Krupka má po 11 letech nového starostu – Jana Kuzmu z hnutí ANO

11. listopad 2022 14:58

Krupka má po 11 letech nového starostu. S ustavujícím zastupitelstvem město čekalo na rozhodnutí soudu. Ten výsledky komunálních voleb potvrdil a návrh na neplatnost voleb kvůli údajné manipulaci ve prospěch hnutí ANO zamítl.

Ustavující zastupitelstvo se konalo za velkého zájmu veřejnosti v zaplněném sále základní umělecké školy. Končící starosta Zdeněk Matouš, který tentokrát kandidoval za sdružení Společně pro Krupku, novému vedení popřál, aby v práci úspěšně pokračovalo.

Osmapadesátiletý Zdeněk Matouš se teď hodlá víc věnovat práci na Univerzitě Karlově, kde učí andragogiku na pedagogické fakultě, a na téma vzdělávání dospělých píše druhou učebnici.

Ve funkci ho střídá Jan Kuzma z hnutí ANO, 56letý strážník městské policie. Hlas ve veřejném hlasování mu dalo 15 zastupitelů z 21. Po svém zvolení poděkoval voličům, že umožnili změnu, na kterou Krupka podle něj dlouho čekala.

Nové vedení Krupky bude mít dva uvolněné místostarosty

Dva místostarostové budou uvolnění, tedy s nárokem na plný plat, což Zdeněk Matouš kritizoval. Řekl, že to je plýtvání penězi města. Dva uvolněné místostarosty ale Krupka měla i v uplynulém volebním období, a také jednoho uvolněného radního.

Ve funkci místostarosty zůstává Rostislav Kadlec z uskupení Krupka náš domov, novou místostarostkou se stala Miloslava Bačová z hnutí Zdravá Krupka.

„Musíme toho hodně změnit. 12 let to město poměrně strádalo. Je tady spousta věcí, které se budou muset dohánět. Uvidíme, v jakém stavu to město ve skutečnosti převezmeme – od toho se pak bude odvíjet naše další činnost,“ uvedla Bačová.

Nové vedení předpokládá, že se úřadu ujme během příštího týdne. „Musí se to překontrolovat, jestli je všechno tak, jak má být. Pak se podepíše předávací protokol, a teprve pak je to předané,“ dodal po svém zvolení Jan Kuzma.

Nové zastupitelstvo se ke svému prvnímu řádnému zasedání sejde 28. listopadu.

Spustit audio

Související