Turistická sezóna skončila, většina památek na Jičínsku je uzavřena. Kasteláni ale mají hodně práce

11. listopad 2022 07:49

Kontrola mobiliářů, opravy a hlavně stěhování vzácných částí depozitáře. Tak to v současných dnech vypadá na většině památek na Jičínsku. Kasteláni a jejich kolegové chystají veškeré prostory na zimu. Snaží se přestěhovat vše do menšího počtu místností, aby se ušetřilo na energiích. 

Kastelánka zámku Humprecht na Jičínsku Dagmar Faměrová právě drží v rukou igelitovou plachtu. „To je pás bublinkové fólie, kterou obalujeme veškerý mobiliář. Samozřejmě zejména obrazy a grafiky, ale i ostatní věci, aby při jejich stěhování nedošlo k poškození.“

Čtěte také

Stojíme v místnosti, která se pomalu plní různými předměty, které se nachází na zámku. Protože je nutné je sem na zimu přestěhovat. „Tyto místnosti jsou temperované, aby prostory byly příznivé pro uskladněný mobiliář.

Dagmar Faměrová má na sobě zimní bundu i čepici, protože už nyní je tu poměrně chladno. „Ano, ale na druhou stranu zámecké prostory mají v sobě jakousi setrvačnost, takže většinou až do konce prosince tady bývá docela příjemně, až nějakých 12 stupňů. Až pak nastanou dlouhodobější mrazy, tak teplota klesá ještě níže.

Čtěte také

Přesunuly jsme se do černé kuchyně. Jarka Ječná tady zrovna chystá úklid a přesun nádobí. „Teď právě zabalíme tuhle cínovou konev. Protože ten plech není čistý a obsahuje nejrůznější příměsi. Klesající teplota by mohla způsobit jeho trhání. Misky musíme zabalit každou zvlášť a uložíme je do přepravky.

Už jsme se přesunuly ven před zámek. A vidíme, že kromě pracovníků zámku tady mají ještě hodně práce také dělníci. „Dokončují venkovní opravy, což byl nátěr fasády, oprava pískovcových ostění okolo oken a horního ochozu okolo zámku.

Čtěte také

Na zimu se připravuje také například hrad Pecka.

„Exponáty, které je zapotřebí uložit do relativně slušných skladovacích podmínek, přestěhujeme do hradní kanceláře. Ta je jediná přes zimu temperovaná. Jinak celý hrad zazimujeme, aby do něj nikde nezatékalo a netáhlo, říká kastelán hradu Pecka Jan Murdych.

Většina památkových objektů na Jičínsku se znovu pro turisty otevře v dubnu příštího roku.

Spustit audio

Související