Ve Slavkovicích na Žďársku se narodil známý prvorepublikový senátor. Do vsi za ním přijel i prezident

8. listopad 2022

V domě číslo jedna ve Slavkovicích u Nového Města na Moravě bývala dlouhá léta rychta. Už od 15. století v ní žije rodina Sáblíkových. Byli to dobří hospodáři a není divu, že jeden z nich se stal i senátorem za agrární stranu.

„Dohledali jsme písemnou zmínku o rychtě, která byla z roku 1483,“ říká Roman Sáblík. Jeho rod v tomto stavení žije už přes 500 let. „Byli to většinou statkáři nebo rychtáři,“ dodává s tím, že první Sáblík, tehdy ještě ve francouzské podobě toho jména, se jmenoval Mikuláš.

Rodina má dopodrobna zpracovaný rodokmen, a dokonce i dvě kroniky. „Jsou tady historické mapy, ručně malované,“ ukazuje Roman Sáblík. Na mapách jsou zakreslené nejen domy a pozemky, ale i včelín nebo školka mladých stromků. „Oni si za první republiky pozvali architekta, který jim udělal projekt na celou zahradu,“ říká pokračovatel rodu.

Z dlouhého rodokmenu Roman Sáblík upozorňuje především na Karla Sáblíka, prvorepublikového senátora za agrární stranu. Ten prý spolupracoval s Antonínem Švehlou a na Vysočině se velmi zasloužil o bramborářství.

V poválečné době Karel Sáblík ale také pomáhal lidem z Vysočiny, kteří zůstali v zajateckých táborech. „Máme spoustu písemností, že jim posílal jídlo, oblečení,“ říká senátorův prapravnuk. Za Karlem Sáblíkem do Slavkovic přijel i prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který se tu zastavil na cestě do Nového Města na Moravě. Rodina má dodnes z tohoto slavného dne fotografii.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.