Krupka má po jedenácti letech nového starostu, stal se jím Jan Kuzma z ANO

Krupka na Teplicku má po jedenácti letech nového starostu. Zastupitelé ve čtvrtek do čela města v Krušných horách zvolili Jana Kuzmu z vítězného ANO. V opozici skončil dosavadní starosta Zdeněk Matouš (Společně pro Krupku), bývalý náměstek hejtmana, který čelil trestnímu stíhání. Hlasování v zářijových volbách řešil ústecký krajský soud, podle něj se nepodařilo prokázat obvinění z kupčení s hlasy.

Koaliční smlouvu podepsalo krátce po volbách ANO s uskupeními Zdravá Krupka, SNK-Město pro vás, ODS a sdružením Krupka náš domov. V zastupitelstvu o 21 členech má koalice 13 křesel. Společně pro Krupku s pěti mandáty je v opozici stejně jako SPD se dvěma zastupiteli a jeden zastupitel Zdraví Sport a Prosperita.

Ustavující zastupitelstvo se konalo ve zcela zaplněném sále základní umělecké školy. Končící starosta Matouš tam prohlásil: „Myslím, že tým, který jsem vedl, odvedl skvělou práci. Tři volební období stačila, aby se Krupka proměnila. Přeji novému vedení, aby v práci úspěšně pokračovalo.“

Koalice navrhla, aby mělo město dva uvolněné místostarosty, tedy s nárokem na plný plat. „Jsem proti, tvrdím, že to je plýtvání penězi,“ uvedl Matouš, za což si vysloužil smích a kritickou odezvu v publiku. V uplynulém volebním období mělo město dva uvolněné místostarosty a jednoho uvolněného radního.

Pro Kuzmu na post uvolněného starosty hlasovalo 15 zastupitelů. „Děkuji všem, kteří jste přišli k volbám. Vy jste umožnili tuhle změnu, na kterou Krupka čekala tolik let,“ řekl po svém zvolení. Místostarostkou se stala Miloslava Bačová z hnutí Zdravá Krupka a Rostislav Kadlec z hnutí Krupka náš domov, jenž byl místostarostou i v minulém volebním období. Rada je sedmičlenná.

Kupčení s hlasy se nepodařilo prokázat

Volební účast v Krupce letos činila 43,57 procenta. Navrhovatel na neplatnost voleb tvrdil, že byly zmanipulované a kupčilo se s hlasy ve prospěch ANO. Podle soudu ale neměl k prokázání kupčení dost důkazů. Před soudem vypovídal jeden svědek.

Při komunálních volbách v říjnu 2010 se v Krupce údajně nakupovaly hlasy, především mezi sociálně slabými. Krajský soud kvůli svážení lidí volby částečně zneplatnil. Zneplatnění výsledků následovalo i po druhých volbách, které také provázely různé signály o kupčení. Nového zastupitelstva se Krupka dočkala až po třetím hlasování na podzim 2011. Volby v roce 2018 nikdo nenapadl.