Skvělé vykročení do EHT: Švýcarsko si vyšláplo na úřadující mistry světa

Foto: Markéta Křížová

10. listopadu 2022, 20:11

Adam Bagar

Hokejisté Švýcarska vlétli do seriálu Euro Hockey Tour skvěle. Na úvod Karjaly si v Turku připsali skalp domácích Finů, úřadující mistry světa porazili 3:2 po samostatných nájezdech.

Švýcaři, kteří od letošní sezony nahradili v programu EHT Rusy, začali v Turku nebojácně. V první třetině soupeře přestříleli 11:3 a z tlaku vytěžili vedoucí gól. V čase 9:20 našel veterán Ambühl nepokrytého Svena Andrighetta a ten mířil přesně pod horní tyč.

Finům poté vyšly vstupy do dalších dvou třetin. Ze druhé ukrojilo jen 68 sekund, když Jere Innala v přesilové hře dostal nabito na pravý kruh a propálil Genoniho, na startu té třetí zase střílel bezchybně z prostoru mezi kruhy Jere Karalainen a rázem to bylo 2:1.

Drama v Turku rozsekl Riat

Jenže skóre se v Turku překlápělo ještě jednou – v 51. minutě vystřelil prodloužení Roger Karrer, kterého šikovně našel před brankou agilní Andrighetto, a obrat dokonal vítězným samostatným nájezdem Damien Riat, když poslal kotouč nad beton Säteriho.

Švýcaři na severu začali skalpem úřadujících šampiónů, po dni volna bude Karjala pokračovat dalšími zápasy o víkendu. V sobotu se střetnou Švýcarsko se Švédskem a Finsko s Českem, neděle nabídne jeho souboj se zemí helvétského kříže a severské derby.

Výsledek úvodního utkání turnaje Karjala 2022:

ŠVÝCARSKO – FINSKO 3:2 po nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Andrighetto (Ambühl, Bertschy), 51. Karrer (Andrighetto, Ambühl), rozhodující nájezd Riat – 22. Innala (Suomela, Hakulinen), 44. Karjalainen (Lehtonen).
Rozhodčí: Harnebring, Magnusson (oba Švédsko) – Hautamäki, Sormunen (oba Finsko).
Vyloučení: 2:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 27:16.
Diváci: 5 082.
Nejlepší hráči: Sven Andrighetto – Jere Innala.
Švýcarsko: Genoni – Kukan, Marti, Müller, Alatalo, Geisser, Rathgeb, Karrer – Ambühl, Andrighetto, Bertschy – Hofmann, Jäger, Simion – Künzle, Müller, Moy – Rod, Thürkauf, Riat – Eggenberger. Trenér: Fischer.
Finsko: Säteri – Lindbohm, Saarijärvi, Riikola, Lehtonen, Pokka, Vittasmäki, Seppälä, Melart – Innala, Lehterä, Merelä – Karjalainen, Suomela, Hakulinen – Turunen, Lammikko, Antonen – Björninen, Liukas, Anttila – Räsänen. Trenér: J. Jalonen.

Utkání Česko – Švédsko v Českých Budějovicích začalo v 18:30.

Další zápasy Karjala Cupu

Sobota 12. listopadu:
11:30 Švédsko – Švýcarsko (Turku)
15:30 Finsko – Česko (Turku)

Neděle 13. listopadu: 
11:30 Česko – Švýcarsko (Turku)
15:30 Finsko – Švédsko (Turku)

Všechna česká utkání vysílá ČT 2.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz