Soud v Olomouci nepřipustil v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek jeden ze stěžejních důkazů

Olomoucký soud nepřipustil v rozsáhlé kauze třinácti údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na informační systémy jeden ze stěžejních důkazů. Jde o část e-mailové komunikace zajištěné ze serverů společnosti Tesco SW, řekl ve středu soudce Petr Sušil. V případu čelí obžalobě 24 lidí a firmy Tesco SW a Eunice Consulting, vinu odmítají.

Rozhodnutí o tom, že jeden z důkazů nebude připuštěn, padlo až na závěr dokazování, po zjištění okolností ohledně zajištění těchto důkazů. Obžaloba však s tímto rozhodnutím nesouhlasí, zadala si znalecký posudek z oboru kybernetiky. Její důkazní návrh je důvodem, proč soud odročil závěrečné řeči až na leden.

Podstatné důkazy obžaloby v podobě e-mailů rozporovala obhajoba jako procesně nepoužitelné. „Protože byly tyto důkazy napadeny až po podání obžaloby, musel soud sám provést nejprve důkazy k okolnostem jejich zajištění vůbec, k okolnostem jejich uchovávání a okolnosti, jak s nimi bylo dále policií nakládáno,“ řekl soudce.

Soud vyslechl znalce, který se vyjadřoval k řádnému postupu zajišťování důkazů v podobě digitálních stop formou jejich kopírování ze serveru obchodní společnosti. Soud se obrátil také na Kriminalistický ústav, jehož pracovníci při nebytové prohlídce ve společnosti Tesco SW pomáhali se zajišťováním digitálních stop. Vyslechl i vyšetřující policisty, kterých se dotazoval na okolnosti zajišťování těchto dat a jejich uchovávání.

Otázku připuštění, či nepřipuštění těchto důkazů soud podle soudce Sušila řešil průběžně po celou dobu řízení; konečné rozhodnutí si ponechal na úplný závěr dokazování, až měl k dispozici všechny podklady. Důkazy nepřipustil podle informací ČTK kvůli nedostatkům při zajištění a následném zpracování elektronických dat, kdy podle soudu mohl teoreticky nastat zásah do jejich integrity.

Obžaloba se brání

Žalobci s rozhodnutím ohledně nepřípustnosti části e-mailové komunikace nesouhlasí. Rozhodli se nechat si zpracovat znalecký posudek z oboru kybernetika. „Tento názor byl vyjádřen v zásadě až po provedeném dokazování. Proto státní zástupce reagoval návrhem na vyhotovení znaleckého posudku, jehož cílem je obnovení e-mailové zálohy v rozsahu, ve kterém nebyla připuštěna k důkazu,“ řekl olomoucký vrchní státní zástupce Radim Daňhel.

Žalobce obžalovaným klade za vinu, že po vzájemné dohodě ovlivňovali mezi lety 2009 až 2014 veřejné zakázky vyhlašované v operačním programu ministerstva vnitra a dotované ze strukturálních fondů EU s cílem zvýhodnit vybranou obchodní společnost. Šlo o dotace mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic.

Obžaloba byla podána pro trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a poškození finančních zájmů EU. Obžalovaným hrozí až desetileté vězení. Škoda je vyčíslena na 261,55 milionu korun, náhradu škody uplatňuje Česká republika.

Obžalobě čelí zástupci soutěžitelů, ale i lidé, kteří se podíleli na vypracování zadávacích dokumentací, či zástupci samospráv a veřejné správy, uvedl už při zahájení procesu žalobce Radim Obst. Část z nich je žalována jako účastníci prosté organizované skupiny. Všichni vinu na začátku procesu popřeli.

Případem se soud zabývá od loňského září. Za sebou má už zhruba padesát jednání, při kterých vyslechl přes 120 svědků. „Je to rozhodně jeden z nejrozsáhlejších případů v mé praxi,“ doplnil Sušil. Jednání na začátku roku jsou nařízena na 16. až 20. ledna.