S letošní úrodou vín si pohrálo počasí

  9:00
Jaké bude letošní víno, se podle pěstitelů v kraji zatím nedá moc odhadnout. Už dnes lze ale ochutnat první „vlaštovku“ – svatomartinská vína.

Jaké bude? Letošní rok byl podle severočeských vinařů z hlediska počasí složitý. Na jaře bylo sucho, ale na počátku sklizně byly velmi intenzivní srážky. To pro vinaře není úplně ideální kombinace. | foto: Archiv MF Dnes

S letošní úrodou vín si v kraji velmi zahrálo počasí, na jaře bylo sucho, léto se sice vyvedlo, ale těsně před sklizní začalo pršet. Jaké však bude letošní víno, se podle některých vinařů z Litoměřicka a okolí zatím nedá úplně přesně říct. První odhady ovšem naznačují, že vína budou mít nižší kyselost.

„To je ještě daleko, něco ještě kvasí, je to takové miminko. Počkejte do Vánoc,“ řekl například František Kupsa z Žernoseckého vinařství.

Celý magazín

titulka mg speciál Svatý Martin, 11.11.2022

Opatrně hovoří i Lenka Popovič z Vinařství pod Radobýlem, kde se víno pěstuje na 12 hektarech. „Tento rok byl z hlediska počasí složitý, na jaře bylo velké sucho, ale největší potíží na Litoměřicku byly na počátku sklizně velmi intenzivní dešťové srážky. To není pro vinaře ideální stav. Nám se podařilo mít vinice zdravé, tak jsme i ty intenzivní deště přečkali a hrozny byly zdravé. Ale nebylo to pravidlo v okolí,“ sdělila Popovič.

Na svazích Radobýlu se pěstují odrůdy Mopr, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Tramín, Muškát žlutý a rovněž modré odrůdy Fratava a Pinot Noir. A podle vinařky se podařilo udržet zdravé hrozny tím, že se vinařství přihlásilo do systému integrované produkce, což znamená, že se zde například chovají šetrně k půdě a celou úrodu sbírají ručně.

„Také používáme ekologické postřiky a včas jsme je použili. Hlavní dík patří naší vinařce Haně Líbalové. Díky ní jsme stříkali včas a révu tak udrželi a nezačala hnít. Druhým faktorem je to, že pěstujeme odrůdy pozdnějšího charakteru, proto jsme nemuseli hrozny sbírat začátkem září, kdy byl déšť velmi intenzivní. A sbírat po dešti znamená, že si naředíte cukry. To jsme nemuseli a u nás to dopadlo hezky,“ předpověděla Popovič. Podle ní u letošních vín budou kyselinky v některých případech nižší, než by si vinaři přáli, ale s cukernatostí problém není. „Díky tomu jsme se dostali do sympatických čísel. Nicméně víno je živá věc a celý proces je složitý a člověk se nechá překvapit výsledkem. Myslím, že jsme se dopracovali k zajímavé kvalitě, a očekávám, že výsledek bude opravdu pěkný,“ sdělila Popovič.

Pod Radobýlem mají i netradiční víno. „Zraje u nás klasické fortifikované víno, což je dost podobná kategorie jako ledová nebo slámová vína. Je to dezertní víno a užíváme postup jako v Portugalsku. Je to specialita, tento portský styl se v našem případě jmenuje Forto,“ dodala Popovič.

Pavel Hrabkovský z Velkých Žernosek míní, že i letošní úroda vína bude průměrná a nepůjde o žádný výjimečný rok. „Letošní vína budou rozhodně sušší a budou mít menší obsah alkoholu. Je to počasím, celé prázdniny bylo sice celkem hezky, ale bylo málo vody. A vinaři potřebovali déšť, aby se hrozny nalily vodou, ale stále bylo sucho,“ naznačil Hrabkovský, který na vinicích pěstuje odrůdy Müller Thurgau, Ryzlinky a Hibernaly.

Ke konci prázdnin měla začít sklizeň, ale začalo pršet. „Ve finále, když jsme sluníčko před sklizní potřebovali, vydatně pršelo. Hrozny jsme tak nemohli sklízet, protože máme vinohrady pod Radobýlem. Ve chvíli, kdy spadne 10 milimetrů vody za den, se na vinice dva tři dny nedostaneme. Hrozny začaly strašně rychle hnít, začaly v nich padat cukry, protože se ředily vodou. Padala i kyselinka a celá kvalita hroznů šla nízko. A září bylo studené, cukry se už nevytvořily,“ zhodnotil Hrabkovský.

Svatomartinské víno

Na první ochutnávku letošní úrody se mohou zájemci těšit už dnes, tedy na svátek svatého Martina, kdy budou k dispozici svatomartinská vína. Jde o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tu dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

Tradice svatomartinských vín se staletí vyvíjela především na Moravě. Tady mladé víno získalo svůj název podle pravidelného ochutnávání právě v den svatého Martina. Svatomartinské víno ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II. Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba a některá vína bývala už tou dobou ve sklepě „vyčištěna“ a bylo tak zvykem ochutnávat novou úrodu.

Na severu Čech se tomu vínu příliš nedaří. „Aby se pro toto víno získala etiketa se svatým Martinem a jeho koněm, musí projít degustační komisí, laboratoří a je to docela rychlé. Na Moravě sklízejí o čtrnáct dní až tři týdny dříve než u nás na severu Čech, proto mají více času. My v kraji to nestíháme. Ale samozřejmě mladá vína jsou. Můžete je pojmenovat Mladé víno, Mlaďoch... Prostě je nazvat podle sebe, ale nesmí se prodávat pod značkou Svatomartinské,“ vysvětlil Hrabkovský.

Ani ve Vinařství pod Radobýlem svatomartinské v nabídce nemají. „Nepatříme mezi jeho fanoušky. Jsme malé vinařství a snažíme se dělat kvalitní vína. Pro mne zajímavějším výsledkem je dotáhnout révu, o kterou jsme se starali celý rok, k perfektnímu stavu. Svatomartinské je podle mne marketingová záležitost než to, že by se chtěl vinař pochlubit tím nejlepším, co se mu povedlo. Je prima ukázat si první vína, je to zajímavé, ale neuděláte si obrázek o tom, jaký bude letošní výsledek,“ poznamenala Popovič.

Témata: Články

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...