Další tři části hlavního města mají nového starostu. Praha 15 je ale zatím bez koalice

Starostou Prahy 15 se stal Michal Fischer (Společně pro Prahu 15, nestraník za ODS), rozhodli o tom ve středu zastupitelé. Podpořilo ho 16 z 31 zastupitelů. Piráti a členové Patnáctky náš domov (KDU-ČSL a Zelení) při volbě na protest odešli ze sálu, neboť v městské části žádné strany dosud neoznámily vznik nové koalice. Starostu má i Praha 4, stal se jím Ondřej Kubín (ODS). Ve funkci nahradil Irenu Michalcovou (ANO). Kubína podpořilo 23 ze 45 zastupitelů. Novou starostku zvolili i zastupitelé na Praze 1. Je jí Terezie Radoměřská z TOP 09. Vládnoucí koalici zde tvoří ODS, Piráti, TOP 09, ANO a Rezidenti 1.

Zastupitel Marcel Pencák (Patnáctka náš domov) na začátku jednání zastupitelstva Prahy 15 navrhl vypustit body týkající se volby nového vedení městské části. „A to z toho důvodu, že dosud nikdo veřejně nedeklaroval, že by vznikla nová koalice,“ řekl. Jeho návrh zastupitelé nepřijali. Zastupitelé Pirátů a Patnáctky náš domov po přestávce následně odešli ze sálu.

Fischera navrhli do funkce občanští demokraté. V posledních čtyřech letech byl místostarostou pro sociální oblast a zdravotnictví.

Na pozici první místostarostky následně navrhl zastupitel Pavel Klega (ODS) Radku Daníčkovou (Piráti). Ta však na protest opustila sál a kandidaturu nepřijala. Následně hnutí ANO navrhlo Jitku Kolářovou (ANO), kterou zastupitelé do pozice podpořili.

Zvoleni byli rovněž zbylí místostarostové, kterými se stali Petra Šikýřová (nez.), Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15, ODS), David Hájek (ANO), Pavel Pešek (Společně pro Prahu 15, TOP 09) a Petr Neumann (Společně pro Prahu 15, ODS). Radními pak byli zvoleni Klega a Ivan Tomeš (nez.).

Komunální volby v Praze 15 vyhrála Patnáctka náš domov (KDU-ČSL a Zelení), získala 12 mandátů v zastupitelstvu, které má 31 členů. Druzí skončili Společně – ODS a TOP 09 se sedmi mandáty. Třetí ANO má pět zastupitelů. Čtvrtí Piráti mají tři mandáty, dva zastupitele má na pátém místě SPD. Šestí skončili Nezávislí se dvěma mandáty.

Prahu 4 povede Kubín

Starostou Prahy 4 byl ve středu zvolen Ondřej Kubín z ODS. Městskou část povede koalice ODS, TOP 09 a ANO. V zastupitelstvu se 45 členy má těsnou většinu 23 hlasů. Volby na Praze 4 vyhrála koalice Společně – ODS a TOP 09, druhé skončilo ANO a třetí Praha 4 sobě – sousedé a nezávislí. 

„Věřím, že mám dostatek zkušeností, abych se stal starostou a co nejlépe se podílel na správě pátého největšího města v republice. Co bych chtěl zlepšit, je komunikace magistrátu a Prahy 4. Další věc, kterou bych chtěl zlepšit, je čerpání dotací. A pak máme velké plány v oblasti dopravy, ať už se jedná o rekonstrukce stanic metra Budějovická a Kačerov, nebo zastřešení Spořilovské,“ řekl Kubín. Na starosti si chce vzít hospodaření radnice a s tím související čerpání dotací, nebo sport.

ODS, TOP 09 a ANO stanuly ve vedení radnice už v uplynulém volebním období. Tehdejší starostku Michalcovou (ANO) koalice navrhuje na pozici první místostarostky.

Vítězové voleb Společně – ODS a TOP 09 získali v zastupitelstvu 13 mandátů, druhé skončilo ANO s deseti mandáty a třetí Praha 4 sobě – sousedé a nezávislí má osm zastupitelů, stejně jako čtvrtí Piráti. Šest zastupitelů mají na pátém místě Společně – KDU-ČSL + STAN. Voleb se zúčastnilo 41,92 procenta voličů.

Praha 1 má starostku

Svou starostku Terezii Radoměřskou (TOP 09) má od středy také Praha 1. Pro její zvolení hlasovalo 16 zastupitelů z přítomných 27.

Volbu provázel rozkol u Pirátů, mezi kterými vstup do koalice kritizuje Nikol Švecová a také předsedkyně organizace strany v Praze 1 Olga Sklenářová. Celorepublikové fórum strany bude od pátku do pondělí hlasovat o tom, jestli zruší dřívější souhlas místní organizace se vstupem do koalice. Pro novou starostku naopak hlasovala Bronislava Sitár Baboráková zvolená na kandidátce nyní opozičního uskupení My, co tady žijeme.

Dosud vládla v Praze 1 koalice ODS, My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), TOP 09 a ANO. Radoměřská nahradila ve funkci Petra Hejmu (STAN), který odešel do opozice. „Praha 1 je pro mě naprosto srdeční záležitost, a proto si kladu za svůj osobní cíl, aby se Praha 1 stala otevřenou, vstřícnou, na druhou stranu také zábavnou, sociálně vstřícnou a příjemnou k bydlení,“ řekla nová starostka před svým zvolením. 

V opozici skončili také zástupci Prahy 1 Sobě, která volby vyhrála. Opoziční zastupitelé ve středu kritizovali například fakt, že 14 zastupitelů bude pro svou funkci uvolněno a bude za ni pobírat plný plat. Kromě starosty, dvou ze tří místostarostů a pěti radních to budou také čtyři předsedové výborů, z nichž kontrolní povede zástupce opozice, a dva šéfové poradních komisí rady. Bývalý starosta Hejma uvedl, že dosavadní koalice měla uvolněných zastupitelů pouze deset. 

Komunální volby v Praze 1 vyhrála Praha 1 Sobě, získala sedm mandátů. Druhá skončila ODS s pěti mandáty a třetí Piráti se čtyřmi. Do zastupitelstva se dále dostala koalice My, co tady žijeme se čtyřmi mandáty, tři zastupitele má na pátém místě ANO. Po dvou zastupitelích získali TOP 09 a Rezidenti 1.