Archeoskanzen Trocnov se poprvé otevírá veřejnosti

Archeoskanzen Trocnov v jižních Čechách letos na podzim poprvé otevře brány veřejnosti. Jihočeské muzeum během komentovaných prohlídek odprezentuje první dokončenou etapu výstavby zemanského dvorce v Areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova. Návštěvníci akce okusí život na konci 14. století i vybrané pokrmy středověké kuchyně.

Oživené prohlídky Archeoskanzenu Trocnov proběhnou v sobotu 19. listopadu 2022 od 9 do 16 hodin. Během sedmi prohlídek bude široké veřejnosti představena nejen první dokončená etapa výstavby skanzenu v podobě zemanského dvorce, ale také způsob života středověkých obyvatel jižních Čech. Návštěvníci se seznámí s tím, jak se žilo zemanům na konci 14. století, jak probíhaly přípravy na zimu, ale také jak vypadala tehdejší kuchyně. V rámci akce budou totiž připraveny ochutnávky vybraných pokrmů z období středověku. “Návštěvníci mají jedinečnou příležitost vidět Archeoskanzen Trocnov konečně i zblízka. Stavba v posledních měsících velmi rychle pokročila a těší nás, že tak můžeme pozvat zájemce nejen do venkovního areálu zemanského dvorce, ale i dovnitř stavení, kde mohou obdivovat např. historické a funkční repliky odpovídající 14. – 15. století včetně nábytku, předmětů denní potřeby nebo zemědělských a řemeslných nástrojů. Rádi bychom návštěvníky pozvali i na navazující akci - Středověká kuchyně, tj. další z cyklu umělecko-řemeslných workshopů Jihočeského muzea, který se v trocnovském areálu koná den poté, v neděli 20. listopadu 2022 od 10:00 do 16:00 hodin,” uvedl Tomáš Svoboda z Jihočeského muzea.

Vstupné na sobotní komentované prohlídky je 100 Kč a k dispozici je pouze 210 vstupenek. Zakoupit je můžete na webovém portálu muzea nebo osobně na recepci hlavní budovy Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Archeoskanzen Trocnov vzniká od roku 2020 a jeho výstavba je rozdělena do tří etap. Dokončení náročné stavby s vysokým podílem ručních prací a s použitím dobových technologií je plánováno v roce 2024. Záměrem je představit základní typologický a sociální rejstřík vesnických staveb středověkého období, předměty denní potřeby a tehdejší způsoby hospodaření. Archeoskanzen bude využíván pro doplnění výuky historie a vzdělávací akce pro školy i pro širokou veřejnost. První dokončená etapa zemanského dvorce bude pro veřejnost otevřena již na turistickou sezonu v roce 2023.

Fotografie zaslal Vojen Smíšek, manažer marketingu destinace Budějovicko – děkujeme.

Archeoskanzen Trocnov se poprvé otevírá veřejnosti Archeoskanzen Trocnov se poprvé otevírá veřejnosti Archeoskanzen Trocnov se poprvé otevírá veřejnosti Archeoskanzen Trocnov se poprvé otevírá veřejnosti Archeoskanzen Trocnov se poprvé otevírá veřejnosti

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka