete karamelový základ na svařené víno připravit s předstihem? Vždy ho pak už jen stačí vyndat z lednice a přidat červené víno. Je to opravdu rychlovka.

Recept na skvělý karamelový základ na svařák najdete na konci článku. :-) Pokud byste chtěli ale připravit směs koření, je to úplně jednoduché. Budete potřebovat:

  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 hřebíčky
  • 2 celé skořice
  • 3 badyány
  • sušenou kůru z 1 citronu nebo pomeranče

Všechny ingredience stačí vložit do nějaké hezké uzavíratelné skleničky, doplnit o milý vzkaz nebo ozdobný štítek a k tomu už jen přibalit láhev kvalitního červeného vína. Jedlý dárek je na světě!

Experimentujte s kořením

Pokud chcete, aby byla chuť trošku jiná nebo neobvyklá, vyměňte koření. Stačí nahradit hřebíček kardamomem a získáte další variantu.

Bílý, nebo červený?

U nás v rodině se tradičně připravuje červený svařák. Vy se ale nemusíte držet klasiky a můžete si připravit i variantu s bílým vínem.

Bílý svařák má jemnější chuť, ideální je doslazovat ho medem a skvěle se k němu hodí citrony, jablka nebo grep. Z červených vín nejraději na přípravu svařeného vína používám odrůdu Merlot a z bílých zase Rulandské šedé.

Pozor, víno nevařit!

Když budete svařák ohřívat, dejte si pozor, aby víno neprošlo varem, protože by se vypařil alkohol. Musíte ho odstavit dříve, než začne vřít.

Připravte si doma svařák, který mohou i děti a těhotné

Věděli jste, že si můžete svařák dopřát i bez alkoholu? Receptů na nealkoholický nápoj je nespočet, já do něj používám například jablečný nebo brusinkový džus, někdy dokonce kvalitní čaj.

Ani u nealkoholické verze ale nikdy nezapomínám na koření, protože bez toho by to nebyl ten pravý svařák. Nechápu, že jsem si na něj nevzpomněla v době svého těhotenství, když jsem na něj měla neskutečnou chuť a neustále jsem si říkala, jak už se těším, až si ho budu moci dopřát. Navíc vaše děti určitě ocení, že jim dáte ochutnat tyto úžasné chutě a dovolíte jim připít si s vámi.

Většina z nás je zvyklá na svařák z kelímku na vánočních trzích, ale já si ho ráda vychutnám doma ve svém oblíbeném hrnečku. Miluji na hrníčcích vánoční motivy, takže můj výběr pro letošek je jasný. :-) Vy ho ale můžete servírovat i do skleněné nádoby, kde vynikne jeho barva. Navíc do ní můžete přidat plátek pomeranče nebo mandarinky, svitek skořice, hřebíček nebo badyán.

Recept na můj nejoblíbenější svařák

Tento svařák má dvě nesporné výhody. Karamelový základ připravený předem, takže je kdykoliv po ruce ‒ to je první výhoda. A ta druhá a hlavní? Je neskutečně dobrý!

Na karamelový sirup:

  • 500 g třtinového cukru (můžeme použít i bílý)
  • 5–6 svitků skořice
  • 10 hřebíčků
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 kardamomy (rozloupnuté)
  • 200 ml kvalitního tmavého rumu
  • 100 ml vody
  • 2 citrony
  • 1 pomeranč

Postup:

  1. Do hrnce nasypte cukr a nechte ho rozpustit na karamel (hlídejte, aby nebyl příliš tmavý).
  2. Přidejte koření, přilijte vodu, rum a nechte rozvařit. Citrony a pomeranč dobře omyjte, nakrájejte na kolečka a přidejte ke karamelovému základu.
  3. Nechte cca 20 minut probublávat. Odstavte a nechte do druhého dne odležet.

Pokud se rozhodnete připravit ze sirupu svařené víno rovnou, smíchejte sirup s dvěma litry červeného vína a nechte prohřát. Směs ale nenechte přijít do bodu varu. Pak už se můžete pustit do pití. I svařené víno ale pijte s rozumem a myslete na to, že je vhodné ke konzumaci pouze pro dospělé.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články