Přes Staňkovský rybník na běžkách za svobodou. Stoletý lyžař z Austrálie zemřel...

Post Image

Přes Staňkovský rybník na běžkách za svobodou. Stoletý lyžař z Austrálie zemřel...

Play icon
19 minut
Nový domov našla australská lyžařská legenda v malém městečku Thredbo ve Sněžných horách. první vlek. Speciálně upravený džíp používal František a jeho kamarád Antonín Šponar jako vlek v Rakousku v roce 1949.

foto Thredbo Resort a Thredbo Alpine Museum

Ve městečku Thredbo uprostřed Sněžných hor v Austrálii se začátkem července roku 2021 konala velká oslava. Desítky hostů, ohňostroj, show na sjezdovce... Sté narozeniny tu slavil pražský rodák František Příhoda, jenž se kdysi na lyžích přes zamrzlý rybník dostal z komunistického Československa. Nyní přišla smutná zpráva, že tento legendární australský sportovec ve věku 101 let zemřel...

Vcházíme do domku kousek od centra australského městečka Thredbo; obklopují nás hory, lesy a sjezdovky. „Tak vás tu pěkně vítám, pojďte dál,“ zdraví nás perfektní češtinou muž s mohutným šedivým knírkem. Že tento Čech, který reprezentoval Austrálii ve sjezdovém lyžování, brzy oslaví sté narozeniny, bych rozhodně nehádal, i přes jisté potíže s pohybem vypadá o dvacet let mladší. „Můj recept na kondici je čistý život ve zdravém prostředí,“ usmívá se František Příhoda neboli – jak mu říkají místní – „Frank Prihoda“. V Thredbu, lyžařském resortu ve Sněžných horách, nejvyšším australského pohoří, ležícím pět set kilometrů jihozápadně od Sydney, bydlí od roku 1974.

„Od třinácti let jsem běhal, dělal jsem atletiku do devatenácti a pak jsem se věnoval spíš lyžování, to byla lepší zábava,“ vzpomíná František. Zároveň dodává, že i on zamlada chodil na flámy. Do svých osmadvaceti žil František Příhoda v Praze, v roce 1949 se pak zařadil mezi tisíce Čechoslováků, kteří uprchli před komunistickou totalitou do zahraničí. Zakotvil v Austrálii a pod vlajkou této země závodil v roce 1956 na zimní olympiádě v italské Cortina d’Ampezzo. „Vzhledem ke svým lyžařským schopnostem z Československa jsem tady byl najednou jedním z nejlepších závodníků. A druhý byl, i když on byl často taky první, nějaký Honza Vágner, kamarád, který vyhrál poslední mistrovství Československa v roce 1948,“ říká František.

Dnes je Frank nejstarším žijícím australským olympionikem. O jeho stých narozeninách informovala velká australská média včetně veřejnoprávní televize ABC. „Tady v Austrálii je bezesporu legendou, tím, co dokázal a prožil,“ potvrzuje Hana Flanderová, česká generální konzulka v Sydney.

Přečtěte si také

A rychle pryč

František Příhoda se narodil 8. července 1921 na pražských Vinohradech, kde strávil většinu svého dětství. S rodinou jezdil často za příbuznými na venkov: když chtěl lyžovat, vypravil se o víkendu vlakem či autobusem do Krkonoš. K lyžování ho přivedla jeho starší sestra Saša, která reprezentovala Československo ve sjezdu i slalomu.

I František patřil k velmi dobrým lyžařům, ale v úplné československé špičce nebyl. „Byl jsem v širším mužstvu, ale mezinárodní závody jsem nejezdil. Částečně to bylo tím, že jsem neměl možnost tréninku. Kamarádi trénovali a já pracoval. Když byly závody, já měl podnik na krku,“ vzpomíná. Jeho otec totiž v roce 1937 zemřel a šestnáctiletý František se musel začít starat o rodinnou firmu. Šlo o prosperující podnik na výrobu umělých květin, kde – jak říká František – „pracovalo až sto děvčat, co dělaly kytičky“.

Podpořte Reportér sdílením článku