Být nezávislý mi vyhovuje, vždycky to nějak vyjde, říká nakladatelský samouk Aleš Kauer

9. listopad 2022
Záložka

„Jsem naprosto nezávislý, na tom jsem si vždycky zakládal. Proto je to prakticky všechno víceméně na mně, od výběru autora až po výtvarné zpracování a nalezení vhodného papíru,“ přibližuje Aleš Kauer, básník, hudebník, nakladatelský samouk a zároveň výtvarník, pro kterého je kniha nejideálnějším prostorem pro umělecké vyjádření. Ve svém jihlavském nakladatelství Adolescent, které letos oslavilo 15. narozeniny, vydává vizuálně i obsahově unikátní knížky.

Adolescent, které od začátku vzniká stylem DIY, je malé a skutečně nezávislé nakladatelství. Nepobírá žádné dotace, všechno financuje sám Kauer. „Jsme parta básníků, není nás moc, známe se všichni navzájem, chodíme si na své akce. Tímto komunitním způsobem se to šíří dál, a to mi naprosto vyhovuje. Kupodivu to vždycky nějak vyjde,“ popisuje a dodává, že jednotící linku knížek z Adolescentu by asi nenašel.

Kniha Malé pogo pro tebe, kterou vydalo nakladatelství Adolescent

Přesto téměř všechny něco spojuje, a tím je přesah do queer tematiky. Kromě toho společně s Janem Spěváčkem organizuje literárně-hudební festival Kvílení, který se odehrává v jihlavském parku Gustava Mahlera.

Jednou z nejnovějších knih, které vyšly v Adolescentu, je Malé pogo pro tebe. Jde o výběr dopisů velkého propagátora poezie Mirka Kováříka současné básnířce Svatavě Antošové z let 1985 až 1993. Knížka poodhaluje Kováříkův pohled na svět, hlavně na společenskou transformaci, která formovala počátek devadesátých let. „Nevím, jestli bychom vydávali dopisy někoho jiného. Mirek Kovářík je silně spjat s poezií a taky s Adolescentem.“

Poslechněte si Záložku s básníkem a nakladatelem Alešem Kauerem a dozvíte se nejen to, jaké je vést vlastní nakladatelství.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.