Pesticidy, bakterie, hniloba? Jak bezpečné jsou salátové směsi, zkoumal dTest

10. listopad 2022

Významným zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, vlákniny a řady minerálních látek je listová zelenina. Kvůli zdravému salátu ale není třeba kupovat každý druh zeleniny zvlášť. Výhodné jsou již namíchané salátové mixy. Zda jsou tyto směsi bezpečné, zjišťovala organizace dTest, která nechala otestovat sedm druhů salátových směsí i samostatná balení polníčku a rukoly.

Základem salátových směsí je vždy listová zelenina. Většinou nechybí hlávkový nebo ledový salát, listy čekanky nebo kousky kadeřavých druhů salátů. „To vše pak často doplňuje mrkev, červená řepa, polníček a rukola, které ale z botanického hlediska nejsou saláty,“ doplňuje redaktorka časopisu dTest Sabina Andree.

Testující zajímalo, zda kromě zdravotních benefitů nemůže čerstvá salátová směs představovat pro spotřebitele i nějaká rizika. Laboratoř se proto zaměřila na hledání nežádoucích bakterií, mikrobů a zbytků pesticidů.

Čistý salát

Pozitivní zprávou je, že z hlediska nežádoucích mikroorganismů byly všechny testované směsi čisté. „Nenašli jsme ani listerie, ani salmonely. A i bakterii Escherichia coli jsme našli jen v minimálním množství,“ potvrzuje Andree.

Součástí testování byla i chemická analýza pesticidů, jejichž zbytky by se mohly podílet na takzvaném koktejlovém efektu. „I analýza 700 látek používaných v zemědělství proti škůdcům a chorobám rostlin dopadla u našich testovaných salátů velmi dobře. Nesetkali jsme se s žádnými výraznými přebytky pesticidů.“

Hodnocení dTestu:

  • Mezi saláty nebyly v celkovém hodnocení žádné výrazné rozdíly.
  • Chemické analýzy nepotvrdily žádná rizika pro spotřebitele.
  • Nejlépe se umístil salát Tesco Mediterranean Style, čerstvá salátová směs.

Pohled skrze obal

Jak tedy poznat dobrou salátovou směs? Důležité je, aby kupující do salátové směsi dobře viděli. Součástí testu se tedy staly i obaly salátů, které musejí být průhledné.

„Salát si nemůžete osahat, jako to jde třeba u jablek nebo u jiných druhů zeleniny. Musíte se podívat skrz obal a nesmíte tam najít žádné známky hniloby, zavadnutí. Salát musí být čerstvý, čistý a jednotlivé kousky musejí mít rovnocennou velikost,“ radí Sabina Andree.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.