Dejvice protnula Hedvábná stezka. V nové restauraci můžete ochutnat třeba gin s vodou z Pacifiku

Čerstvá porce novinek z české gastronomické scény je tady. Tentokrát voní po římském kmínu, kardamomu, thajské bazalce, zázvoru a sójové omáčce.

silq-nahled

Foto: Silq

Nový dejvický podnik vychází z kulinářských tradic jihovýchodní Asie, Dálného východu, zemí Malé Asie a Středomoří

0Zobrazit komentáře

Několika pražskými čtvrtěmi se nově linou exotické vůně, protože své dveře otevřely hned tři zajímavé podniky, v jejichž kuchyních se inspirují Asií a Blízkým i Dálným východem. Takže pokud nevíte, co je katmer a basbusa, následující řádky vám rozšíří obzory. A v Brně se schyluje k velké narozeninové oslavě oblíbeného food trucku, která se ponese v duchu grilování a skvělého ginu.

Silq

Jestliže vás lákají dálné krajiny provoněné exotickým kořením a plápolajícím ohněm, radost vám udělá nový podnik, který se vyloupnul v pražských Dejvicích, v sídle skupiny PPF. Silq totiž vzdává hold zemím, kterými se již ve starověku začala vinout Hedvábná stezka.

„Ochutnáte tady pokrmy vycházející z kulinářských tradic jihovýchodní Asie, Dálného východu, zemí Malé Asie, ale i Středomoří. Nabídku budeme měnit podle sezon a menu je navrženo tak, aby hosté mohli sdílet jednotlivé chody mezi sebou,“ doporučuje Lukáš Kubín, který za konceptem nové restaurace stojí a který ve stejné budově provozuje úspěšný podnik Cafe Sofa.

Nejlepší tak je objednat si více jídel, dát je doprostřed stolu a ochutnávat. Třeba křupavou opečenou rýži s najemno nasekaným lososem, libanonský salát fattoush, domácí thajskou klobásu, singapurské tacos s grilovanou rybou, jemné tofu s pikantní omáčkou zasypané piniovými oříšky nebo indonéské satay. „Maso připravujeme v otevřené kuchyni na grilu na dřevěné uhlí, díky čemuž má nenahraditelnou chuť,“ říká Kubín.

Dalšími vychytávkami jsou elegantní Espresso Modbar od výrobce La Marzocco zabudovaný pod pultem, díky čemuž vypadá trochu jako futuristická pípa, interiérová vůně na bázi eukalyptu a bazalky, kterou pro Silq společně s difuzérem navrhla česká firma Meadows, nebo japonské vlhčené ručníčky ošibori, kterými si host po příchodu může utřít ruce. „Objednáváme je z Paříže a jsou provoněné vodou z pomerančových květů. V chladných měsících je navíc hostům dáváme příjemně nahřáté,“ dodává Kubín.

Vymyká se ale i zdejší nápojové menu, na kterém lze objevit například tureckou kávu z pražených divokých pistácií nebo kávu ochucenou růžemi, ale také signature koktejly na bázi japonského ginu s mořskou vodou z Pacifiku. A na závěr nesmíte odejít bez famózního tureckého dezertu katmer z křehkého filo těsta s máslem a pistáciemi, který vám jednou provždy změní život.

Mr G’s Asian

Dalším čerstvým přírůstkem na pražské gastroscéně, který nás rovněž zavede do dalekých krajů, je společný projekt šéfkuchaře a restauratéra Riccarda Lucque a australského šéfkuchaře Grega Haynese – pana G, po němž je nový podnik pojmenovaný. Společně se potkali v restauraci Aromi, až se Lucque rozhodl, že dá Haynesovi prostor vytvořit vlastní koncept, který vyrostl v Ondříčkově ulici na místě bývalé La Bottega Gastronomica.

Mr G’s Asian je rovněž navržen tak, aby hosté pokrmy sdíleli mezi sebou. Na své si tu přijdou zejména nadšenci do thajské kuchyně, protože vlivy této exotické země se prolínají napříč celým menu. Specialitou, na které v Česku jen tak nenarazíte, jsou plněné betelové listy. Čarují tady s nimi hned ve třech variantách: s vločkami uzeného lososa, s krevetami nebo se zeleným mangem.

Mušle svatého Jakuba s prachem z hřebenatek chutnají jako skok do mořské vody, bůček si hoví v silné asijské redukci a pokud vyrazíte ve více lidech, uprostřed stolu by neměla chybět křupavá pražma. Zajít si sem navíc můžete i na dekadentní thajský brunch, na kterém se vyjímá například slaná rýžová kaše kondži s vejcem, omeleta s domácím uzeným lososem nebo pandanové palačinky.

mr-gs-clanek

Foto: Mr. G’s Asian

V Mr. G’s Asian můžete ochutnat spoustu specialit, mezi nimi betelové listy

Būcheck

Není většího klišé než tvrzení, že čas letí. Ale je to tak – a dobře to dokazuje fakt, že brněnský foodtruck Būcheck v sobotu 12. listopadu oslaví šesté narozeniny. Peter Szamuhel a Zuzana Zuzáková způsobili na brněnském Zelňáku revoluci a ukázali, že i pod širým nebem na stojáka během deštivých podzimních dnů i během horkých letních odpolední si člověk může užít neuvěřitelný gurmánský zážitek v podobě něčeho tak jednoduchého, jako je skvěle připravené maso v žemli.

Šestileté výročí tak oslaví jak jinak než velkým grilovacím mejdanem. Bude slavnostní vyzrálé vepřové karé s demi glace z brzlíku, jablečným pyré a majonézou z bílých lanýžů, stejky ze sedm měsíců stařeného stehna a na zapití pivo z pivního autobusu Bulli (ano, něco takového skutečně existuje – na šesti pípách se v něm točí piva z malých pivovarů) a koktejly od kluků z holešovické palírny Garage 22.

bucheck-clanek

Foto: Būcheck

Brněnský food truck Būcheck oslaví šest let

Mr. Falafel

Připravit dobrý falafel je velká věda. Kuličky z hrubé cizrnové mouky by se daly přirovnat třeba k třené bábovce. Jak pravil klasik, takovou bábovku nelze sníst vcelku, protože dusí. A stejně tak i falafel dokáže strávníka svou suchostí a dusivostí pěkně potrápit. Jestliže si tedy chcete ušetřit hrdlo, vydejte se sebevědomým krokem přímo do bistra, které se objevilo ve Spálené ulici, téměř vedle legendárního arabského obchodu Chez Amis.

Zdejší falafel je totiž k neuvěření nadýchaný a krémový, skvěle dochucený, možná dokonce jeden z nejlepších v Praze. Doprovází ho báječný hummus, ale také spousta dalších palestinských specialit, s nimiž se v Česku setkáte jen málokde. Třeba fazolový mudamas, pasta ze smaženého baklažánu nebo egyptský dezert basbusa, který se vyrábí z krupicové mouky a sladí se vodou z pomerančových květů. A vše můžete spláchnout domácím ajranem.

falafel-clanek

Foto: Mr. Falafel

Ve Spálené ulici otevřel nový palestinský podnik

Diskuze (0)

Novinka

Anonym