Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Podpořte sbírku pro Petra Grosse

Čtvrtého ledna 2023, oslaví Petr Gross své 60. narozeniny. K tomuto výročí byla založena sbírka Rychlejší návrat do života. Sbírka je založena na podporu této české legendy a jeho statečného boje s následky těžké nehody, kdy utrpěl velmi vážná poranění hlavy a mozku. Letos od nehody uplynulo již osm let.

Účelem celé sbírky a dalších podpůrných akcí je získání prostředků pro další speciální rehabilitační pobyty, kompenzační pomůcky, zlepšení běžného života a pokračování pravidelné neurorehabilitace u specializovaného fyzioterapeuta, kterou nehradí zdravotní pojišťovna.

Cílem sbírky je oslovit hlavně ty, kteří si Petra Grosse váží, nezapomněli na něj a chtějí přispět. Druhým i možná důležitějším cílem je podpořit Grossovi v jejich úsilí.


Podpora Petra Grosse bude rozdělena na 4 základní etapy:

1) Založení sbírky na Donio https://www.donio.cz/rychlejsi-navrat-do-zivota-pro-navigatora-petra-grosse


2)
K 60. narozeninám je vyroben speciální číslovaný model v měřítku 1:43 Škoda Octavia Kit Car Rally v provedení Lužické hory 2006 s posádkou Vladimír Berger, Petr Gross. Model je vyroben v limitovaném počtu 500 ks v ČR od KADENU a bude vlastnoručně podepsán oběma jezdci.


3) Aukce jednoho modelu Škoda Octavia Kit Car 1:18 Volkswagen Rallye Český Krumlov v noční verzi s rampou , vyrobeného v dvou kusové sérií přímo pro Petra Grosse, druhý model bude osobní dárek k jeho šedesátým narozeninám.

4) Na e-shopu (retro-auta.com ) chceme umožnit delší podporu pro P. Grosse například vydáním série pohlednic s Petrem, ze kterých půjde výtěžek z prodeje pravidelně na jeho účet i mimo sbírku.

Více informací se lidé dozvědí následně přímo na sbírce https://www.donio.cz/rychlejsi-navrat-do-zivota-pro-navigatora-petra-grosse


Petr Gross

Petr Gross patří k největším legendám českého rally sportu. Přes třicet let usedal na sedadlo spolujezdce. Jako navigátor absolvoval 350 závodů, 71 z nich v rámci seriálu mistrovství světa. Patří k nejzkušenějším tuzemským spolujezdcům.

Má za sebou mnoho sezón v továrním týmu Škoda Motorsport. Seděl vedle takových jezdců, jako jsou Pavel Sibera, Tomáš Hrdinka, Tomáš Enge, Vladimír Berger, Martin Prokop, Václav Mulač, Miroslav Jakeš, Robert Adolf a především Roman Kresta.

Jeho karieru přerušila a životní zlom přinesla 9. listopadu 2014 tragická nehoda na Rally Krkonoše. Závodní vůz s Milošem Vágnerem a Petrem Grossem při soutěži ve vysoké rychlosti vylétl z tratě a bokem narazil do budovy u silnice. Jezdec Miloš Vágner nehodu nepřežil, navigátor Petr Gross utrpěl velmi vážná poranění hlavy a mozku. V kritickém stavu byl transportován do nemocnice, kde strávil více než rok v kómatu a následně několik měsíců na jednotce intenzivní péče.

Po náročné léčbě, léčebných pobytech a pravidelných speciálních neurorehabilitacích dělá velké pokroky. "Petr s pomocí chodítka nebo v doprovodu 2 osob chodí po bytě nebo zahradě, vyjde i několik schodů. Něco si přečte a samozřejmě sleduje rallye u nás i ve světě. A hlavně mu zůstal ten jeho pověstný, někdy i trochu černý humor, kdy vás s kamennou tváří dokáže pěkně doběhnout.“, řekla jeho manželka Dana Grossová. Ta se o něj po celou dobu stará a společně s dalšími přáteli se snaží pro Petra zajistit další rehabilitace, které jsou nezbytně nutné pro další zlepšování jeho zdravotního stavu.




JL 8.11.2022






Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar