Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Přinášíte tipy, kam vyrazit o víkendu na svatomartinskou husu

Svatomartinská husa foto: Shutterstock

Svatomartinské hody jsou v plném proudu a to znamená, že se restauracemi rozvoní šťavnatá husa. Pokud o víkendu plánujete vyrazit na oběd či večeři, přinášíme pár tipů, kde by vám mohlo chutnat.
  18:00

La Veranda

Ačkoli restauraci La Veranda opustil po dvaceti letech šéfkuchař Radek David, neztrácí zde jídlo na kvalitě. Podnik si pro hosty připravil celé svatomartinské menu. O víkendu si tak budete moci pochutnat na husím foie gras, zauzeném husím prsu nebo na presované huse s kapustou, jablkem a bramborovým rösti.

Nový trend: svatomartinská kachna. Husy dramaticky zdražily, Češi chtějí levnější maso

Zlonínský Dvůr

Ve Zlonínském Dvoře servírují svatomartinské menu od začátku týdne. Do neděle tak máte šanci ochutnat konfitované husí stehno, domácí houskové knedlíky, bramborové lokše a variaci zelí. Jako předkrm si můžete dát husí foie gras s praženými ořechy, pečenými jablky v koňaku a jako sladkou tečku mají v restauraci připravené bramborové lokše s mákem a švestkovými povidly.

Terasa U Prince

Restaurace, která se pyšní jedním z nejhezčích výhledů v Praze, nabízí v rámci svatomartinských oslav tradiční husí kaldoun se špekovými nočky a jako hlavní chod konfitované husí stehno s červeným zelím a bramborovo-slaninovou rolkou.

Babiččina zahrada

Pokud se o víkendu chystáte do Průhonického parku, můžete se zastavit v „domácí“ restauraci Babiččina zahrada. Letos zde kuchaři v rámci svatomartinských oslav připravili rovnou čtyřchodové menu. Ochutnat můžete paštiku z husích jater a foie gras, kterou doplňuje pošírovaná hruška ve svařeném červeném víně, gel z červeného vína a domácí vlašské ořechy nebo se zahřejte husím kaldounem s játrovými knedlíčky. Husu zde připravili tradičně – s červeným zelím po vinařsku, s pečeným jablkem a bramborovými lokšemi.

Svatomartinská husa (ilustrační foto)

Hliněná bašta

Husí hody si užijete i v restauraci Hliněná bašta, kde ke speciálnímu menu dostanete také svatomartinské víno. Pokud se na jídlo chystáte vyrazit s rodinou, můžete si dát husu celou. Dostanete k ní několik druhů zelí, bramborové knedlíky i bramborové lokše.

Red Pif

Nový Red Pif najdete na pražském Andělu, otvřeno má od léta, a pokud máte rádi českou a francouzskou kuchyni, za návštěvu stojí. Na víkend si podnik připravit speciální svatomartinské menu, ale dát si můžete i kachní jelito pečené na hruškách. Chybět nebude kaldoun, husí stehno na kmíně a jako zákusek si šéfkuchař David Kalina připravil domácí kynutý koláč s povidly.

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč